Смекни!
smekni.com

Особливості діагностування систем керування дизельними двигунами внутрішнього згорання (стр. 2 из 2)

Принцип дії, влаштування та призначення більшості датчиків систем керування дизельними двигунами такі ж, як і у датчиків систем керування бензиновими двигунами.

Деякі датчики мають багатоцільове призначення, забезпечуючи процеси керування паливо подачею, рециркуляцією відпрацьованих газів, контролем швидкості руху автомобіля; антивібраційного регулювання кузова автомобіля. розкриємо функціональне призначення датчиків системи, для керування паливоподачею двигуна.

Датчик підйому голки форсунки (ДПГФ) – індукційного типу з електромагнітним підмагнічуванням. В котушці датчика, яка міститься в середині форсунки, переміщується феромагнітний якорець (сердечник), що пов’язаний безпосередньо з голкою форсунки.

Під час підйому голки здійснюється зміна магнітного потоку через котушку та в ній індуктується імпульсний сигнал. Цей сигнал сприймається ЕБК для формування фазових зсувів сигналу керування форсункою (кут випередження моменту впорскування).

Датчик температури охолоджуючої рідини (ДТОР) являє собою терморезистор. Електронний блок сприймає сигнал датчика для визначення одного з трьох варіантів забезпечення полегшеного пуску залежно від температурного стану двигуна: без підігріву, з попереднім підігрівом, з підігрівом під час пуску двигуна.

Датчик температури повітря розташований у корпусі повітряного фільтра. За принципом дії, функціональним призначенням та діагностичними параметрами є аналогом ДТОР.

Датчик температури палива (ДТП) розташований у корпусі паливного насоса високого тиску (ПНВТ) у потоці палива.



На основі сигналу з ДТП ЕБК корегує кількість подачі палива виходячи з того, що щільність палива пропорційна його температурі.

Параметри датчика аналогічні параметрам ДТОР.

Датчик частоти обертання двигуна (ДЧО) або датчик кутового положення колінчастого валу індукційного типу, призначення та параметри такі ж як у датчика системи керування бензиновими двигунами. Розташований,

Як правило, на картері маховика або на кришці гідротрансформатора автоматичної коробки передач. Активізуючим виступом є зубці маховика або ведучого диска гідротрансформатора. Іноді датчик встановлюється в передній частині двигуна з вимірювальним диском (як на бензинових двигунах).

Датчик положення педалі акселератора (ДПА) потенціометричного типу, відслідковує положення педалі (псевдопедалі). На основі сигналу датчика ЕБК визначає циклічність подавання палива, впливаючи на виконавчий пристрій переміщення дозуючої муфти ПНВТ.

Датчик абсолютного тиску повітря у впускному колекторі (ДАТП) або датчик тиску наддування (ДТН) мембранного типу з тензометричним або потенціометричним чутливим елементом. Встановлюється у впускному колекторі після турбокомпресора, формує сигнал, пропорційний тиску надування. На основі величини сигналу ЕБК визначає кількість (режим) подачі палива.

Витратомір повітря (ВП) термоанемометричного принципу дії, формує сигнал про кількість повітря, що надходить до циліндрів двигуна на кожний робочий цикл. Ця інформація використовується для визначення режиму впорскування (співвідношення повітря/паливо) та керування клапаном системи рециркуляції відпрацьованих газів.

Датчик дозуючої муфти (ДДМ) потенціометричного типу та привід дозуючої муфти (ПДМ) розташовані в корпусі ПНВТ. Привід виконує безпосереднє керування циклічною подачею палива по сигналах з ЕБК. Датчик виконує функцію зворотного зв’язку по каналу керування ПНВТ.