Смекни!
smekni.com

Зчеплення автомобіля Волга ГАЗ-3110 (стр. 1 из 5)

Тема: Зчеплення автомобіля “ВОЛГА ГАЗ – 3110”


Передмова

У даній курсовій роботірозглянута будова, призначення та принцип дії зчеплення автомобіля “Волга” ГАЗ - 3110 з вказівкою основних несправностейта методів їх усуненнята рекомендації по технічному оглядузчеплення даного автомобіля.

Курсова робота містить розрахунки і правила по техніці безпеки при ремонті.

Курсова робота призначена для виконання навчального плану, а також при вивчені предметів: “Правила дорожнього руху”, “Будова і експлуатація автомобілів”, “Основи керування автомобілів”.

Історія відкритого акціонерного товариства "ГАЗ" (раніше "Горьковський автомобільний завод") бере свій початок у 1929 р.

1 січня 1932 р. автозавод вступив у лад діючих, а вже 29 січня 1932 р. з конвеєра зійшов перший автомобіль-вантажівка ГАЗ-АА.

З грудня 1932 р. на автозаводі почалася зборка легкового автомобіля середнього класу ГАЗ-А.

Перші автомобілі моделей ГАЗ-А і ГАЗ-АА виготовлялися по кресленнях американської фірми "ФорД". У 1933 р. з'явився автобус службового призначення ГАЗ-03-30. Наприкінці 1934 р. на конвеєр стала тривісна вантажівка ГАЗ-ААА. Пізніше з'явився самоскид ГАЗ-410. А в 1937 р. почався випуск санітарного автобуса ГАЗ-55. На базі автомобіля ГАЗ-А був створений пікап ГАЗ-4 із суцільнометалевою кабіною і металевою платформою на 500 кг вантажу. Пікапи ГАЗ-4 стали сходити з конвеєра в 1933 р.

Новою віхою в історії заводу стало створення й освоєння легкового автомобіля М-Г

У перші післявоєнні роки в ряді новинок стояла вантажівка ГАЗ-51, їхній масовий випуск почався в січні 1946 р., бездоганно надійний, раціональний, економічний. Він протримався на конвеєрі 29 років і, незважаючи на свій поважний вік, дотепер зустрічається на дорогах. Другим був освоєний автомобіль ГАЗ М-20, знаменита "Перемога". Перша партія була зібрана в червні 1946 р.

Всюдихід ГАЗ-69 у 1953 році перемінив свого попередника ГАЗ-67. "Волга" ГАЗ-21, що встала на конвеєр наприкінці 1956 року, особливим, класичним для нас автомобілем.

У 1959 році прийшов час і для нового флагмана підприємства, їм стала "Чайка" ГАЗ-13. Дизайн машини навіяний зразками американських виробників, тодішніх законодавців автомобільної моди.

60-І роки - період відновлення гами вантажних автомобілів. Моделі ГАЗ-52, ГАЗ-5 З А, ГАЗ-66 і їхні модифікації утворили сімейство третього покоління вантажних автомобілів ГАЗ.

У ці ж роки велася розробка автомобіля "Волга" ГАЗ-24, що був запущений у масове виробництво в 1970 році.

"Двадцять четверта" відрізнялася строгістю форм, простотою, величчю і завжди була втіленням якості, достоїнства і престижу. Висока міцність кузова і ходової частини ГАЗ-24 зробила цей автомобіль незамінним для роботи в якості "таксі". З 98-сильним двигуном ГАЗ-24 розвивав швидкість до 140 км/година, розганявся з місця до 100 км/година за 23 секунди (проти 34 секунд у ГАЗ-21).

У 1984 році був зібраний перший вантажний автомобіль ГАЗ-4301 з дизельним двигуном повітряного охолодження.

Для приватних власників з 1985 року ГАЗ випускав модернізований варіант "двадцять четвертої", автомобіль з індексом ГАЗ-24-10.

Паралельно з випуском моделі ГАЗ-24 почалося серійне виробництво "Волги" ГАЗ-3102.

Цікаво, що на перших партіях автомобілів ГАЗ-3102 установлювався двигун з форкамерно-факельним запалюванням. Через свою винятковість кілька років "тридцять перша" використовувалася тільки державними і партійними структурами як службовий автомобіль.

В другій половині 80-х за урядовим завданням почалася розробка нового представницького легкового автомобіля ГАЗ-3105, що згодом став дрібносерійним.

У цій роботі описується автомобіль «Волга» ГАЗ-3 і 10.

Легковий автомобіль "Волга" ГАЗ-3110 призначений для експлуатації по дорогах із твердим покриттям. Цей автомобіль випускається з травня 1997 р. Для задоволення різних вимог споживачів випускається кілька основних модифікацій базового автомобіля ГАЗ-3110.

Автомобіль "Волга" ГАЗ-310221 з кузовом "універсал", призначений для перевезення дрібних вантажів і людей. Кузов автомобіля має три ряди сидінь. При складанні сидінь 2 і 3-го рядів утворюється рівна площадка для вантажу. Для поліпшення доступу до вантажу в задній частині кузова маються п'яті двері. У зв'язку зі збільшеним навантаженням автомобіль має посилені задні ресори.

