Смекни!
smekni.com

Захоплення на базі екскаватора одноковшового (стр. 8 из 11)

Оскільки визначити точно величину перекидаючого моменту не представляється можливим через непередбачені, іноді аварійні навантаження, в практиці застосовуються коефіцієнт запасу стійкості, характеризуючий вірогідність перевантаження:

Ку. =Муд. / Мопр.

Коефіцієнт стійкості визначають для наступних станів машини: робочого, неробочого, монтажного і транспортного.

Бульдозери, грейфери, скрепери, екскаватори і інші машини можуть втратити стійкість у випадках пересування з неприпустимим подовжнім ухилом або підйомом, поперечним креном, а також в робочому стані при дії навантажень, несприятливих для рівноваги.

2) Попадання людини в зону роботи.

При організації будівельного майданчика, розміщення ділянок і робочих місць, проїздів, проходів необхідно встановити небезпечні для людей зони. Під небезпечною зоною розуміють частину простору, в якій діють постійно або виникають періодично чинники, що створюють загрозу життя і здоров'ю працюючих людей. Небезпечні зони забезпечуються знаками безпеки і написами встановленої форми. Всі небезпечні для людей зони розділяються на дві групи:

I) Зони з постійно діючими небезпечними і виробничими чинниками;

II) Зони з потенційно діючими небезпечними виробничими чинниками.

До першої зони можна віднести зони поблизу неізольованих токоведучих частин електроустановок, ліній електропередач (ЛЕП); місця переміщення машин і устаткування, їх частин і робочих органів; місця виділення шкідливих небезпечних речовин, що перевищують ПДК, зони дії шуму з інтенсивністю вищі допустимою і Т.д. Виробництво будівельно-монтажних робіт в цих зонах, як правило, не допускається.

До другої групи можна віднести ділянки простору поблизу будівель, що будуються (підлягаючих розбиранню), споруд, а також ділянки, території, над якими ведуться монтажні роботи. Зони з постійно діючими виробничими чинниками щоб уникнути доступу сторонніх осіб повинні бути захищені огорожами (ГОСТ 23407-78), що запобігають доступу людей в небезпечну зону. Зони з потенційно діючими небезпечними виробничими чинниками захищаються сигнальними огорожами, застережливими про межі ділянок з небезпечними і шкідливими чинниками.

При виробництві будівельно-монтажних робіт в небезпечних зонах забезпечення безпеки робіт - задача першочергова.

3) Підвищений рівень шуму.

На будівельних майданчиках і підприємствах будівельної індустрії багатьом технологічним процесам супроводять шум і вібрація. Джерелами інтенсивного шуму і вібрації є машини і механізми з неврівноваженими масами, що обертаються, в окремих кінематичних парах в яких виникають тертя і зіткнення, а також технологічні установки і апарати, в яких рух газів і рідин відбувається з великими швидкостями і супроводжується пульсацією. До таких джерел шуму і вібрації відносяться компресори, насоси, елементи вентиляційних систем, трубопроводи для переміщення рідин, газів і пилу, різних дробильні і млинові установки, газодувки, електродвигуни і інше технологічне устаткування. У ряді випадків підвищені рівні шуму і вібрації є слідством відсутності або неправильного проектування - вібро і шумозахистних пристроїв, порушень правил експлуатації механічного устаткування, недостатнього динамічного балансування деталей, що обертаються, і ін. Основні джерела шуму і вібрації в будівництві і на заводах залізобетонних виробів можна об'єднати в наступні групи:

1)пересувні будівельні машини - екскаватори, бульдозери, катки, баштові, мостові і автомобільні крани, копрові установки з дизель - молотами і електровібраторами, пересувні компресорні установки;

2)машини для приготування, розподілу і віброущильненя бетонної суміші - бетонозмішувачі, дозаторні пристрої, віброформування багато пустотних виробів, касетні установки з навісними вібраторами і др.;

3)ручний механізований інструмент з електро і пневмоприводом.

