Смекни!
smekni.com

Технічна підготовка на початковому етапі відбору у волейболі (стр. 2 из 5)

1.2 Значення вікових особливостей юних волейболістів для початкового етапу відбору

Оволодіння технічними прийомами, тактичними діями, ігровими навичками в цілому відбувається при значній ролі вищої нервової діяльності. Вища нервова діяльність у дітей досягає високого рівня розвитку до 10—12 років. Гальмовий контроль кори великих півкуль значно підсилюється і починає домінувати над емоціями. Умовні рефлекси утворюються швидко і досягають міцності. При утворенні умовних рефлексів у 10—12 років майже не буває супутніх рухів, що говорить про гарну концентрацію коркового порушення, чого немає ще в 7—9 років. У 10—12 років зовнішнє гальмування виражене менше, ніж у 7—8-річніх, що свідчить про велику силу нервових процесів.

У 11—13 років утворюється спеціалізована умовна реакція на світлові і звукові подразники, на відміну від простого, дифузійного, узагальнення діючих подразників у дитини 7—9 років. У цьому віці спостерігається вироблена взаємодія перших і другий сигнальних систем.

Незважаючи на високий рівень розвитку коркових функцій, до 12—13 років формування функцій центральної нервової системи ще не завершене і продовжується в більш старшому віці.

До 13—14 років досягає високого розвитку здатність орієнтуватися в просторі, загострюється почуття темпу рухів, відчуття відстані, здатність до аналізу м'язових відчуттів, поліпшується координація рухів. Висока пластичність нервової системи в дитячому віці сприяє кращому і більш швидкому освоєнню рухових навичок. Однак при навчанні дітей треба створювати умови, що полегшують оволодіння рухами, що усувають будь-які перешкоди.

Рухові функції в основному досягають високого рівня розвитку до 13—15 років. Деякі ж показники функціональної зрілості рухового апарата розвиваються повною мірою тільки до 16—17 років.

Основні показники швидкості рухів досягають високого рівня до 12—14 років. Це характерно для прихованого періоду рухової реакції, швидкості і частоти рухів. Прийнято вважати, що вік від 10 до 14 років найбільш сприятливий для розвитку швидкості.

З віком збільшується м'язова сила. Найбільший приріст і збільшення м'язової сили припадає на 15—18 років. До 17— 18 років максимальна сила наближається до рівня розвитку її в дорослих. До 11 років спостерігається стрибок у розвитку сили. Після 13—14 років відбувається різке збільшення абсолютної м'язової сили, а в 15—17 абсолютної і відносної сили.

Сила м'язів у розгинальних рухах значно перевершує м'язову силу в згинальних рухах, що варто враховувати в роботі з юними волейболістами. У віці 14—15 років уже з'являються сприятливі можливості для цілеспрямованого розвитку м'язової сили, у тому числі за допомогою обтяжень.

Для рішення спеціальних задач підготовки волейболістів особливе значення мають швидкісно-силові якості, основу яких складає взаємозв'язок швидкості і сили. Рівень швидкісно-силових якостей починає помітно збільшуватися після 7—8 років і досягає найбільших показників до 17—18 років, при цьому в 12—15 років спостерігається своєрідний стрибок.

Результати досліджень і досвід передових тренерів свідчать про те, що цілеспрямований розвиток витривалості варто починати з 10—12 років. При цьому треба прагнути вирішувати цю задачу в єдності з розвитком інших рухових якостей. З цих позицій у заняттях особливу увагу доцільно приділяти розвитку спеціальної витривалості: швидкісній, стрибковій, ігровій.

Діти шкільного віку відрізняються високим розвитком спритності, що необхідно використовувати в роботі з юними волейболістами. Упущені тут можливості заповнити дуже важко.

У шкільному віці особливо складний період від 10—11 до 14— 15 років. З'являються ознаки статевого дозрівання, що позначається на показниках фізичного розвитку. Ріст тіла в довжину переважає над ростом у ширину, кінцівки ростуть швидше, ніж тулуб. Це накладає відбиток на пропорцію тіла і відбивається на виконанні вправ. Значно змінюється кістково-м'язова система, інтенсивно йде процес окостеніння. Розвиток кісток, м'язів, сухожиль і зв'язок до 10—12 років досягає рівня, що забезпечує можливість правильного оволодіння технікою волейболу.

Таким чином, розвиток вищої нервової діяльності, рухових, фізичних якостей створює сприятливі умови для успішного здійснення спеціалізованих занять з волейболу починаючи з 10—12 років.

1.3 Організація і методика відбору дітей

Відбір кандидатів для занять волейболом є однією з вирішальних умов, що гарантують успіх підготовки юних волейболістів і поповнення резервами команд майстрів. Визначення кола здібностей, від яких залежить ефективність оволодіння спеціальними навичками гри і досягнення високих результатів, і складає суть відбору.

Складність полягає в тім, що визначити здібності в дітей, які не вміють грати у волейбол, досить важко. І особливо в дітей 10—12 років.

