Смекни!
smekni.com

Спортивні травми (стр. 1 из 3)

Зміст

Вступ

Причини спортивних травм

Недоліки в організації занять і змагань

Недоліки в матеріально-технічному забезпеченні занять і змагань

Порушення вимог лікарського контролю

Недисциплінованість спортсмена

Попередження спортивних травм

Висновки

Список використаної літератури

Список використаної літератури


Вступ

Профілактична спрямованість української охорони здоров'я обумовлює проведення комплексу попереджувальних заходів для збереження і зміцнення здоров'я людини. В ці заходи входить величезна по своїх масштабах система заходів по профілактиці травматизму, зокрема при заняттях спортом.

Травми при заняттях фізичною культурою і спортом виникають відносно рідко в порівнянні з травмами, пов'язаними з промисловим, сільськогосподарським, вуличним, побутовим і іншими видами травматизму, - близько 3 % до загального числа травм. Виникнення пошкоджень при заняттях спортом, суперечить оздоровчим задачам системи російського фізичного виховання. Хоча, як правило, ці травми і не небезпечні для життя, вони відображаються на загальній і спортивній працездатності людини, виводячи його на тривалий період з ладу і нерідко вимагаючи багато часу для відновлення втраченої працездатності.

Спостерігаються випадки розвитку хронічних процесів в результаті раніше отриманого пошкодження. Великі фізичні навантаження, вживані іноді при заняттях спортом, особливо в умовах напружених тренувань і змагань, вимагають добре налагодженої системи відновлення пошкодженої області і організму в цілому.

Узагальнені матеріали про стан захворюваності спортсменів представників всіх видів спорту показують, що на першому місці по частоті розповсюдження стоять хронічні запальні і дегенеративні зміни опорно-рухового апарату, що є слідством перенесених і недостатньо вилікуваних травм, повторних мікротравм і фізичних перевантажень. До них відносяться: деформуючий артроз, хронічний періостити, паратеноніти, тендовагініти, міофасцити, міозити і ін. При цьому переважно вражаються самі навантажуванні суглоби, зв'язково-сумочний апарат і м'язи.

Частота захворювань опорно-рухового апарату у кваліфікованих спортсменів більшої, ніж у менш кваліфікованих і початківців спортсменів, що до певної міри пов'язано з більш високими фізичними навантаженнями в тренуванні. Значний відсоток таких змін у ведучих спортсменів пояснюється недостатньо відповідальним відношенням до лікування травм, відновленням тренувань, до настання функціонального відновлення, а також недостатньо розробленою діагностикою і оцінкою функціонально стани нервово-м'язового апарату і тим, що не вирішені ще повністю питання про ефективні засоби відновлення нервово-м'язової системи після великих фізичних напруг.


Причини спортивних травм

Успішна боротьба із спортивними травмами можлива лише при знанні причин їх виникнення. В спортивній медицині є велика кількість робіт, в яких дається аналіз спортивного травматизму і причин виникнення травм. Представляється доцільною наступна класифікація причин виникнення спортивних травм:

1) недоліки і помилки в методиці проведення занять;

2) недоліки організації занять і змагань;

3) недоліки в матеріально-технічному забезпеченні занять і змагань;

4) несприятливі метеорологічні і санітарні умови при проведенні тренувань і змагань;

5) порушення вимог лікарського контролю;

6) недисциплінованість спортсменів.

Недоліки і помилки в методиці проведення занять по фізичній культурі і спорту.

Спортивні травми з цієї причини складають більше половини всіх травм і частіше спостерігаються в спортивних іграх, легкій атлетиці, гімнастиці боротьбі і в піднятті штанги.

Травми цієї групи обумовлені головним чином тим, що деякі тренери при навчанні спортсменів не завжди виконують важливі принципи тренувань: регулярність занять, поступовість фізичного навантаження, послідовність в оволодінні руховими навиками і індивідуалізацію тренувань. Форсоване тренування, недооцінка розминки застосування в кінці занять дуже важких, технічно складних вправ, відсутність страховки або неправильне її застосування при виконання вправ і ін. не раз виявлялися при аналізі причин виникнення спортивних травм.

Причиною травм може бути використовування при заняттях із спортсменами низьких розрядів, при тренуванні хлопців, підлітків засобів і методів тренування, вживаних із спортсменами високих розрядів. Особливо несприятливим є систематичне застосування в тренуваннях інтенсивних навантажень максимальної потужності.

Травми можуть бути пов'язані з недостатньою технічною підготовленістю спортсмена, особливо це виявляється в технічно складних видах спорту, таких, як гімнастика, фехтування, акробатика, спортивні ігри, стрибки у воду, стрибки на лижах з трампліну і ін. Збільшення швидкості рухів в них повинне йти паралельно з вдосконаленням в техніці рухів.

Відзначені випадки виникнення спортивних травм унаслідок того, що при відновленні занять після тривалої перерви непов'язаного із захворюванням, тренер дає спортсмену фізичні навантаження, до яких організм його ще не підготовлений, хоча раніше він вільно виконував їх.

