Смекни!
smekni.com

Рекреаційно-туристичне вивчення Італії (стр. 4 из 8)

Флоренція

Флоренція не поступається Риму по багатству і величі своїх пам'ятників. Це унікальне місто, що дало миру найбільших майстрів образотворчих мистецтв і прославлена батьківщина Ренесансу, лежить біля самого підніжжя Північних Апеннін на межі двох областей Італії - Тоскани і Емілії, Арно, що перетинається річкою.

Серед визначних пам'яток міста - собор Санта-марія-дель-фьоре (1296-1461) в готичному стилі, прикрашений червоним, зеленим і білим мармуром; дзвіниця XIV століття; баптістерія Сан-джованні (XI-XV століть), відома позолоченими бронзовими дверима, східні двері, прикрашені скульптурними сценами із Старого Завіту, називається "Райські Брами"; Національний музей, в якому знаходиться колекція скульптур роботи Донателло; фонтан нептуна (1576); палаццо Веккио (1299-1314); Галерея Уфіцци - одна з найбільших колекцій італійських майстрів; галерея Пітті з роботами Рафаеля, Перуджіно, Тіциана, Тінторетто; гробниця сім'ї Медічи з мармуровим барельєфом роботи Мікеланджело; палац Медічи-рікардй (XV століття), в якому розташований музей Медічи; монастир Сан-Маріно, в музеї якого знаходяться роботи Фра Анжеліко і Фра Бартоломео, в нім же келія філософа Савонароли; галерея Академії витончених мистецтв, де зберігається знаменита скульптура роботи Мікеланджело - Давид; Археологічний музей; франциськанськая церква Санта-гроче (XIII-XIV століття), розписана Джотто, її називають Пантеон флоренції, оскільки в ній поховані Мікеланджело Буонаротті, філософ і політичний діяч Николо Маккиавеллі, композитор Россіні.

У флоренції так само величезна кількість музеїв і парків. Галерея Уффіци - не тільки один із старих музеїв Італії (1560 р. ), але і найповніші і значніші збори італійського живопису в світі.

Венеція

На відміну від таких міст-музеїв просто неба як Рим і флоренція, Венеція - музей на воді. У Венеції (унікальному місті, розташованому на 122 островах, місто перетинає 170 каналів) - 400 мостів, найзнаменитішим, мабуть, є "Міст зітхань", по якому злочинці йшли після суду Дожів; собор св. Марка (828); палац венеціанських дожів; гранітні колони, зведені в 1180 році, на одній з яких зображений крилатий лев св. Марка (покровителя Венеції), на другій - св. Теодор на крокодилові; декілька художніх музеїв.

Падуя

Падуя, заснована біля VI в. до н. е., батьківщина одного із старих європейських університетів і крупний науковий і культурний центр Середньовіччя, зараз вважається одним з красивих міст Європи. Від площі Валле в різні боки променями розбігаються вузькі середньовічні вулиці, вимощені нерівною брущаткою. У центрі міста, навпроти Пьяцца-дель-санто, розташований будинок, в якому в середині XV в. жив Донателло. Прекрасна церква Св. Антоніо (базіліка Дель-санто) - одна з головних визначних пам'яток міста.

Піза

Піза - місто Падаючої башти і одного з відомих в Італії університетів. Падаюча башта (Torre Pendente), споруджена в 1173 р., по праву є символом міста. Хоча її відхилення від вертикалі складає вже близько 5 метрів, архітектори і учені не втрачають надій зупинити цей поки необоротний процес. Втім, не тільки Падаюча башта, але і решта трьох споруди на Площі чудес (Campo dei Miracoli) - покритим зеленим лужком центральної площі Пізи - вражають своєю красою і незвичністю. Головний собор (Duomo) виявляє собор приклад так званого романо-пізанського стилю. Цилліндрічеській біломармуровий Баптістерій був побудований в 1152-1260 рр. і також прикрашений роботами Джованні Пізано. Campo Santo Vecchio - ще одна визначна пам'ятка Площі чудес. Споруда, що відноситься до 1277 року, відома перш за все своїми дивовижними мозаїками і фресками, не всі з яких уціліли після II світової війни.

Неаполь

Перлиною півдня Італії є Неаполь ("Неаполіс" - Нове місто), розташований в живописному місці на березі Неаполітанської затоки. Неаполь багатий архітектурними пам'ятниками, проте головна визначна пам'ятка регіону, в якому розташований Неаполь, знаходиться поза містом. Це - розташований порівняно недалеко вулкан Везувій. Археологічний музей Неаполя славиться багатою колекцією експонатів, що свідчать об життя давньоримських міст Помпеї і Геркуланум, постраждали від виверження Везувію.

Театр «Ла Скала»

Один із символів Мілана - театр «Ла Скала», розчаровує прос-частотою. Будівля побудована за проектом прихильника неокласицизму Дж. Пьермаріні, і фасад його мо-же служити зразком стилю: Ви-ступають вперед корпус з трьома нижніми арками, балюстрада і вікна, розділені подвійними ко-лоннамі. Однак лаконічність ар-хітектурним форм багаторазово скупається розкішшю інтер'єрів.

Будівництво фінансувала Марія-Терезія, імператриця АВС-тро-Угорщини. Театр урочисто відкрили у 1778 р. оперою Антоніо Сальєрі «Визнана Європа».