Про здібності до волейболу можна судити по деяких об'єктивних показниках. Установлено, що діти 10—11 років, які мають більш високі морфофізіологічні показники і рівень розвитку спеціальних фізичних і інших якостей, які відповідають специфіці волейболу, зберігають цю перевагу і в наступні роки. Але, що саме головне, ці діти швидше опановують спеціальними навичками.

1.3.1 Організація відбору

Процес відбору рекомендується поділяти на чотири етапи. На першому етапі ведеться робота, спрямована на те, щоб викликати в дітей інтерес до занять волейболом. Вивчаються дані дітей, і в першу чергу стан їхнього здоров'я, перенесені захворювання. При цьому треба керуватися переліком протипоказань і обмежень для занять волейболом. Важливо з'ясувати коло інтересів учня, познайомитися з умовами життя, установити контакт із батьками і з'ясувати їхнє відношення до занять своїх дітей волейболом.

Активна робота на першому етапі багато в чому визначає плинність процесу занять надалі.

На другому етапі за допомогою системи іспитів (тестів) і спеціальних спостережень одержують дані, по яких можна судити про задатки і здібності дітей до успішного оволодіння навичками й уміннями гри у волейбол. Це рівень розвитку фізичних якостей у сполученнях, специфічних для волейболу, координації, рівень розвитку тактичного мислення й інших якостей, антропометричні дані, стан здоров'я.

Ведучий принцип — комплексний облік усіх показників.

На другому етапі послідовно виявляються здібності, анатомо-фізіологічні особливості, особливості будови організму і його функціональні можливості стосовно занять з волейболу.

Остаточні висновки роблять на третьому етапі. Відомо, що здібності розвиваються тільки в процесі певної діяльності. Тому повною мірою судити про здібності дітей до волейболу можна, тільки почавши їх навчати спеціальним навичкам і умінням. Основним показником на третьому етапі служить те, наскільки швидко учні опановують технікою і тактикою гри, як відносяться до занять і т.д. Це самий тривалий етап, він може тривати від шести місяців до року.

На четвертому етапі юних волейболістів диференціюють по їхніх здібностях. Якщо на перших трьох етапах виявлялися здібності і нахили до волейболу взагалі, то надалі відбір здійснюється в плані визначення ігрової функції кожного спортсмена, найбільш ефективного використання індивідуальних особливостей у складі команди і т.д.

1.3.2 Методика відбору

Методика відбору базується на системі контрольних іспитів і спеціальній програмі спостережень за діями учнів у спеціально підібраних іграх, естафетах. Система контрольних іспитів:

1. Визначення швидкості складної реакції, що вимірюють за допомогою різних приладів. Швидкість відповідних дій фіксується за допомогою секундоміра. Завдання повинні включати переміщення різними способами, зміни напрямку, виконання дій з м'ячем.

2. Біг 6х5 м. На кожному куті рівностороннього трикутника встановлені набивні м'ячі. Треба пробігти два" рази без зупинки (6х5), при цьому перший раз лівим плечем до лінії, другий раз правим, виконавши поворот навколо м'яча після перших 15 м.

3. Стрибок вгору, відштовхуючись двома ногами. З цією метою застосовують пристосувальні конструкції В. М. Абалакова — стрибкомір або похилий екран, що дозволяє виміряти висоту підйому загального центру ваги при підскіці вгору. З даною метою в іспити включають стрибок у довжину з місця.

4. Метання набивного м'яча вагою 1 кг через голову двома руками сидячи.

5. Метання тенісного м'яча через сітку в стрибку з зони 4 у зону 5 і половину зони 6 (уздовж), — 5 спроб, висота сітки 2 м.

6. Передачі волейбольного м'яча зверху двома руками в стіну (відстань 2 м). Ловити м'яч не дозволяється, падіння м'яча - помилка. Враховується кількість передач.

7. Подача нижня пряма через лицьову лінію — 3 спроби Враховується кількість правильно виконаних подач, а також оцінюється в балах якість виконання подачі.

8. Прямий нападаючий удар з розбігу по м'ячу, закріпленому на гумових амортизаторах. М'яч установлюють на висоті, доступній для удару в стрибку для кожного піддослідного. Відстань для розбігу 2 м. Завдання полягає в тім, щоб після розбігу відштовхнутися двома ногами й у стрибку виконати удар по м'ячу найсильнішою рукою у вищій точці злету.

По первісних спробах виконати технічний прийом можна судити про можливості того або іншого школяра опанувати технікою. Чим ближче рух до раціональної техніки, тим вище оцінка. При проведенні іспитів з техніки треба враховувати, навчали дітей волейболу чи ні [17].

Спостереження за дітьми під час ігор допомагає визначити, як учень діє в ігровій обстановці, наскільки вміло і доцільно використовує раніше придбані рухові уміння і навички. По тому, як поводиться дитина в грі, можна судити про розвиток у неї швидкості реакції, спритності, кмітливості, тактичного мислення й інших якостей, необхідних для успішних занять волейболом. Рекомендуються естафети з різноманітними завданнями: виконання пересувань з різних вихідних положень, зі зміною напрямку, повороти в русі, подолання перешкод і т.д.