Смекни!
smekni.com

Гальмівна система ВАЗ 2108 (стр. 3 из 6)

Якщо вимикач стоп-сигналу буде зайво наближений до педалі, то вона не буде повертатися у вихідне положення. Клапан 18 (див. рис. 3), притискаючись до корпуса 21, роз'єднує порожнини А і Б, і відбувається неповне розгальмовування коліс при відпущеній педалі.

Рис. 11. Педаль гальма з вакуумним підсилювачем і головним циліндром:

1 – датчик аварійного рівня рідини; 2 – бачок; 3 – головний циліндр; 4 – вакуумний підсилювач; 5 – штовхальник; 6 – педаль гальма; 7 – буфер вимикача стоп-сигналу; 8,9 – гайки кріплення стоп-сигналу; 10 – вимикач стоп-сигналу; 11 – поворотна пружина педалі

Якщо переміщенням вимикача стоп-сигналу не вдасться усунути неповне розгальмовування гальмових механізмів, то від'єднують від вакуумного підсилювача головний циліндр приводу гальм і перевіряють виступання регулювального гвинта 4 щодо площини кріплення фланця головного циліндра (розмір 1,25–0,2 мм). Цей розмір установлюють, притримуючи спеціальним ключем кінець штока, а іншим ключем завертаючи або відвертаючи гвинт 4.

2.5 Регулювання стояночного гальма

Якщо стояночне гальмо не утримує автомобіль на схилі 25% при переміщенні важеля на 4–5 зубців храпового пристрою, регулюють його в наступному порядку:

піднімають важіль стояночного гальма на 1–2 зуба сектора;

послабляють контргайку 9 (див. рис. 10) натяжного пристрою і, загортаючи регулювальну гайку 8, натягають трос;

перевіряють повний хід важеля стояночного гальма, що повинний відповідати 4–5 щигликам собачки об сектор; потім затягують контргайку.

Виконавши декілька гальмувань, переконуються, що хід важеля не змінився, а колеса автомобіля обертаються вільно, без захватування при нижньому положенні важеля.

2.6 Перевірка працездатності регулятора тиску на автомобілі

Встановлюють автомобіль на підйомник або оглядову канаву, очищають регулятор тиску і деталі його приводу від бруду. Зовнішнім оглядом переконуються, що регулятор тиску і деталі його приводу не мають ушкоджень, відсутнє підтікання гальмової рідини, заглушка 24 (див. рис. 5) утоплена в отвір корпуса на 1–2 мм, відсутній люфт у з'єднанні сережки 11 (див. рис. 4) із пружним важелем 10 і пальцем 15 кронштейну.

Просять помічника натиснути на педаль гальма. Поршень 2 (див. рис. 5) при цьому повинний висуватися з корпуса на 1,6–2,4 мм, віджимаючи пружину 7 (див. рис. 4) до упора її у важіль 5. Останній, долаючи зусилля з боку пружного важеля 10, повернеться щодо вісі 4. Невідповідність перерахованим вимогам, відсутність ходу поршня, а також його недостатній або надмірний хід свідчать про несправність регулятора або його приводу. У цьому випадку ремонтують або заміняють регулятор тиску, а після його установки регулюють привід.

2.7 Видалення повітря з гідропривода

Прокачування гальм необхідне для видалення повітря з гідропривода, що значно знижує ефективність робочої гальмової системи. Повітря може потрапити в гідропривід унаслідок розгерметизації системи при ремонті або заміні окремих вузлів, а також при заміні гальмової рідини. На наявність повітря в приводі гальма вказують збільшений хід педалі гальма і її «м'якість».

Перед видаленням повітря з гальмової системи переконуються в герметичності усіх вузлів приводу гальм і їхніх з'єднань, очищають кришку і поверхню навколо кришки бачка, заповнюють бачок рідиною «Нева» або «Томб» до мітки «МАХ». Потім ретельно очищають штуцера для видалення повітря і знімають з них захисні ковпачки. Не рекомендується застосовувати рідину, злиту із системи для заповнення бачка, тому що вона насичена повітрям, має багато вологи і, можливо, забруднена.

Рис. 12. Видалення повітря з гідропривода гальм

Повітря із системи видаляють спочатку з одного контуру, потім з іншого, починаючи з колісних циліндрів задніх гальм.

Надівають на голівку штуцера 1 (рис. 12) гумовий шланг 2 для зливу рідини, а його вільний кінець опускають у прозору судину З, частково заповнену рідиною. Різко натиснувши на педаль гальма 3–5 разів з інтервалами 2–3 с, відвертають на 1/2–3/4 обороти штуцер при натиснутій педалі. Продовжуючи натискати на педаль, витискають рідину, що знаходиться в системі, разом із повітрям через шланг у судину. Після того, як педаль гальма досягне переднього крайнього положення і витікання рідини через шланг припиниться, завертають штуцер випуску повітря до упору. Повторюють ці операції доти, поки не припиниться вихід пухирців із шланга.