Автомобіль медичної служби "Волга" ГАЗ-310231 призначений для перевезення хворих і виїзду лікаря з метою надання термінової медичної допомоги. Приміщення для перевезення хворих відділено від кабіни водія перегородкою і має незалежний нагрівник. Автомобіль обладнаний фарою-шукачем і сигнальним ліхтарем з емблемою Червоного Хреста,

Крім основних модифікацій, ВАТ "ГАЗ" випускає велике число комплектацій автомобіля "Волга", що відрізняються установкою двигунів (ЗМЗ-402, ЗМЗ-4021, ЗМЗ-4062), системи кондиціонування повітря, варіантами обробки (стандартна чи поліпшена), наявністю устаткування для роботи в якості таксі.

Волга" ГАЗ-3110 - це практичний і безпечний автомобіль на усі випадки життя. Являючись солідною діловою машиною в робочий час, ГАЗ-3110 у вільний час без труднощів перетворюється у відмінний сімейний автомобіль - великий, зручний, місткий і невибагливий. Приємне відчуття просторого салону, м'яка підвіска, дуже зручні передні сидіння сучасної конструкції сприяють підтримці тонусу і гарного настрою водія і пасажирів навіть у далекій дорозі. Додайте сюди об'ємний і зручний для завантаження багажник "десятки", її найвищу серед автомобілів СНД ступінь активної і пасивної безпеки, і ви одержите дійсний сімейний автомобіль, здатний задовольнити цілому ряду ваших вимог.

Ходові якості і маневреність автомобіля поліпшені за рахунок застосування гідропідсилювача руля. А дискові гальма передніх коліс дозволяють зменшити гальмовий шлях і забезпечують високу ефективність гальмування в умовах підвищеного термонавантаження.


ЗМІСТ

Передмова

1. Будова та принцип дії щеплення

1.1 Технічне обслуговування щеплення

2. Ремонт та методи відновлення деталей щеплення

3. Питання менеджменту та маркетингу

4. Охорона праці

5. Розрахунковий силовий баланс

6. Загальна будова щеплення

6.1 Повна характеристика автомобіля

Висновок

Список використаної літератури


1. Будова та принцип дії щеплення

Сцепление (рис. 1.1) автомобиля ГАЗ-3110 сухое, однодисковое, постоянно замкнутое, состоит из двух основных частей: ведущего диска в сборе (кожух, нажимной диск, нажимная диафрагменная пружина, соединительные пластины, опорные кольца) и ведомого диска в сборе с фрикционными накладками.

Рисунок 2.1Сцепление и привод выключения сцепления

1- главный цилиндр выключения сцепления; 2 - картер сцепления;3 -маховик; 4 - ведомый диск сцепления; 5,7 - опорные кольца; 6 - оттяжная пружина педали; 8 - нажимной диск; 9 - пружина нажимная диафрагменная; 10 - подшипник выключения сцепления; 11 - толкатель главного цилиндра; 12 - педаль; 13 - поролоновые кольца; 14 - муфта выключения сцепления; 15 - шаровая опора; 16 - кожух; 7 - вилка выключения сцепления; 18 - толкатель рабочего цилиндра; 19 - пластины соединительные; 20 - рабочий цилиндр.

Управление сцеплением осуществляется посредством привода выключения сцепления (подвесная педаль, главный и рабочий цилиндры гидропривода) и механизма выключения (вилка выключения сцепления и муфта выключения с подшипником в сборе).

Располагается сцепление и механизм его выключения в колоколообразном алюминиевом картере, крепящемся к фланцу блока двигателя 10-ю болтами. Нижняя часть торца картера сцепления закрыта фланцем усилителя, крепящегося одновременно к блоку двигателя и торцу картера сцепления для обеспечения повышенной жесткости системы блок двигателя - картер сцепления. Центрирование картера сцепления относительно оси коленвала двигателя осуществляется с помощью 2-х штифтов, запрессованных во фланец блока двигателя и входящих в отверстия на картере сцепления.

Ведущий диск (рис. 1.2, 1.3). Кожух сцепления 16 закреплен на маховике коленчатого вала двигателя шестью центрирующими (специальными) болтами. Усилие нажимной диафрагменной пружины 9 создает необходимую силу трения на поверхностях фрикционных накладок и обеспечивает передачу крутящего момента от маховика через нажимной диск 8, кожух и соединительные пластины 5 смотри(рис. 2.2) на ведомый диск сцепления и первичный вал коробки передач.


Рисунок 1.2Ведущий диск сцепления в сборе

1-кожух; 2- опорное кольцо; 3- поджимная диафрагменная пружина;4- нажимной диск; 5- соединительные пластины.

Нажимная диафрагменная пружина 3 (рис. 245) представляет собой тарельчатый усеченный конус, имеющий за счет прорезей в центральной и внутренней части двенадцать лепестков, выполняющих роль рычажков выключения сцепления.

Рисунок 1.3 Детали ведущего диска

1 - кожух; 2 - опорное кольцо; 3 - поджимная диафрагменная пружина;4 - нажимной диск; 5 - соединительные пластины.

Наружная неразрезанная часть внутренним диаметром зажимается между двумя опорными кольцами 2 за счет загибки 12 усиков, выполненных на кожухе. При их загибке нажимная пружина на специальном приспособлении должна быть зафиксирована в плоском состоянии. Опорные кольца выполняют роль шарнира, относительно которого происходит поворот неразрезанной верхней части диафрагменной пружины при нажатии на концы лепестков. Наружным диаметром диафрагменная нажимная пружина опирается на кольцевой выступ нажимного диска и отжимает нажимной диск в сторону маховика. Соединительные пластины (3 группы по 3 пластины в группе) одним концом приклепаны к выступам нажимного диска, а другим - к кожуху сцепления. С их помощью происходит передача крутящего