Смекни!
smekni.com

Ліцензування – важливий компонент системи регулювання туризму (стр. 4 из 8)

Програма туру повинна містити таку інформацію:

- назву країни подорожі, маршрут та термін туру;

- прізвище туриста;

- інформацію про час виїзду з України та прибуття до країни подорожі, заїзд і від'їзд з готелю, трансфер (зустріч/проводи);

- розклад екскурсій або інших заходів (які замовив турист) на кожен день туру відповідно до маршруту туру, інформацію щодо проведення екскурсії (із зазна­ченням місця та часу початку екскурсії, її тривалості та тематики, порядку розра­хунку за додаткові екскурсії, режиму харчування в дні проведення екскурсій);

- назви, місцезнаходження, номери телефонів суб'єкта туристичної діяль­ності та іноземного партнера, прізвище, ім'я та номер телефону керівника групи.

Суб'єкти туристичної діяльності повинні організовувати для вітчиз­няних туристів групові та індивідуальні тури по Україні на підставі договорів (кон­трактів) з вітчизняними партнерами, які забезпечуватимуть надання послуг з розміщення, харчування, транспорту, організації відпочинку та оздоровлення, розваг, екскурсійного обслуговування.

Вітчизняні туристи забезпечуються проїзними документами до першого пункту обслуговування і від останнього - до місця проживання через суб'єктів туристичної діяльності або самостійно, в залежності від умов договору.

Суб'єкти туристичної діяльності під час організації надання турис­тичних послуг вітчизняним туристам в Україні повинні оформляти такі турис­тичні документи:

- заявку туриста на бронювання туристичної послуги;

- лист бронювання;

- підтвердження засобу розміщення щодо заброньованої туристичної послуги;

- договір між суб'єктом туристичної діяльності і туристом з інформацією щодо розміщення, харчування, переліку основних та додаткових послуг (при розміщенні в санаторно-оздоровчих засобах розміщення перелік лікувально-оздоровчих послуг), екскурсійного обслуговування тощо;

- страховий поліс;

- туристську путівку (ваучер);

- документ (корінець прибуткового касового ордера, квитанції, касового чека тощо), що підтверджує внесення туристом до каси суб'єкта туристичної діяльності вартості туристичних послуг, обумовлених у договорі між туристом і суб­'єктом туристичної діяльності.

Суб'єкт туристичної діяльності при наданні туристичних послуг пови­нен оформляти туристичну путівку (ваучер), завірену його підписом і печаткою.

Туристична путівка (ваучер) повинна обов'язково містити такі положення:

- найменування та місцезнаходження суб'єкта туристичної діяльності, місце і дату видачі туристичної путівки (ваучера), назву туру;

- прізвище, ім'я туриста, паспортні дані (при груповій поїздці прізвище, ім'я керівника групи з доданим списком групи);

- місце і дату початку і закінчення маршруту, його тривалість, вид транспорту;

- назву, адресу та номер телефону засобу розміщення, його тип, режим харчування (при розміщенні в готелі вказати його категорію, згідно з сертифіка­том відповідності);

- перелік послуг, загальну ціну послуг, передбачених договором, номер підтвердження бронювання розміщення;

- умови та причини, які можуть слугувати підставою для розірвання догово­ру надання туристичних послуг.

Екскурсійне обслуговування туристів повинно включати організацію всіх видів екскурсій, відвідування музеїв, виставок, об'єктів соціального харак­теру та інших екскурсійних об'єктів, передбачених умовами екскурсії. Екскурсійне обслуговування туристів повинно здійснюватися за про­грама, складеними суб'єктом туристичної діяльності, який здійснює обслу­говування, згідно з придбаним туром. Крім зазначених у програмі екскурсійних заходів, суб'єкт туристичної діяль­ності може організовувати за бажанням туристів додаткове екскурсійне обслу­говування за окрему плату.

Екскурсії як окремий вид послуг можуть надаватися різним категор­іям населення: місцевим мешканцям, відпочиваючим, школярам, студентам, учасникам конференцій, виставок, нарад, транзитним пасажирам тощо. Суб'єкти туристичної діяльності, які мають власний екскурсійний продукт та самостійно його реалізують, повинні оформити такі документи:

- технологічну карту екскурсії;

- контрольний текст екскурсії;

- матеріали «Портфеля екскурсовода»;

- схеми маршрутів транспортних екскурсій;

- договори з транспортними підприємствами в разі здійснення екскурсії на транспорті;

- договори з музеями, заповідниками, культурними закладами тощо;

- прейскурант цін на екскурсійні послуги.

