Смекни!
smekni.com

Автоматична коробка перемикання передач (стр. 3 из 3)

Якщо свідчення тахометра не відповідають нормі: - менше номіналу, але однакові в обох діапазонах ("D" і "R"), - частіше за все причина полягає у недостатній потужності двигуна; - вище номіналу в обох діапазонах - причина, швидше за все, криється в несправності гідротрансформатора або коробки передач; - вище номіналу в одному з діапазонів - найбільш ймовірно, що несправність зосереджена тільки в коробці передач.

Ще раз звертаємо вашу увагу, що при отриманні сумнівного або негативного (з перерахованих вище) результату вам найкраще звернутися до фахівців.

Найбільш складно провести і оцінити "Дорожній тест", який проводиться для визначення наявності точок перемикання, виявлення сторонніх шумів, вібрацій і пробуксовок в коробці передач.

Для забезпечення безпеки проведення тесту повинно здійснюватися на досить широкому, світлому, рівному і порожньому ділянці дороги; перед виїздом необхідно добре прогріти двигун і коробку передач.

Проведення "Дорожнього тесту" і його оцінка:

1. Встановіть важіль вибору режиму руху в положення "D" і, поступово натискаючи педаль газу, перевірте наявність перемиканні 1-2, 2-3 і 3-4 (після натискання кнопки "0 / D"). Якщо немає будь-якого з перемиканні, то несправна автоматична коробка передач або її вузол керування і контролю; якщо моменти перемикання затягнуті, то невірно відрегульований дросельний трос (про його перевірці і регулюванню поговоримо пізніше).

2. Зафіксуйте швидкість 70 км / годину в режимі "D" на передачі "0 / D" і здійсните невелике натискання на педаль газу. Обороти двигуна не повинні змінюватися різко. Якщо ж на тахометрі спостерігається різкий стрибок оборотів двигуна, то можна стверджувати, що поломка знаходиться в гідротрансформаторі, і він скоро повністю вийде з ладу.

3. Зупиніться і переведіть важіль вибору режиму руху в діапазон "2". Поступово натискаючи педаль газу, перевірте наявність перемикання 1-2 .. Рухаючись на другій передачі,,. Відпустіть педаль акселератора і зверніть увагу на наявність гальмування двигуном. Повторивши кілька разів цю операцію, впевніться, що перемикання 1-2, 2-1 не супроводжуються вібрацією, ударами або прослизанням. Якщо негативних явищ немає, то коробка знаходиться у хорошому стані.

4. Повністю зупиніться і, перемістивши важіль у положення "L", плавно натискаючи педаль газу, щоб переконатися у відсутності перемикання на другу сходинку, а також перевірте наявність гальмування двигуном при відпуску педалі газу. При багаторазовому натисканні та відпусканні педалі газу послухайте роботу коробки передач для виявлення сторонніх шумів і вібрацій. Якщо відбувається перемикання на другу сходинку чи ні гальмування двигуном, то несправний вузол управління і контролю.

5. Зупиніться і, перемкнувшись у діапазон "R", різко натисніть на педаль газу. Переконавшись у відсутності пробуксовок, вібрацій і сторонніх шумів, продовжуйте тестування.

6. Встановивши автомобіль на похилому ділянці, з ухилом близько 5 °, перемістіть важіль вибору режиму руху в положення "Р" та отпустітe гальмо. Автомобіль повинен зафіксуватися на місці; якщо автомобіль скочується, то причину слід шукати в несправності механізму паркування автомата.

Нагадуємо, що при проведенні тесту потрібно звернути особливу увагу на наявність сторонніх шумів і вібрацій. Поставитися до них потрібно з належною відповідальністю, так як ці шуми і вібрації можуть бути викликані розбалансуванням гідротрансформатора, ведучого вала та т.п., що може призвести до створення аварійної ситуації.

Важлива деталь в управлінні автоматом - дросельний трос. Він з'єднує механізм управління та контролю автоматичної коробки передач з сектором дросельної заслінки двигуна, що приводиться в рух від педалі газу. Ця деталь і є засіб, що відбиває бажання водія. Вона являє собою металевий трос, укладений у пластмасовий кожух, жорстко закріплений з обох сторін.

При тривалій експлуатації пластмасовий кожух висихає, коротшає і вилазить зі своїх посадочних місць в результаті зміни його довжини. Управління автоматом стає невірним, і він відповідає водієві некоректними діями. Для усунення цієї несправності треба переконатися у відсутності розривів, місць оплавлення і різких перегинів, а відремонтувавши посадочні місця пластмасового кожуха, заново його відрегулювати:

1. Після ремонту перевірити легкість витягування, а головне, повернення дросельного троса внутрішню частину.

2. Послабити регулювальні гайки.

3. Повністю натиснути педаль газу і регулювальними гайками встановити трос в таке становище, при якому стопор буде виходити із захисного гумового кожуха не більше ніж на міліметр.

4. Акуратно затягнути регулювальні гайки і тільки після цього відпустити педаль газу.

5. Багаторазово натискаючи педаль газу, перевірити якість регулювання.

Проробивши всі вищеперелічені тести, можна досить точно визначити стан автоматичної трансмісії, раніше виявити виникають несправності й усунути їх.