Смекни!
smekni.com

Показники роботи залізничної станції (стр. 6 из 9)

– проводиться перевірка забезпечення робітників зимовим одягом за існуючими нормами;

– складаються бригади по снігоборотьбі, які очолюються робітниками цехів.

Відповідальним за роботу змін в транспортному цеху в зимових умовах є начальник транспортного цеху, який забезпечує роботу усіх виконавців в будь–яких умовах. Загальне керівництво по снігоприбиранню доручається начальнику транспортного цеху.

Особливу увагу повинно бути приділено вимогам безпеки руху та безпеки робітників заводів як при виконанні вантажно–розвантажувальних робіт, так і при переміщенні вздовж колій та перевірки колій. Перед вступом на роботу повинен проводитись інструктаж з техніки безпеки з урахуванням метеорологічних умов.


5.ОХОРОНА ПРАЦІ І НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ ВИКОНАННІ ВАНТАЖНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБІТ

Необхідною умовою безпеки при находженні працівників на залізничних коліях є постійна увага та виконання мір безпеки.

Робота, пов’язана з навантаженням, розвантаженням, складуванням та транспортуванням вантажу виконується у відповідності з Правилами з техніки безпеки та виробничої санітарії при виконанні вантажно – розвантажувальних робіт на залізничному транспорті. Заборонено приступати до виконання вивантаження або навантаження вагонів, не огороджених переносними сигналами. Пункти виробництва вантажно - розвантажувальних робіт повинні бути забезпечені необхідними інструкціями по догляду за машинами та плакатами по техніці безпеки, які розташовують в пунктах виконання робіт та в пунктах відпочинку та збору працівників перед зміною на видимих місцях. Вантажопідйомні та транспортуючі машини повинні бути придатними до роботи та пройти встановлене освідчення, огляд та випробування. Обслуговуючий персонал повинен знати правила техніки безпеки.

Заборонено гальмувати та зупиняти вагони підкладанням під колеса прокладок, ломів та інших предметів; пересувати вагони з виходом їх на головні колії та на ухилах круче ніж 0,0025 ‰, викачувати вагони за граничні стовпчики чи пересувати по станційним коліям без відома чергового по станції.

Для відчинення дверей критого вагону, бортів у платформи чи люків у піввагонів, потрібно користуватися найпростішими пристроями. Запор у борта платформи відчиняють ломом і в першу чергу посередині, а потім у торців платформи. Працівник повинен знаходитися на відстані не менш ніж 1 м від борта платформи щоб уникнути можливих ушибів від бортів, що відкидаються, чи падаючих люків. Люки вагонів зачиняють за допомогою люкопідйомників. При відсутності люкопідйомників люки піввагонів зачиняє вручну бригада, яка складається не менш ніж з 3 чоловік. Механізований спосіб застосовується при переробці вантажів вагою більш ніж 50 кг, а також при підйомі вантажу на висоту більше 3 м. Великовагові вантажі вагою більш 500 кг навантажуються та вивантажуються вантажопідйомними кранами. Навантаження навалочних вантажів виконується за допомогою кранів, тракторних лопат під постійним наглядом змінного майстра. Вантаж, розміщений у вагоні на підкладках, кріпиться у відповідності зі схемою кріплення. До початку вивантаження необхідно закріпити окремо кожен елемент. Після цього стропальники підводять стропи під один з елементів, і кранівник здійснює легкий нахил строп. У цьому положенні вантажу стропальники знімають розтяжки з закріпленого елемента, що потім вивантажують з вагона. У цей момент стропальники зобов’язані знаходитися поза вагоном, у безпечному і видимому кранівнику місці.

При роботі на електронавантажувачі рух з вантажем здійснюється на швидкостях, що забезпечують повну безпеку обслуговуючого персоналу. Якщо на колії руху електронавантажувача, особливо з вантажем на вилах, зустрічаються містки, що перекривають нерівності колій, водій зобов’язаний попередньо перевірити міцність містків, а потім переїжджати їх.

Забороняється переїжджати працівникам на шухлядах акумуляторної чи батареї чи на вилах навантажувача. Акумуляторні батареї і панель управління навантажувача під час його роботи повинна бути зачинена.

При розміщенні контейнерів на площадках необхідно виконувати встановлений порядок на кранових і залізничних коліях. Навантажений, а також порожній контейнер дозволяється піднімати, зачепивши за всі 4 сторони.

Рухомий склад, який подається під навантаження контейнерів, повинен бути справний. Взимку, коли із-за снігу або криги щілини між підлогою платформи і днищем контейнеру знижується, необхідно очищувати від снігу та криги та присипати сухим піском.

Швидкість руху автомобілів на території контейнерного пункту не повинна перевищуватися.

Тупикові, вантажно-розвантажувальні, залізничні, а також підкранові колії обладнуються упорами. Освітлення площадки і робочого простору в зоні дії кожного крана здійснюється з застосуванням світильників, установлених на стаціонарних опорах по сторонах складської площадки й автопід’їздів, а також на кранах.

