Смекни!
smekni.com

Аналіз об’єму виконання технічних дій футболістами різної кваліфікації (стр. 2 из 5)

Хитрощі «перенесення ноги через м’яч і нахил тулуба в одну сторону, а відхід від суперника в іншу».

Гравець веде м'яч. Назустріч ньому або ззаду біжить суперник. Щоб обдурити переслідувача і спрямувати його по помилковому шляху, гравець застосовує такі хитрощі. Він швидко переносить праву ногу через м'яч вліво або ліву ногу вправо і одночасно різко нахиляє тулуб в ту ж сторону. Вслід за гравцем в ту ж сторону спрямовується і суперник. Проте в наступну мить гравець швидко і несподівано повертається в іншу сторону, підхоплюючи м'яч, і йде від суперника.

На думку П.І. Казакова обманні прийоми застосовуються з метою подолання опору супротивника і створення вигідних умов для ведення гри. В техніці обманних рухів виділяються дві загальні фази: підготовча і фаза реалізації. В першій фазі дії направлені на інсценування обманних рухів. В другій реалізуються істинні наміри футболіста після реакції суперника на обманні дії [22].

Заглиблюючись в питання про обманні прийоми, розрізняють хитрощі з м'ячем і хитрощі тулубом. Наголошується, що виконання обманних прийомів з м'ячем пов'язано з великим ризиком втрати м'яча. Різниця між хитрощами тулубом і з м'ячем полягає в наступному: перша частина руху вводить суперника в оману [39].

Обманні рухи засновані на принципах раптової зміни напряму і ритму руху [21].

На їх же думку при цьому, чим природніше виконуються хитрощі, тим більша можливість обігравати супротивника.

Бен Лакреш Жаміль Еддін відзначає, що ведення м'яча у футболі є одними з що найбільш часто зустрічаються в грі технічних прийомів. Як показують педагогічні нагляди, у футболістів різного віку і спортивної кваліфікації ефективність техніки ведення м'яча вельми низька [10].

Такої ж думки дотримуються і До. Гріндлер, X. Пальке і X. Хемо [15]. Вони відзначають, що оволодіння способами ведення м'яча суттєва складова частина технічної підготовки футболістів. В змаганнях кваліфікований гравець у високому темпі долає з м'ячем малі і великі відстані. При цьому він постійно контролює м'яч, при необхідності обіграє суперника, не зменшуючи темпу, точно відіграє м'яч партнеру або ж завершує свій біг могутнім ударом по воротах.

З погляду П.І. Казакова за допомогою ведення здійснюються всілякі переміщення гравців. При цьому м'яч знаходиться під їх постійним контролем [22].

«Під обманними прийомами прийнято розуміти також дії гравців, які викликають у відповідь реакцію суперників в помилковому напрямі і тим самим забезпечують гравцю безперешкодне виконання його істинних дій» - так говорить Б.Т. Анухтін [4]. Він же відзначає, що обманні прийоми засновані на принципах раптової зміни характеру дії гравця з м'ячем або без м'яча, темпу виконуваного прийому, швидкості пересування, швидкості чергування ривків, зупинок, поворотів і т.д.

Хитрощі - це обманні рухи ногами і тулубом, які футболісти, що володіють м'ячем, застосовують з метою перехитрити суперника [36]. Авторами відзначено, що існує дуже багато хитрощів, при цьому видатні футболісти доводять який-небудь з хитрощів, що їм подобаються, до досконалості і перетворюють його на «фірмову зброю». Так, існують хитрощі «Гаррінчи», «Михайла Месхи».

У своїй роботі З. И. Андреев відзначає, що коли суперник перешкоджає просуванню вперед, застосовуються хитрощі (обманні рухи), що допомагають залежно від обстановки або зберегти м'яч, або обіграти суперника [1].

Хитрощі виконуються різними частинами тіла, зміною напряму і швидкості ведення м'яча, раптовими зупинками. Багато авторів дотримуються думки, що за своєю суттю і структурі хитрощі складаються з двох нерозривно зв'язаних елементів: помилкового руху, розрахованого на введення суперника в оману, і істинного руху.

Також З.И. Андреєв говорить, що ведення м'яча використовується для виходу на вигідну позицію, коли партнери закриті, і нікому зробити передачу [2].

У всіх проаналізованих роботах наголошується велика користь умілого і своєчасного вживання хитрощів. Із цього приводу А. Чанаді розрізняє в грі корисні і даремні хитрощі, залежно від того, в якій ролі виступає футболіст, що застосував їх. В грі часто застосовуються хитрощі, засновані на зміні м'яча, що котиться, напряму [38].

Педагогічні спостереження, проведені Б.А. Баляєвим дозволили описати близько 10 хитрощів з переводами, а також скласти їх технічно-тактичну характеристику. На підставі своїх наглядів Б.А. Баляєв прийшов до висновків, що безконтактні хитрощі особливо переконливі на великій швидкості, хитрощі з переводами – на середній швидкості, хитрощі з переводами для хлопчиків психологічно доступніші інших хитрощів, хоча по техніці вони не найпростіші [7].