Екскурсоводами можуть працювати особи, які мають вищу, незакінчену вищу або середню спеціальну освіту, та які мають відповідний диплом чи посвідчення (сертифікат).

При проведенні екскурсії екскурсовод повинен мати табличку (бейдж) вякій зазначається: назва суб'єкта туристичної діяльності та його телефон, прізви­ще, ім'я, по батькові екскурсовода.

Екскурсовод повинен проводити екскурсії лише за наявності наряду-путівки.

Наряд-путівка повинна містити такі положення: найменування суб’єкта туристичної діяльності, номер ліцензії, прізвище екскурсовода(гіда-перекладача), тему екскурсії, маршрут і вид транспорту, тривалість, години початку і закінчення екскурсії, дату проведення екскурсії, місце зібрання групи, кількість та склад екскурсантів, найменування замовника і його телефон, ціну, підпис особи, яка виписала наряд-путівку, і печатку.

Після закінчення екскурсії наряд-путівка повертається суб’єкту туристичної діяльності, який веде їх облік.

Отже, вказані вище ліцензійні умови, які впроваджуються в Україні досить інтенсивно розвиваються і вдосконалюються в наш час. Кожен суб’єкт туристичної діяльності повинен дотримуватись всіх правил і вимог, які встановлюються нашим законодавством у сфері туризму. Це буде призводити до підвищення якості надання послуг, захисту прав споживачів, інтенсивному розвитку туристичних підприємств, зростання рівня обслуговування.


Розділ 2. Механізм ліцензування туристичних підприємств

2.1 Органи і служби ліцензування

Ліцензування туристичних підприємств в Україні здійснюють такі органи державної влади:

· Кабінет Міністрів України;

· спеціально уповноважений орган із питань ліцензування;

· органи виконавчої влади, визначені Кабінетом Міністрів України, спеціально уповноважені виконавчі органи, які повинні проводити ліцензування певних видів господарської діяльності.

Орган, який видає ліцензії, веде книгу їх обліку, за певною встановленою формою(див.рис 1).

Рис 1. Книга обліку ліцензій, виданих суб’єктам підприємницької діяльності

Державний комітет України з питань молодіжної політики, спорту і туризму на підставі Закону «Про туризм»:

· сприяє розвитку конкуренції на ринку туристичних послуг, створює рівні можливості для всіх суб’єктів підприємництва незалежно від форм власності;

· здійснює ліцензування(позбавляє ліцензій) діяльності суб’єктів підприємництва незалежно від форм власності, що надають туристичні послуги, визначає порядок їх видачі, умови і правила здійснення туристичної діяльності та проводить контроль за їх дотриманням;

· разом із Державним комітетом стандартизації, метрології та сертифікації України встановлює державні стандарти у сфері туристичних послуг, проводить сертифікацію та атестацію туристичних підприємств, контролює виконання ними умов та правил прийому і обслуговуванню туристів.

Відповідно до законодавства:

· орган, який видає ліцензії, несе відповідальність за недотримання порядку їх видачі, а також за достовірність і повноту інформації про видані ліцензії і відомості про відповідні суб’єкти підприємницької діяльності;

· заявник несе відповідальність за достовірність відомостей, викладених у заяві на видачу ліцензії та у доданих до неї документах.

Види туристичної діяльності, що підлягають ліцензуванню:

· організація прийому та обслуговування іноземних туристів в Україні (іноземний туризм);

· організація прийому та обслуговування вітчизняних туристів в Україні (внутрішній туризм);

· організація туристичних поїздок за межі України(зарубіжний туризм);

· екскурсійна діяльність;

· організація масового та оздоровчо-спортивного туризму.

Органи, які здійснюють видачу ліцензій на державному рівні
Кабінет Міністрів України Органи виконавчої влади Спеціально уповноважені органи з питань ліцензування

2.2 Правила та порядок проведення ліцензування туристичних підприємств

Відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: