Смекни!
smekni.com

Проект дільниці по технічному огляду та ремонту для двигуна автомобіля Chery Elara (стр. 2 из 8)

Головки кріпляться до блока циліндрів шпильками через стале азбестові прокладки. Зверху головки закрито кришками, що кріпляться гайками й ущільнюються гумовими прокладками. В головках блока всередині виконано сорочку охолодження, яка каналами сполучається із сорочкою охолодження блока.

До поршневої групи належать: поршні, поршневі кільця та поршневі пальці.

Поршень - це металевий стакан, днищем повернутий догори, який сприймає тиск газів і передає його через поршневий палець і шатун на колінчастий вал. Верхня, підсилена частина поршня називається головкою, а нижня, напрямна - юбкою. Приливки у стінках юбки, що призначаються для встановлення поршневого пальця, називають бобиками.

Поршні відлито з алюмінієвого сплаву й по бічній поверхні покрито тонким шаром олова для кращого припрацювання.

Юбки поршнів у поперечному перерізі мають форму еліпса, а в поздовжньому - форму зрізаного конуса з більшою основою по нижній кромці поршня.

Паралельно поздовжній осі двигуна в бобиках поршня зроблено отвори для встановлення поршневого пальця. Отвір під нього зміщено на 1.5 мм праворуч по ходу поршня. Цим зменшується тиск на стінку циліндра. На головках поршнів є канавки: верхні - для компресійних кілець, нижні - для оливо знімних.

Поршневі кільця запобігають прориву газів крізь зазор між юбкою поршня та стінкою циліндра, а також слугують для видаляння зайвої оливи зі стінок циліндра. Всі кільця виготовляють з чавуну, за винятком оливознімних, які виконуються складеними - з двох плоских сталевих кілець і двох розширників. Верхні компресійні кільця покривають пористим хромом. Кільця, що не підлягають хромуванню, покривають по зовнішній поверхні тонким шаром олова для кращого припрацювання.

Поршневий палець слугує для шарнірного з’єднання поршня з шатуном.

Поршневі пальці виготовляють з вуглецевих цементованих та азотованих сталей, а також із високо вуглецевих сталей, які піддаються індукційному гартуванню струмами високої частоти. В окремих випадках його піддають термічній обробці й полірують зовнішню поверхню.

Шатун, що передає зусилля від поршня на колінчастий вал, має двотавровий переріз, виготовляється з легованої або вуглецевої сталі штампуванням і складається з верхньої головки, стержня та нижньої головки.

У верхню головку шатуна запресовується бронзова втулка під поршневий палець. Нижня головка шатуна рознімна.

За шатунні підшипники правлять тонкостінні сталеалюмінієві вкладиші.

На рисунку 1.2 зображено шатун.

де; 1,4 - болти з гайками для кріплення кришки нижньої головки; 2 - кришка нижньої головки; 3 - нижня головка; 5 - втулка верхньої головки.

Рисунок 1.2 - Шатун

Колінчастий вал, що сприймає зусилля від шатунів і передає його на маховик, відливається з магнієвого чавуну й складається з таких елементів: носка, корінних шийок, шатунних шийок, щік з противагами, та фланця для кріплення маховика.

Корінні й шатунні шийки вала загартовуються струмами високої частоти.

На носку колінчастого вала кріпляться храповик пускової рукоятки, шестірня привода механізму газорозподілу та шків привода вентилятора й водяного насоса.

Корінними підшипниками колінчастого вала є сталеві тонкостінні вкладиші.

На рисунку 1.3 зображено колінчастий вал.

де; 1 - храповик; 2 - шків; 3 - оливо відбивна тарель; 4 - шестірня; 5 - носок; 6, 8 - упорні шайби; 7, 10 - відповідно корінні й шатунні шийки; 9 - противаги; 11 - оливо скидальний гребінь; 12 - фланець; 13 - оливо відвідна канавка; 14 - канал для відведення мастила; 15 - установочні мітки; 16 - зубчастий вінець.

Рисунок 1.3 - Колінчастий вал

Маховик - це чавунний диск, що кріпиться болтами до фланця колінчастого вала й призначається для підвищення рівномірності обертання останнього, а також забезпечує подолання двигуном короткочасних навантажень за рахунок накопиченої під час обертання енергії. На обід маховика напресовано сталевий зубчастий вінець для обертання колінчастого вала стартером під час пуску двигуна.

Піддон картера править за захисний кожух кривошипно - шатунного механізму й резервуар для оливи. Його штампують з листової сталі.

Механізм газорозподілу забезпечує своєчасне заповнення циліндрів пальною сумішшю (або повітрям) і видаляння з них відпрацьованих газів.

Механізм газорозподілу складається з таких основних деталей: розподільних валів; їх приводів; коромисел; впускних і випускних клапанів.

технічний огляд ремонт chery

Залежно від розташування клапанів і розподільного вала можна виділити три типи механізмів газорозподілу: з нижнім розташуванням вала і клапанів; з нижнім розташуванням вала й верхнім - клапанів; з верхнім розташуванням вала й клапанів.

У нашому випадку механізм газорозподілу з верхнім розташуванням валів й клапанів. Він має два розподільних вала і по чотири клапана на один циліндр.