Утримуючи педаль у натиснутому положенні, завертають штуцер до упору і знімають шланг. Протирають насухо штуцер і надівають захисний ковпачок. Потім повторюють операції для інших коліс, спочатку на другому колесі цього ж контуру, а потім послідовно на обох колесах іншого контуру. При видаленні повітря стежать за наявністю рідини в бачку, не допускаючи оголення його дна, тому що при цьому в систему знову потрапляє повітря. При відсутності в приводі гальма повітря педаль гальма повинна проходити біля 1/2 своєї повної ходи. Щоб виключити вплив вакуумного підсилювача на прокачування гальм, видалення повітря проводять при непрацюючому двигуні.

Якщо в гідравлічному приводі відсутня гальмова рідина, то заповнюють систему в такий спосіб: заливають у бачок гальмову рідину; відвертають на 1,5–2 обороти штуцера на циліндрах коліс; різко натискаючи на педаль гальма і плавно відпускаючи її, завертають штуцера в міру витікання з них рідини. Потім прокачують тормозну систему. При видаленні повітря на автомобілі, тормозна система якого проробила тривалий термін, рідину замінюють новою.

2.8 Заміна гальмової рідини

Для того щоб у систему гідропривода не потрапило повітря і витрачалася мінімальна кількість часу на цю операцію, притримуються наступних правил:

діють у тому ж порядку, як і при прокачуванні гальма, але використовують шланг із скляною трубкою на кінці, що опускають у судину з гальмовою рідиною;

натискаючи на педаль гальма, викачують стару гальмову рідину доти, поки в трубці не покажеться нова; після цього роблять два повних ходи педаллю гальма і, утримуючи її в натиснутому положенні, завертають штуцер. При прокачуванні стежать за рівнем рідини в бачку і доливають рідину до максимального рівня;

повторюють таку ж операцію на кожному робочому циліндрі в тому ж порядку, як і при прокачуванні;

наповнюють бачок до максимального рівня і перевіряють роботу гальм на ходу автомобіля.

2.9 Вакуумний підсилювач

При знятті підсилювача головний циліндр гідропривода гальм не від'єднується від гідросистеми, щоб до неї не потрапило повітря. Від'єднують штовхальник вакуумного підсилювача від педалі, відвертають гайки кріплення головного циліндра до підсилювача, знімають його зі шпильок і відводять убік, обережно вигинаючи трубопроводи, щоб не пошкодити їх. Від'єднують від підсилювача шланг, відвертають гайки кріплення кронштейну вакуумного підсилювача до підсилювача кронштейну і знімають вакуумний підсилювач у зборі з кронштейном. Потім від'єднують підсилювач від кронштейну.

Установку вакуумного підсилювача проводять у зворотній послідовності. Розбирання його для ремонту не допускається.

2.10 Зняття й установка головного циліндра

Від'єднують трубопроводи від головного циліндра і колодку з дротами від клем датчика аварійного рівня гальмової рідини. Закривають отвори у трубопроводів і в головного циліндра, щоб попередити відтік рідини і потрапляння до них бруду. Знімають циліндр у зборі з бачком, відвернувши гайки його кріплення до вакуумного підсилювача. Знімають датчик аварійного рівня гальмової рідини і зливають із бачка і циліндра гальмову рідину. Знімати бачок з головного циліндра не рекомендується, якщо в цьому немає потреби.

Установку головного циліндра проводять у послідовності, зворотній зняттю. Після установки циліндра прокачують гідропривід гальм для видалення повітря.

2.11 Розбирання і складання

При необхідності знімають із головного циліндра бачок 13 (див. рис. 6), для чого з зусиллям висмикують його. Відвернувши стопорні гвинти 10, послідовно виймають із циліндра всі деталі. Складання циліндра проводять у послідовності, зворотній розбиранню. При цьому всі деталі змащують гальмовою рідиною. Прокладки під стопорними гвинтами 10 рекомендується заміняти новими.

2.12 Перевірка деталей перед складанням

Промивають усі деталі ізопропиловим спиртом, висушують струменем стиснутого повітря або протирають чистою ганчіркою, не допускаючи їхнього зіткнення з мінеральними оліями, гасом або дизельним паливом, котрі можуть пошкодити ущільнювачі. Час промивання ущільнюючих кілець в ізопропиловому спирті не повинний перевищувати 20 с, після чого їх продувають стиснутим повітрям. Дзеркало циліндра І робочої поверхні поршнів повинні бути цілком чистими, без іржі, рисок й інших дефектів. При кожному розбиранні циліндра заміняють ущільнюючі кільця 2 і 5 (див. рис. 6), навіть якщо вони в гарному стані. Перевіряють пружність пружини 8 поршня, довжина якої повинна бути: 36 мм під навантаженням 3,5–4,2 кгс; 21 мм під навантаженням 6,35–7,35 кгс; 57,5 мм у вільному стані.

2.13 Перевірка герметичності головного циліндра

Рис. 13. Схема перевірки герметичності головного циліндра

Встановлюють головний циліндр на стенд БС-134.000 і під'єднують його до елементів стенда, як зазначено на рис. 13. Заповнюють бачок 4 циліндра гальмовою рідиною і, переміщуючи декілька разів поршні головного циліндра 7 на повну довжину їхнього ходу, прокачують систему через клапани 3.