Одним з найсприятливіших типів підприємств по віброакустичному режиму виробничих приміщень є заводи збірних залізобетонних конструкцій, в яких умови праці іноді не відповідають санітарним вимогам, особливо формувальні цехи. Основним технологічним устаткуванням формувальних цехів є віброплощадки, які служать джерелами шуму і шкідливої вібрації. Встановлено, що збільшення шуму з 76 до 95 дБ знижує продуктивність фізичної праці на 20-22%, а розумового - більш ніж на 40%. На віброплощадках шум досягається 105-120 дБ, Тобто перевищує норми на 20-35 дБ.

Підвищення рівня шуму і вібрації на робочих місцях несприятливо позначається на організмі людини і результатах його діяльності

4) Підвищена вібрація.

Тіло працюючої людини умовно розглядають як своєрідну систему, що коливається, оскільки під впливом вібрації частини тіла людини переміщаються щодо один одного з амплітудами залежно від джерела коливання і маси органів. Відносні переміщення частин тіла приводять до напруг в зв'язках між частинами тіла і взаємному зіткненню і натисканню.

Тривалі коливання людини з частотою f=3 ... 5 Гц шкідливо відображаються на вестибулярному апараті, серцево-судинній системі і викликають розлади унаслідок резонансних коливань голови, шлунку, кишечника і зрештою всього тіла. При частоті коливань f=11 ... 45 Гц погіршується зір, виникають нудота, блювота, порушується Нормальна діяльність інших органів. Коливання з частотою f>45 Гц викликають пошкодження судин головного мозку, відбувається розлад циркуляції крові і вищої нервової діяльності з подальшим розвитком вібраційної хвороби.

На заводах металоконструкцій при багатьох технологічних процесах (шліфовка, заточування інструменту, зачистка швів, зварка, різання і ін.) виділяється пил, що забруднює повітряне середовище, яке негативно впливає на організм людини і в основному на їх органи дихання, оскільки дихальні органи є основними шляхами проникнення в організм людини пилу з повітряного середовища.

Пил – це найдрібніші тверді частинки, здатні знаходитися в перебігу деякого часу в повітрі в зваженому стані. Зважені в повітрі тверді частинки є дисперсною системою, в якій дисперсною фазою є тверді частинки, а дисперсійним середовищем - повітря. Дисперсну систему зважених твердих частинок в повітрі, тобто пил називають аерозоллю.

Для оцінки пилу сточування зору гігієни найважливішою ознакою є ступінь її дисперсності або розміри пилових частинок, оскільки з цим пов'язана тривалість перебування зваженої пилової частинки в повітряному середовищі. Від дисперсності пилових частинок залежить також глибина їх проникнення в дихальні шляхи.

Швидкість осадження пилу з повітря знаходиться залежно від розміру частинок. Крупні частинки (більш lO MKM) відносно швидко випадають в осад під дією сили тяжіння, дрібніші частинки падають з меншими швидкостями, долаючи опір повітряного середовища (50…10MKM), а найдрібніші (менше 5 мкм) високодисперсні частинки можуть тривалий час знаходитися в повітрі. У легенях людини при диханні затримуються частинки розміром від 0,23до 7 мкм.

Таким чином, постійна робота на запорошених робочих місцях з часом пов'язана з професійними захворюваннями, званими пневмоконіозамі (силікозамі, коніози, алюмікози і т.д.).

5) Освітлення

Виробниче освітлення, правильно спроектоване і виконане, сприяє продуктивності праці, і якості продукції, що випускається, підвищує безпека праці і знижує стомлюваність і травматизм на виробництві.

Неправильно виконане освітлення може з'явитися причиною травматизму в результаті погано освітлених небезпечних зон, сліпучого дії ламп і відблисків від них, різких тіней, які можуть викликати повну втрату орієнтації працюючих.

Неправильна експлуатація освітлювальних установок, а також помилки, допущені при їх проектуванні і установці в будівлях з пожежо - і вибухо - небезпечними виробництвами, можуть привести до вибуху, пожежі і нещасних випадків.

Враховуючи те, що світло забезпечує зв'язок організму із зовнішнім середовищем і володіє високою біологічною і тонізуючою дією, до сучасного промислового освітлення пред'являються високі вимоги як гігієнічного, так і техніко-економічного характеру. (10)