«Музична столиця Іта-ща вже не Неаполь, а Мілан», - записав 6 жовтня 1816 у своєму щоденнику Стендаль. З приводу ді-ріжера трьома днями раніше: «По-ліція просила його не виступати з грою на альті: вона викликала у жінок нервові припадки».

Під час Другої світової вої-ни опера сильно постраждала. Вто-рим народженням «Ла Скала» вважа-ється 1946 За традицією, теат-ральних сезон у Мілані відкриваючи-ється 7 грудня, коли городяни святкують день покровителя горо-да св. Амвросія Медіоланського.

Музей театру «Ла Скала»

У театральному музеї «Ла Скала», який повернувся 7 грудня 2005 р. на своє старе місце, зібрані екс-понати, пов'язані із зародженням і розвитком оперного мистецтва. У ньому виставлені, наприклад, ді-ріжерская паличка Артуро ТОС-Канін і фортепіано Ф. Ліста, але найголовніше, з музею можна пройти в одну з лож глядацького залу.

Музей Польді-Пеццолі

У музеї зберігається колекція графа Джан Джакомо Польді-Пеццолі, передана місту в кінці в 1881 р. Її найбільш істотна частина-живопис старих майстрів: Порт-рети Лютера і його дружини роботи Лукаса Кранаха, знаменитий про-Фільній портрет Флорентій-ської дівчини з довгою шиєю не-відомого автора, який при-пісивалі то Поллайоло, то Вероккіо, - безумовно, краща карти-на збори, «Зняття з хреста »і« Мадонна з немовлям »Боттічеллі,« Мертвий Христос »Джованні Белліні, «Портрет куртізан-ки» Пальми Старшого, картини Пінтуріккьо, Перуджіно, Лотто, таких художників Венеції XVIII ст., Як Франческо Гварді, Каналетто, Тьєполо. Значне міс-то в зборах займає місцева ломбардская живопис епохи Віз-народження, включаючи її найбільш зна-чанням значних художників: Фоппе, Боргоньоне, Соларі, Больтраффіо, Луїн і Предіса.

Музей стародавнього мистецтва

Шедевр музейного зібрання - «П'єта Ронданіні». Мікеландже-ло приступив до роботи над нею в 1552 р., Постійно повертався протягом десяти років, але так і не встиг закінчити. Назва сцени не зовсім точно. Сюжет зображені жує НЕ оплакування, а становище до гробу. Тонкішою тіло сина настановами зісковзує в мо-гілу, розриваючи кільце Материн-ських обіймів. У двох самотніх фігурах, загублених у величезному світі, немає краси, і навіть слово «драматизм» стосовно «П'єта» здається заяложений штампом. Тема скульптури - горе, що залишає людину без слів.

На першому поверсі музею вистав-лена романська, готична, ре-нессансная скульптура головним чином ломбардних майстрів. Про Ломбардський скульптурі можна сказати, що вона залишається прик-женіем до архітектури, в ній біль-ше інстинкту прикраси та ремес-ла. Спеціально треба відзначити: гробницю Бернабе Вісконті XIV ст., Портал Банку Медічі, припи-Сива Мікелоццо, ренесансну статую Гастона де Фуа і 20 інших статуй його похоронного пам'ятника.

РОЗДІЛ 5 Соціально – економічні умови

Транспортна система

У зв'язку з витягнути країну з півночі на південь її мережу залізниць і автомобільних доріг розвивалася переважно в меридіональному напрямку. Широтних комунікацій, за винятком Паданської рівнини, недостатньо. Багато автомобільних і залізні дороги Італії прокладені на крутих схилах гір і тому мають багато мостів, тунелів, що здорожує їх використання.

В Італії виключно велика роль автомобільного транспорту: на нього припадає ¾ всіх сухопутних перевезень вантажів. Деякі головні лінії різко виділяються за технічним оснащенням. У результаті такої модернізації, наприклад, на лінії Рим - Флоренція поїзд може розвивати швидкість до 200 км/ч.

Дуже важливу роль, як у внутрішніх, так і в зовнішніх перевезеннях країни грає морський транспорт. Це пояснюється положенням Італії на середземноморському водному шляху, великою довжиною берегової лінії, наявністю островів у складі її територій. На берегах Італії розташоване 144 порту. У вантажообізі портів переважає нафту та іншу мінеральну сировину. Найбільший італійський порт - Генуя - один з найважливіших у всьому Середземномор'ї. Генуя служить воротами в зовнішній світ для всього північного заходу Італії, а також для сусідньої з нею Швейцарії. Головний суперник і конкурент Генуї на Адріатиці - Трієст, другий в Італії за вантажообігом і один з найважливіших нафтових портів Європи. Через Трієст північний схід Італії пов'язаний з іншими країнами Середземномор'я, Близького і Середнього Сходу, Східної Африки і Східної Азії.

Значно збільшився і продовжує зростати вантажообіг портів Південної Італії - Аугусто і Таранто, що можна пояснити досить високим рівнем розвитку нафтопереробної і нафтохімічної промисловості в цьому регіоні.

Один з найбільших пасажирських портів країни - Неаполь є центром зв'язків Апеннінського півострова з Сицилією, Сардинією та іншими островами.

Річковий транспорт в Італії розвинений слабко через відсутність великих річок. Авіаційні лінії підтримують зв'язок найбільших міст Італії з багатьма містами Європи, а також інших континентів. Найбільші аеропорти країни: Леонардо да Вінчі (Рим), Мальпенса і Лінате (Мілан) служать важливими центрами міжнародної мережі авіаліній.