Розподільні вали розташовані в окремому картері на головці блока циліндрів і обертаються в підшипниках ковзання. Привід до клапанів здійснюється безпосередньо від кулачків розподільного вала через коромисла.

Розподільні вали виготовляють із сталі або спеціального чавуну й піддають термічній обробці. Однойменні (впускні та випускні) кулачки в чотирициліндровому двигуні розташовують під кутом 90.

Привод розподільного вала здійснюється за допомогою зубчастої, ланцюгової або пасової передач.

Розташування приводного ременя зображено на рисунку 1.4.

де; 1 - шків розподільного валу випускних клапанів; 2 - шків розподільного валу впускних клапанів; 3 - проміжна шестерня; 4 - шків водяного насоса; 5 - шків колінчастого валу; 6 - натяжний механізм; 7 - приводний пас.

Рисунок 1.4 - Розташування приводного ременя.

Коромисло передає зусилля від кулачків розподільного вала до клапанів й становить не рівноплечий важіль, виготовлений із сталі або чавуну.

Клапани відкривають і закривають впускні й випускні канали, що з’єднують циліндри з газопроводами системи живлення. Для кращого наповнення циліндрів пальною сумішшю діаметр головки впускного клапана роблять значно більшим, ніж діаметр випускного.

Оскільки клапани працюють в умовах високих температур, їх виготовляють із високоякісних сталей (впускні - з хромистої, випускні, які стикаються з гарячими відпрацьованими газами й нагріваються до температури 600…800 С, - із жаростійкої) і в головку циліндрів запресовують спеціальні вставки (сідла) із жароміцного чавуну. Фаску головки клапана старанно обробляють і притирають до сідла.

Стержні клапанів мають циліндричну форму. Вони переміщуються у втулках, виготовлених із чавуну або спечених матеріалів і запресованих у головку блока. На кінці стержня проточено циліндричні канавки під виступи конічних сухариків, які притискаються до конічної поверхні тарілки під дією пружини.

Щоб забезпечувалося щільне прилягання головки клапана до сідла, потрібен певний тепловий зазор між стержнем клапана та носком коромисла або болтом штовхача. Теплові зазори змінюються внаслідок нагрівання клапанів, спрацьовування їх і порушення регулювань. В даному двигуні застосовується гідравлічний компенсатор, який автоматично змінює величину зазору.

Кривошипно-шатунний і газорозподільний механізми зображені на рисунку 1.5. А також до двигуна входять: система охолодження, для підтримання оптимального теплового режиму двигуна; система мащення, для змащування тертьових поверхонь двигуна, подачі до них оливи, часткового охолодження їх, видаляння продуктів спрацювання та очищення оливи; система живлення, для очищення палива і повітря, приготування пальної суміші, подавання її в циліндри та видаляння продуктів згоряння; система запалювання, яка забезпечує займання пальної суміші.

де; 1 - розподільний вал; 2 - клапан; 3 - поршень; 4 - шатун; 5 - колінчастий вал.

Рисунок 1.5 - зображення кривошипно-шатунного і газорозподільного механізмів.

1.3 Схеми

Chery Elara обладнана чотирьохциліндровим двигуном з порядком роботи циліндрів: 1 - 3 - 4 - 2. Схема чотирьохциліндрового двигуна приведена на рисунку 1.6,А робочий цикл даного двигуна приведено у таблиці 1.2.

Рисунок А1 - Схема чотирьохциліндрового двигуна.


Таблиця А1 - Робочий цикл двигуна Chery Elara.

Кут повороту колінвала 1 - ий циліндр 2 - ий циліндр 3 - ій циліндр 4 - ий циліндр
0 - 180 Роб. Хід Випуск Стиск Впуск
180 - 360 Випуск Впуск Роб. Хід Стиск
360 - 540 Впуск Стиск Випуск Роб. Хід
540 - 720 Стиск Роб. Хід Впуск Випуск

2. Основна частина

2.1 Характеристика об’єкту проектування

2.1.1 Загальна характеристика дільниці по ремонту

До складу АТП входять автомобілі... - … штук та автомобілі.. - .. штук.

АТП в своєму складі має такі дільниці:

агрегатна, електромеханічна, акумуляторна, шиномонтажна, шиноремонтна, покрасочна та інші.

На АТП є склади запасних частин, матеріалів, паливно-змащувальних матеріалів.

2.1.2 Вихідні дані до курсового проекту

Таблиця 1 - Вихідні дані до курсового проекту

Модель рухомого складу Ум.Поз. Од.Вим. Марка автомобіля Марка автомобіля
1 Списочна кількість АСП шт 375
2 Середньо добовий пробіг lСД км 220
3 Пробіг з початку експлуатації Доля LКР 0.25 - 0.5
4 Кількість робочих днів ДР дні 280
5 Кількість робочих днів зон ТО і ПР ДРЗ дні 280
6 Категорія умов експлуатації КУЕ 2
7 Природно кліматична зона ПКЗ Помірно теплий
8 Дільниця, що проектується Дільниця по ТО та Р…
9 Технологічний процес ПР …

2.2 Розрахунок виробничої програми ТО і Р рухомого складу АТП

2.2.1 Визначення і корегування періодичності і трудомісткості ТО і Р рухомого складу

Вибір коефіцієнтів корегування