Смекни!
smekni.com

Види плавання (стр. 2 из 2)

Положення тіла та голови.

Плавець лежить на воді в добре обтічному положенні, майже горизонтально. Положення голови забезпечує рівновагу тіла і виконання вдоху, непорушуючи правильного виконання рухів. Лице опускається в воду під час видоху так, що тіло плавця залишається в горизонтальному полдоженні.

Рухи руками.

Вони складаються з входу в воду і підготовки до гребка, самого гребка, виходу з води і рухів над водою.

Рука входить в воду спочатку кистю, потім передпліччям і плечем. Кисть іде вперед і в глибину. Долоня повернута вниз і деякою мірою всередину. Гребок виконується зігнутою рукою з високим положенням ліктя, що дозволяє плавцю утримувати кисть та передпліччя (основні гребучі поверхні) майже перпендикулярно до напрямку руху (долоні при цьому зазвичай знаходяться під середньою лінією тіла і навіть дещо заходять за неї). Найбільше рука згинається в лікті на середині гребка. В цьому положенні кут між плечем і передпліччям становить майже 90 градусів.

Гребок повинен виконуватися з наростаючим зусиллям. Щоб досягнути цього, рука повинна рухатися до кінця гребка з прискоренням.

Виконання основної частини гребка поєднується з поворотом плечей. Це допомагає плавцю усилити гребок з допомогою м'язів тіла. В кінці гребка рукою (біля стегна) із води послідовно виходить плече, передпліччя і кисть. При повороті плеча слід робити вдох.

При переносі рука, зігнута в лікті, рухається вперед. Досягнувши крайнього положення, вона розгинається в лікті і кистю входить в воду на 20-25 см попереду голови.

Рухи ногами.

Вони зумовлюють збереження рівноваги тіла плавця в воді і пересування його вперед. Ноги, ритмічно згинаючись і розгинаючись в тазобедрових, колінних і гомілковостопних суглобах, переміщуються вверх і вниз. Робоча частина рухів ногами – рухи стопи та гомілки зверху вниз. Кут згину ніг в гомілковостопних суглобах становить приблизно 60-70 градусів, в колінних – 30-35 градусів, в тазобедрових – 15-20 градусів. Амплітуда розмаху рухів така, що відстань між ступнями досягає 30-40 см.

Дихання.

Кролісти застосовують переважно одностороннє дихання, при якому вдох та видох припадає на два гребка руками. Але на навчальному етапі бажано навчитися виконувати дихання в обидві сторони, тобто на три гребка.

Вдох робиться вкінці гребка рукою з поворотом голови в сторону. Після вдоху плавець повертає голову лицем вниз і робить тривалий видох в воду на протязі усього часу до наступного вдоху. Вдох і видих виконуються без лишнього напруження м'язів тіла. Видох заверщується інтенсивно, щоб уникнути потрапляння в рот води при наступному вдосі.


Використана література

1.Семенов Ю.А. «Навики плавання для кожного: Із досвіду програми навчання плавання». - М.:Фізкультура та спорт. 1983р.

2.Муравов І.В. «Спорт та фізична краса людини».- К. 1981р.

3.Студенікін М.Я. «Книга про здоров'я». - М.: Медицина. 1988р.

4.Мартинов С.М. «Ваше здоров'я в ваших руках». - М.: Просвіта. 1991р.