При вивантаженні цементу необхідно приймати всі міри проти утворення пилу. Працівники, які обслуговують механізми, повинні працювати в спецодягу, респіраторах та протипильних окулярах. Не можна вибирати сипучі вантажі із штабеля шляхом підкопу. При завантаженні автомобілів необхідно стежити за тим, щоб вантаж рівномірно розподілявся на вантажній платформі та його загальна вага не перевищувала вантажопідйомності автомобіля. Під час вантажних операцій водій автомобіля повинен вийти із автомобіля.

Охорона природного середовища представляє серйозну проблему для залізничного транспорту.

Промислова діяльність підприємств залізничного транспорту зв'язана з більшим витраченням води, утворенням забруднених стоків та пилогазованих викидів та іншими видами несприятливої дії на навколишнє середовище.

Для запобігання або зменшення такого впливу необхідна розробка та здійснення у всіх ланках залізничного господарства комплексу природоохоронних заходів, направлених на захист водних басейнів, атмосфери, грунту, рослинного та тваринного світу, на боротьбу з шумом.

Основними напрямками діяльності залізничних доріг та підприємств транспорту щодо охорони та раціонального використання водних ресурсів є такі:

- будування локальних та станційних очисних споруд для промислових, побутових та поверхневих стоків;

- запровадження замкнутих систем водозабезпечення;

- підключення залізничних підприємств до міських або промислових систем каналізації.

Необхідно також здійснювати заходи по удосконаленню технологічних процесів з метою скорочення об'єму та ступеню забруднення стоків, ліквідації теч та невиправданих витрат води, по покращенню експлуатації очисних споруд та контролю за їх роботою.

Для захисту повітряного середовища необхідно проводити заходи по скороченню пилогазованих викидів, збільшенню мілких котелень, використанню малозернистого палива, запровадженню сучасних циклонів, фільтрів та пиловловлювачів, удосконаленню робочих процесів двигунів тепловозів, утворенню та удосконаленню методів боротьби з видуванням сипучих вантажів.

Необхідно підвищувати ефективність способів та засобів закріплення поверхні перевозимих в напіввагонах сипучих вантажів для зменшення їх витрат та забруднення грунту та повітряного середовища. Для цієї мети пропонується застосовувати прикатування (ущільнення), обприскувати різноманітними плівкоутворюючими сумішами та інші способи.

Захист від шуму та вібраціі являє собою одну з важливих задач охорони навколишнього середовища. Рішення цієї проблеми зв'язано з необхідністю проведення великих технічних заходів по удосконаленню колії, локомотивів та вагонів, утворенню шумопоглинаючих екранів, встановленню глушителів.

Для вирішення багатьох питань, зв'язаних з проблемою охорони навколишнього середовища, необхідно проведення широкого кола наукових дослідів, в тематику яких, зокрема повинні входити: розробка способів утилізації або ліквідації відходів виробництва, скорочення витрат сипучих вантажів при перевезенні, ліквідація викидів з пасажирських вагонів, утворення ефективних засобів боротьби з шумом, методів контролю якості води та повітря.

6.ТЕХНІЧНІ УМОВИ НАВАНТАЖЕННЯ І КРІПЛЕННЯ ПАНЕЛЕЙ ПЕРЕКРИТТЯ ПК 42-15 У 4-ВІСНОМУ ПІВВАГОНІ

Панелі перекриття залізобетонні багатопустотні ПК 42-15 (позиція1) розташовуються у відповідності з рекомендаціями, викладеними в [6] в 4-вісному піввагоні на візках ЦНІІ-ХЗ з роликовими підшипниками при відкритих торцевих дверях горизонтально у три штабеля по довжині (в стик) та в один ряд по ширині і в сім ярусів по висоті. При цьому панелі виходять за межі торцевого поріжка піввагона з кожної сторони на 247мм.

Навантаження у сім ярусів обумовлене схоронністю багатопустотних панелей нижнього яруса, яке, як встановлено експериментами, при перевезенні більше семи ярусів часто лопаються під дією маси панелей верхніх ярусів, вертикальної сили, вертикальних зусиль у розтяжках.

Штабелі розміщують симетрично відносно поздовжньої і поперечної вісей вагону. Усього у піввагон завантажують 21 панель ПК 42-15 загальною масою 40,845тон, а з урахуванням реквізитів кріплення – 41,27тон.

Перед навантаженням підлогу піввагону очищують від бруду та сміття, а взимку – від снігу та льоду. У зоні установки підкладок підлогу вагону посипають тонким (1-2мм) шаром чистого сухого піску. Люки і двері піввагона закривають і замикають.

Панелі нижнього (сьомого) ярусу кожного штабеля укладають на дві поперечні соснові підкладки (позиція2) розмірами 2878(L)х130(B)х110(H) мм, котрі розміщені між гофрами кришок люків піввагону на відстані 515мм від торцевих (по довжині) площин панелей і на кінцевих балках піввагону у розпір між його боковими стінками. При цьому навантаження на кожну підкладку не перевищує 8,3т.