Смекни!
smekni.com

Вольові якості особистості та шляхи їх формування у спорті (стр. 4 из 4)

П’ятий принцип – з’єднання направленого впливу тренера і спортсмена до самовиховання волі.

Це принцип у послідовній період був реалізований у дослідженнях і практичній тренерській роботі у виконанні з гімнастами, легкоатлетами фехтувальниками М.Д. Касьяником, Е.В. Копитовим, Б.Н. Смірновим, А.А. Філіповим, В.І. Федоровим і дав великі результати.

Розділ 3. Загальний висновок вольової підготовки

Отже, проблеми волі у психології спорту заключається в певних наукових результатах методики вольової підготовки спортсмена, у використанні цих пояснень у методичних дослідженнях і у практиці фізичного виховання і спортивній діяльності.

Звичайно це не дає повного рішення всіх питань проблеми. Важливо, що вже зараз розробка її надає допомогу практиці фізичного виховання і спорту. Важливо і інше. Вивчення проблем волі у психології спорту і досягнуті вже зараз результати виходять за рамки цієї області психологічної науки і практики. Виявляється що вони мають певне значення для загальної психології, для теорії і практики виховання волі спортсменів в умовах виховання, навчання і практичного значення діяльності взагалі.

У проблемі волі є ряді невирішених питань. Наприклад, про методи об’єктивного вивчення вольових проявів спортсмена, чи кількісної характеристики, дозволяючи привести для оброблення і аналізу результатів дослідження сучасних математичних методів.

Комплексне і координоване вивчення такого роду питань співставляє найближчу задачу психології спорту.

Визначені ж кола цих запитань і їх аналіз вимагає спеціальної статті, може бути навіть не один, і організація спеціального симпозіуму для Ії обслуговування.


Список використаної літератури

1. Психология и современный спорт: Международный сборник научных работ по психологии спорта. А.В. Радионов, Н.А. Худаков. – М.: Физкультура и спорт, 1982.

2. Психологические вопросы спортивной тренировки. П.А. Рудик. – М.: Физкультура и спорт. 1967.

3. Психологическая подготовка спортсмена П.А. Рудик. – М.: Физкультура и спорт. 1965.

4. Основы психологий спорта и физической культуры. Р.С. Уэйнберг, Гоулд. - К.: Олимпийская литература. 1998.

5. Психология руководства и лидерства в спортивном коллективе. Издательство московского университета. Р.А. Кричевский, М.М.Рижак, 1985.

6. Психотехнические игры в спорте. Н.В. Цзен. – М.: Физкультура и спорт, 1985.