Смекни!
smekni.com

Соціально-економічні фактори розвитку туризму в Білорусії (стр. 2 из 2)

Високий рівень розвитку суспільства безперервно пов'язаний з рівнем освіченості і високої духовної культурою населення. У РБ рівень освіти досить високий, але складні соціально-економічні умови не дозволяють більшості населення задовольнити свої рекреаційні потреби. Розвитку туризму сприяє зростання культурно-освітнього рівня життя. За даними досліджень, з підвищенням рівня освіти зменшується частка осіб, які проводять відпочинок будинку

РОЗВИТОК ФОНДУ ВІЛЬНОГО ЧАСУ.

Вільний час є однією з умов життя діяльності, сприяючи реалізації рекреаційних потреб і розвитку туризму. Вільний час - це частина неробочого часу, в рамках якого відбувається відновлення і розвиток фізичних, інтелектуальних і духовних сил людини. вільний час у соціально-економічній та географічній літературі цю частину прийнято називати рекреаційним часом. Сучасна діяльність людини при обмеженій рухової активності супроводжується надмірним емоційним напруженням, щоб відновити сили потрібно неодмінно відпочити. Більшість людей проводять свої відпустки (вихідні та святкові дні), виїжджаючи за місто, в іншу країну.

РОЗВИТОК ТРАНСПОРТУ ТА КОМУНІКАЦІЙ.

Матеріальною основою розвитку і розширення туристського руху є транспорт. Специфічна риса транспортних зв'язків - їх інтеграційний характер. Оскільки вони об'єднують окремі країни і регіони в єдине ціле. Для туризму особливо важливим є забезпечення зв'язків між місцевими, національними та міжнародними засобами пересуваннями, щоб туристське пересування не мало розривів транспортних сполучень.

Розвиток транспорту в туризмі відбувається в наступних напрямках: розвиток його матеріально-технічної бази; вдосконалення організації та управління системи транспортного обслуговування.

РОЗШИРЕННЯ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ.

Розширення сфери обслуговування веде до збільшення організованого і в'їзного туризму. Розвиток сфери обслуговування в РБ проблемно, внаслідок низьких доходів населення. Більш якісні платні послуги коштують відповідно не мало. Отже, на даний момент якість надання платних послуг досить не високий.

Незважаючи на це, сфера обслуговування розширилася (ресторани, установи швидкого харчування, сауни, лазні, оздоровчі та спортивні комплекси, розважальні заклади тощо).

ВИСНОВОК

У ході роботи було визначено коло соціально-економічних чинників, що впливають на розвиток туризму в РБ. Кожен з чинник був описаний. Внаслідок проведеного дослідження, яке зробили вчені-статистики, були зроблені наступні висновки:

1) фактором, що робить максимальний вплив на розвиток туризму в РБ (з 1990 по 2001 роки) є розвиток транспорту і комунікацій (збільшення кількості автомобілів). Дійсно, кількість автомобілів помітно зросла. Автомобіль є найвірнішим засобом пересування, що використовуються як для поїздок всередині країни, так і для виїзду за кордон.

2) фактором, що робить мінімальний вплив, - трудова діяльність (а саме к-ть людей, що знаходяться в працездатному віці). На жаль, в даний момент вищевказаний чинник не має практично ніякого значення, так як рівень середньої заробітної плати досить низький. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що не кожен громадянин РБ може дозволити собі комфортно відпочити в межах власної країни, не кажучи про виїзд за кордон. Отже, даний фактор не є настільки істотним для розвитку туризму в нашій країні.

3) виявлено чинники, які негативно вплинули на розвиток туризму: розвиток суспільного виробництва, потреба у відновленні працездатності та здоров'я, зростання матеріального і культурно-освітнього рівня (а саме показники по доходу на душу населення, кількості випускників ВУЗів).

Вітчизняна промисловість розвивається, на жаль, повільними темпами (у силу багатьох причин і насамперед перехідного стану економіки). Кількість людей, зайнятих у промисловості зменшується. Заробітна плата у працівників не підвищилася до виразно-стабільного рівня.

Студентам та випускникам середніх спеціальних навчальних закладів також важко оплатити собі якісні рекреаційні заходи внаслідок того, що:

1) багато хто з числа студентів навчаються на платному відділенні, а ті, кому вдалося вступити на безкоштовне отримують невелику стипендії, 2) у студентів в РБ немає можливості знайти тимчасову вакансію для стабільного приробітку, 3) бюджет навчальних закладів занадто малий, для того щоб відправляти учнів на стажування за кордоном.

Відновлення працездатності та здоров'я, як виявилося, також не є позитивним чинником для розвитку туризму в РБ. До цих пір більшість білорусів воліють проводити відпустки і вихідні на дачі (знову ж через низького рівня заробітних плат).

4) виявлено фактори, що зробили позитивний вплив на розвиток туризму: урбанізація, зростання матеріального рівня (а саме за ВВП на душу населення), розвиток транспорту і комунікацій, розширення сфери обслуговування.

На завершення слід зробити висновок, ч то не всі фактори, зазначені фахівцями в галузі туризму В.С. Преображенським, В.І. Азаров, І.В. Зоріним надають на туризм позитивний вплив. Причиною, судячи з усього, є нестабільний перехідний характер економіки в РБ. На стику отжіванія старої системи, адміністративно-командної, і побудови нової, ринкової, туризм, як і будь-яка інша сфера економічної діяльності, розвивався дуже не легко, однак прогрес в його розвитку на сьогоднішній день, (в порівнянні з 1990 роком) намітився величезний. Поступово, разом зі стабілізацією економічного становища в РБ, для туризму відкриватимуться все нові і нові перспективи, перетворюючи цю сферу діяльності в злагоджено функціонуючий механізм, службовець як народу (охорона здоров'я, культурно-пізнавальні цілі), так і державі (одна із стабільних і великих статей доходу).

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. З.М. Горбильова Економіка туризму, Мн. - БГЕУ, 2002.

2. Статистичний щорічник, Мн. - Видавництво МФС, 2001.

3. А.Б. Здоров Економіка туризму

4. Г.Ф. Шаповал Історія туризму, МН. - РІВШ БДУ, 2002.