Недоліки в організації занять і змагань

З цієї причини травми в різні роки складають от5 до 10 % всіх спортивних травм. Порушення інструкцій і положень по проведенню тренувальних занять, а також правил безпеки, неправильне складання програм змагань, порушення правил їх проведення нерідко є причиною травм. Вони можуть бути пов'язаний з проведенням занять у відсутність тренерів, викладачів, інструкторів або з тим, що на кожного з них доводяться ті, що дуже багато займаються.

Істотним організаційним недоліком, що веде до травм, є неправильне розміщення займаються (наприклад, сумісне проведення на одному спортивному полі гри у футбол і метань легкоатлетичних снарядів або гри в хокей і швидкісного бігу на ковзанах); перевантаження місць занять (наприклад, перевантаження в плавальному басейні може, служити причиною навіть втопило). По затверджених гігієнічних нормах площа на того, що одного займається повинна бути в гімнастичних залах 4 м2 на літніх спортивних майданчиках 12 м2,на катках і у відкритих водоймищах 8 м2, в басейнах 5 м2.

Причиною травм може служити неправильне комплектування груп займаються (наприклад, заняття спортом в одній секції спортсменів з різною фізичною підготовленістю або різною спортивною кваліфікацією; заняття в одній секції дорослих і підлітків, або дорослих і немолодих, або чоловіків і жінок); відсутність розподілу спортсменів в підгрупи по вагових категоріях в боротьбі і боксі.

Велика вірогідність травм існує при недотриманні вимог безпеки учасників, суді і глядачів під час змагань (наприклад, при метаннях, швидкісному спуску на лижах, стрибках на лижах, стрибках у воду, автомобільних, мотоциклетних, велосипедних гонках і ін.); при стрічному русі ковзанярів на катках, русі різного транспорту на шосе під час велосипедних і мотоциклетних гонок, особливо під час загальних стартів, кросів і т.д.

Травми можуть бути пов'язаний з такими порушеннями, як участь одного і того ж спортсмена в змаганнях по декількох видах спорту в один і той же день, неодночасний прихід спортсменів на заняття, а також відхід, нечітко організована зміна груп, що займаються, перехід однієї групи по ділянці спортивного поля в той момент, коли інша група ще проводить заняття і т.п.; стрічні метання; недотримання встановлених інтервалів стартів під час змагань по гірськолижному спорту і при стрибках на лижах з трампліну і ін.

Недоліки в матеріально-технічному забезпеченні занять і змагань

За даними різних авторів, з цієї причини походить від 10 до 25% всіх спортивних травм. Існують певні нормативи матеріально-технічного забезпечення устаткування місць занять (гімнастичні зали, майданчики, бігові доріжки, місця для стрибків і метань, катки, басейни, і ін.) і табель необхідного спортивного інвентаря. Є також вказівки по експлуатації спортивного устаткування і інвентаря. Всі ці нормативи і вказівки регламентовані відповідними наказами правилами змагань. Невиконання їх, наприклад нерівність поверхні футбольного поля, наявність на ньому гострих предметів, дно з уступами в басейні, жорсткий грунт в ямі для стрибків і на легкоатлетичному майданчику, поганий стан поверхні льоду на катку (тріщини, горби), несправна або слизька підлога гімнастичному залі, недотримання встановлених вимог до спортивного інвентарю невідповідність розміру і ваги м'ячів для спортивних ігор або снарядів для метань встановленим нормам); несправність гімнастичних снарядів, які повинні мати гладку поверхню, бути стійкими; погане їх кріплення (бруси, кінь, щаблина і ін.) і багато інших причини нерідко приводять до виникнення травм у спортсменів.

Важливим в попередженні травм при заняттях гімнастикою і боротьбою є стан матів. Вони повинні бути пружними, рівномірно набитими, щільно прилеглими один до одного. Немало травм виникає унаслідок невиконання заходів безпеки на змаганнях, спортивних споруд, що проводяться зовні, на трасах легкоатлетичних кросів, велокросів, мотоциклетних гонок (наприклад, в тому випадку, якщо при мотоциклетних гонках стовбури дерев поблизу траси гонки не обкладені мішками з тирсою).

Виникненню травм може сприяти невідповідність спортивного костюма, взуття особливостям даного виду спорту і метеорологічним умовам занять. Наприклад, нераціональний одяг при заняттях зимовими видами спорту може привести до відморожень; надмірно теплий одяг утрудняє виконання вправ. Одяг повинен бути акуратно підігнаним по фігурі, не мати зовнішніх гачків, пряжок. Тісне, не розношене спортивне взуття веде до утворення ранок, а в зимових умовах створює небезпеку відмороження. Надмірно вільна спортивна обув, легкоатлетичні туфлі знижують стійкість і можуть також бути причиною травм. Необхідна ретельна підгонка взуття при заняттях хокеєм, лижним, ковзанярським і іншими видами спорту.