Також Б.А. Баляєв стверджує, що хитрощі застосовуються для виграшу самих різних видів єдиноборства з гравцем супротивника. Оволодіти мистецтвом хитрощів може лише футболіст, підготований у фізично, технічно, психологічно і тактично, який володіє фундаментальним комплексом якостей, умінь, знань та навичок.

Зростання значення обманних рухів тілом у футболі витікає з тенденцій розвитку цієї спортивної гри. Здатність окремих спортсменів, груп гравців і цілих команд приховувати дійсні наміри в грі, маскувати їх, відразу після якої слідують несподівані і швидкореалізовані рішення ігрових ситуацій, все помітніше визначають кінцеві результати футбольних зустрічей. Цьому твердженню суперечить повна неувага до навчання обманним рухам в тренувальному процесі молоді в переважній більшості секцій.

На підставі вивчення літературних джерел, бесід з гравцями і тренерами, перегляду змагань і тренувальних занять різних команд Б.А. Баляєву вдалося занести в свою картотеку 150 хитрощів.

Виходячи з особистого досвіду і спостережень за іграми окремих футболістів і команд Р.С. Мoнвелян дійшов висновку, що особливе місце варто відвести процесу навчання і вдосконалення хитрощів, з метою остаточного витіснення грубого силового футболу і впровадження технічної, красивої і легкої гри [26].

Хитрощі, як один з основних елементів техніки гри у футболі незаслужено знехтуваний, тоді як уміле і різностороннє вживання хитрощів полегшує прийом і віддачу м'яча, дає перевагу в єдиноборстві і при взятті воріт. Спостереження показують, що навіть футболісти високої кваліфікації недостатньо застосовують хитрощі і виконують їх на технічно низькому рівні.

У своїх дослідженнях В.Хаджиєв дійшов висновку, що одна з найефективніших форм навчання хитрощами - моделювання активного середовища, в якому протікає це навчання. Таким активним середовищем можуть бути футболісти старших груп, що добре оволоділи великою кількістю обманних рухів. Значення сумісних занять в тому, щоб молодші побачили і потім спробували якомога більше хитрощів, частина яких виявиться доступною для їх викоання - саме ті хитрощі, які відповідають індивідуальним особливостям футболістів [13].

Обманний рух ногою. Гравець веде м'яч, супротивник атакує його. Ведучий, передбачаючи напад, робить замах ногою для удару по м'ячу, але замість удару знову переходить до ведення м'яча.

Обманний рух тулубом. Виконує нахил тулуба вліво, а йде з м'ячем вправо.

З.Н. Андреев упевнений, що важливо навчиться виконувати хитрощі якомога природніше, щоб опікаючий вас гравець щиро повірив у ваш намір. Такі майстри футболу, як Ігор Нетто, Михайло Месхи, Вячеслав Амбарцумян, Федір Живців, Сергій Родіонов, багато часу уділяли вдосконаленню хитрощів, і вміло застосовували їх в грі [2].

Щоб добре виконувати хитрощі на футбольному полі, треба почати освоєння цих прийомів без м'яча.

З.Н. Андрєєв думає не тільки про професійних футболістів, його інтереси розповсюджуються і на молоде покоління спортсменів. Для них він не тільки пояснює деякі терміни, але і дає корисні поради про те, де і коли їх використовувати.

Ведення і обведення - ефективні прийоми гри. Вміло, використовуючи ведення м'яча різними способами і на різній швидкості в поєднанні з переконливими обманними рухами, футболіст дістає сприятливу можливість для виходу на вільне місце або для нанесення удару по воротах. В ході гри юнаки люблять використовувати і ведення м'яча, і обведення. Проте, часто це робиться в збиток команді. Тому, в тих випадках, коли партнер зайняв вигідну позицію, слід спрямувати м'яч йому. Адже сучасна і точна передача теж грізна зброя. Проте, веденню і обведенню необхідно в юному віці надавати підвищену увагу.

Також дуже цікавий і раціональний дриблінг Копа. Безперервне прагнення Копа обвести або застосовувати обманний рух примушувало супротивників відступати перед ним через боязнь бути обіграними. Це забезпечувало йому велику свободу дій і дозволяло знаходити гостре продовження атак. Та і сам Копа одержував широкі можливості для забивання м'ячів.

Ще про два майстрів футболу розказує автор статті. Крайні нападаючі збірної Швеції Хамрін і Ськоглунд в своїх діях дуже широко і майстерно застосовували найрізноманітніші обманні рухи. Нерідко при єдиноборстві із захисниками супротивника з боку Хамрін і Ськоглунда слідував цілий каскад хитрощів, ті, що внаслідок чого оборонялися, виявлялися обіграними.

Але не тільки Б.Апухтин захоплюється технікою зарубіжних футболістів. А. Вит і В. Владимиров задаються схожим питанням. Що саме так привертає нас у футбольній техніці, продемонстрованій бразильцями? І сам же відповідає на це. А першу чергу, багатство хитрощів і обманних рухів, тобто того, що додає футболу красу і характер гри, а не роботи. Хитрощі дозволяли бразильцями уникати зіткнень, і ті, хто будував свою підготовку на вихованні грубої сили, поступилися тим, хто виховував в собі легкість і спритність, необхідну для виконання не силовій техніці [13].