Смекни!
smekni.com

Нетрадиційні та екстремальні види туризму в Криму (стр. 2 из 2)

У Європі сільський зелений туризм сьогодні вважається одним із найбільш "рейтингових". Приміром, у Польщі сільських жителів стимулюють до виходу на туристичний ринок - вони звільняються від ПДВ. В Угорщині господарі тур-садиб і зовсім звільнені від податків, що дозволило країні буквально за кілька років голосно заявити про себе на ринку сільського туризму.

Я вважаю, що ми повинні наслідувати приклад наших європейських сусідів, тим більше що сільський туризм в нашій країні має не малий потенціал.

4 ІНТИМ-ТУРИЗМ

Поїздки, основна мета яких - еротичні враження, отримання інтимних послуг, підкорення сердець, нарешті, медовий місяць або навіть сватання в чужих краях, викрадення наречених у минулому, а зараз оглядини тих же наречених після віртуального знайомства в Інтернет - все це можна об'єднати в один туристичний продукт.

Своєрідна аура відпочинку, любові і розкріпачення, супутня Кримським ландшафтам, може виступати полем інтим-туризму. Тут об'єктами інтим-туризму можуть виступати палацові опочивальні, місця любовних зустрічей сузір'я російських письменників, поетів і художників, місця зйомки відомих "любовних" фільмів. Еротичні асоціації викликають деякі об'єкти природи та архітектури: фаллосоподобні стовпи Долини Привидів на Демерджи, входи кримських печер та курганів , башти Кримської обсерваторії та ін Відомий фестиваль КАЗАНТИП заснований на принципах вільного кохання, а туди з'їжджається багатотисячна армія молодих, готових до любові юнаків і дівчат зі всього СНД і навіть Європи, часто не тільки через музику, а через те, щоб віддатися сексуальному веселощам. Значить інтим-туризм в Криму має шанси на розвиток!

5 ВИННІ ТУРИ

Кримські вина у всьому різноманітті їх самих і тих історій і міфів, що навколо них складені, багато в чому визначають інтерес туристів до літнього відпочинку в нашому благодатному краю. Спеціальні екскурсії у виноробні господарства, відвідування музеїв і дегустації давно стали приємною складової не тільки відпочинку або туризму, але й курортного лікування - адже багато вина володіють і дієтичним, і лікувальну дію.

Крим цілком дозрів для того, щоб подорожі по виноробним господарствам та участь у винних фестивалях розвивалися системно. Задоволення в туризмі це ж завжди в більшій мірі тільки насолоду інформацією, найчастіше міфічною. Задоволення від вина - це настрій у компанії, цікава бесіда, нові враження.

Щоб бути ближче до практичних потреб екскурсоводів, власників міні-готелів і всіх, чия робота - створювати гарний настрій, кожний розділ побудований як дегустація вин 6-8 від сухих до десертних. Підібрані вони таким чином, щоб розкривати або особливості історичної епохи, або яскраві риси історичних особистостей, або унікальні риси природи районів свого народження.

Так як Крим здавна славився своїми виноградниками і мистецтвом виноробства, у нас є всі можливості, для того, щоб активно розвивати цей вид туризму.

6 НАУКОВИЙ ТУРИЗМ

Науковий туризм також розвивається і має розвиватися в Криму. Приїжджаючи до нас, зарубіжні вчені та фахівці зазвичай цікавляться науковими організаціями і прагнуть відвідати їх. Багато хто з них добре знають науковий потенціал республіки по спільних робіт, за контактами з кримськими вченими.

Останнім часом з'явилися широкі перспективи у орнітологічного туризму. Феодосійське управління з питань курортів налагодило зв'язок з "Українським товариством охорони птахів", щоб розвивати цей вид туризм. У цьому році став розроблятися тур: Феодосія - Керч - Євпаторія для залучення іноземних орнітологів: адже ні для кого не секрет, що це дуже дорогий туризм, їм захоплюються, в основному, люди дуже самовіддані, захоплені і досить забезпечені.

Розвитку наукового туризму сприяють різні дослідження і винаходи в сфері туризму. Одним з таких винаходів стала перша в історії України туристична підводний човен, яка успішно пройшла випробування в Балаклавській бухті. Вже в цьому сезоні будь-яка людина без спеціального спорядження зможе побувати на глибині 100 м і поспостерігати через ілюмінатори за підводним світом. Для пригод у стилі Жака Іва Кусто кримські професіонали-гідронавти відтворили багатоцільовий керований підводний апарат "Омар" (довжина - 5,6 м, діаметр міцного корпусу у вигляді кулі - 2,3 м, вага - 9,5 т: автономний хід - до 8 год.). Перша партія туристів зможе побувати на екскурсії в підводному музеї "Морські катастрофи" в травні нинішнього року. Човен розрахована на трьох пасажирів і пілота, вартість квитка для екскурсантів складатиме близько 70 доларів. Музей створюють співробітники департаменту підводної спадщини Інституту археології Академії наук України, за проектом він буде розділений на кілька частин, що представляють різні епохи: античність, середньовіччя і сучасність. На дні можна буде побачити старовинні якорі, амфори, гармати, збиті літаки, частини кораблів і багато інших предметів, назавжди кинувши в чорноморські води. "Омар" використовуватиметься не тільки для туристичних прогулянок, але й для проведення науково-дослідних, геологічних і археологічних робіт під водою, а також для підводної кіно - і фотозйомки.


ВИСНОВОК

Роль і значення розвитку нетрадиційних видів туризму у загальному економічному балансі АРК можна визначити і оцінити, лише враховуючи всі доходи і витрати, пов'язані з їх розвитком. Крім валютно-фінансових надходжень характеризувати перспективність розвитку нетрадиційних та екстремальних видів туризму можна лише з огляду на цілий комплекс додаткових показників.

На відміну від купальні-оздоровчого туризму, такі види туризму, як спортивний туризм, промисловий туризм, навчально-пізнавальний, сільський в меншій мірі схильні до сезонності, що робить їх розвиток дуже привабливим і актуальним з точки зору зайнятості обслуговуючого персоналу і використання матеріально-технічної бази всього курортно-рекреаційного комплексу.

Розвиток нових видів туризму в Криму спричинить за собою формування цілої "індустрії" туризму, яка представляє собою сукупність виробничих, транспортних і торгових підприємств, що виробляють і реалізують туристичні послуги і товари туристичного попиту.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Гуляєв В.Г. Організація туристської діяльності. Нолідж, М., 1998р.

2. Газета "ТЕРРА ТАВРИКА", березень 2004, 5 (99)

3. Газета "Новини Криму і туризму", 13 вересня 2005 (випуск 214)

4. Газета "Таврійські відомості", Олена Панкеєва, Іван Коваленко

5. Газета "Кримські вісті" № 185 (3415) 6 жовтня 2005

6. Газета "ТЕРРА ТАВРИКА" листопад 2004 № 13 (107)

7. Газета "Кримські вісті" № 199 (3429) 26 жовтня 2005