Смекни!
smekni.com

Організація та проведення шкільних спортивних змагань (стр. 5 из 8)


2.1.1 Розробка плану підготовки свята

На першому засідання організаційного олімпійського комітету складають, обговорюють і затверджують план підготовки спортивного свята . Ось такі питання включають до плану підготовки літнього спортивного свята "Малі олімпійські ігри":

1. Скласти положення про проведення ігор.

2. Скласти сценарій свята.

3. Визначити місце проведення параду та спортивних змагань.

4. Подбати про наочну агітацію ( стенди, афіші, плакати, гасла, запрошення, тощо).

5. Організувати бесіди по класах з питань фізичної культури і спорту, історії Олімпійських ігор.

6. Організувати передачі по шкільному радіо, присвячені святу.

7. Забезпечити консультації із спортивно – технічних питань.

8. У фізкультурному куточку школи оформити виставку навчально – методичних плакатів, таблиць та навчальних нормативів з різних видів спорту, що входять до програми спортивного свята.

9. Визначити учасників показових виступів, конкурсів.

10. Провести репетиції показових спортивних виступів.

11. Провести зведені репетиції ( у відповідних групах класів ) стройового огляду та масових гімнастичних вправ.

12. Забезпечити музичний супровід відповідних номерів програми.

13. Організувати медичне обслуговування учасників свята.

14. Визначити склад суддівської колегії, яка буде обслуговувати спортивні змагання.

15. Скласти список жюрі, що буде оцінювати виступи зі стройового огляду та масових гімнастичних вправ команд – класів.

16. Провести семінари - інструктажі суддів або осіб, які будуть обслуговувати учасників спортивного свята.

17. Скласти перелік необхідного інвентарю і обладнання.

18. Підготувати спортивні майданчики, святково оформити їх ( лозунги, плакати, транспаранти, прапори, вимпели, чаша для запалення олімпійського вогню, п"єдестал пошани, флагшток).

19. Підготувати бланки технічної документації ( заявки, протоколи, відомості тощо).

20. Забезпечити фотографування переможців змагання, конкурсів та найцікавіших моментів свята.

21. Забезпечити своєчасне інформування про події, що відбуваються на спортивному святі.

22. Забезпечити тренування учнів з тих видів спорту, що входять до програми змагань.

23. Придбати призи, сувеніри, підготувати стрічки чемпіонам, грамоти, дипломи для переможців змагань і конкурсів.

24. Організувати роботу шкільного буфету.

У плані підготовки до проведення свята слід вказати строки

виконання заходів та прізвища осіб, що відповідають за них.

2.1.2 Складання положення про свято

Приблизно за десять - дванадцять днів до початку свята складають положення про його проведення та план - сценарій.

Після того, як його затвердить директор школи , з ним треба ознайомити шкільний колектив. Для цього один примірник документа вивішують в учительській кімнаті, а другий - у спортивному куточку школи.

На загальних зборах школи учнів ознайомлюють із термінами, порядком проведення й умовами змагань. Тут же розподіляють обов’язки між класами на період підготовки до свята. Заздалегідь проводять інструктаж із суддями, помічниками суддів, членами жюрі, щоб кожен з них чітко знав свої обов’язки.

Положення про проведення свята "Малі олімпійські ігри " в школі складають за орієнтовною схемою:


2.1.3 Програма занять

Програма занять відображається так, як показано в таблиці № 1

Таблиця 1

Вид вправ Класи
2-4 5-6 7-9 10-11
Біг 30м + - - -
Біг 60 м - + + -
Біг 100 м - - - +
Стрибки у висоту з розбігу + + + +
Стрибки у довжину з розбігу + + + +
Метання м’яча + + + -
Штовхання ядра - - - +
Стройовий огляд + + + +
Масові гімнастичні вправи + + + +

2.1.4 Учасники

У спортивному святі беруть участь всі учні 2 –11- тих класів, які не звільнені лікарем від занять з фізичної культури. Переможців визначають окремо серед 2-4, 5-6, 7-8 та 9-11 класів.

2.1.5 Порядок та умови визначення особистої і командної першості (система заліку та оцінка)

Особисті місця визначають на підставі результатів, досягнутих в процесі спортивних змагань. У заявці - протоколі напроти прізвища кожного учня проставляють його результат і оцінку за кожний вид легкоатлетичного чотириборства. За п’ятибальною системою виставляють оцінки й за участь класу в стройовому огляді і масових гімнастичних вправах. Але кожну оцінку за ці дві вправи зараховують з коефіцієнтом 0,5. Під час остаточного підсумку середній бал за чотириборство додають до оцінок ( балів), які клас одержав за стройовий огляд і масові гімнастичні виступи. Учаснику, який без поважних причин не прибув на змагання з усіх або окремого виду багатоборства, виставляють нульові оцінки і беруть до уваги, коли визначають середній бал.

2.1.6 Нагородження

Учасників кожної вікової групи, які зайняли І, ІІ та ІІ місця з окремих видів змагань, нагороджуються відповідно дипломами І, ІІ, та ІІ ступеня, а переможців - стрічкою чемпіона ігор.

Класи, що вибороли І, ІІ та ІІ місця серед своїх груп ( за вищою сумою балів), нагороджують відповідними грамотами. Клас – переможець за абсолютним показником (за кращою сумою балів) відзначають перехідним призом та грамотою. Такі грамоти одержують і ті класи, що займуть ІІ – ІІІ місця. Спеціальним призом нагороджують клас ( серед 4-6, 9-10 – х класів) , найбільша кількість учнів якого склала учнівські нормативи.

2.1.7 Термін подання заявок

Заявки на участь у спортивному святі складають окремо на хлопчиків і дівчаток і подають до ради колективу фізичної культури школи не пізніше ніж за 5 днів до початку змагань за такою формою:

Заявка – протокол

На участь у спортивних змаганнях шкільного свята "малі олімпійські

ігри" учнів 6 - "А" класу ( хлопчиків)

Прізвище,ім’я, по - батькові Рікнаро-дження Біг60 м Стри-бкиувисоту Мета-ння

м’яча

Стри-бки в довжинуз розбігу Дозвіллікаря При-мітка
1.
2.

2.1.8 Методичні поради по організації свята

Свято найдоцільніше планувати на кінець 4 чверті. Змістом спортивного свята є стройовий огляд команд – класів, гімнастичні вправи для масового виконання ( типу зарядки), спортивні змагання з легкоатлетичних вправ, що входять до навчальної програми – біг на 30, 60, 100 метрів, стрибки у висоту й довжину , метання тенісного м’яча та штовхання ядра. Кожний клас змагається з чотирьох легкоатлетичних видів. На спортивних змаганнях паралельно оцінюють, як учні виконують навчальні нормативи з фізичної культури. Передбачено також показові виступи кращих спортсменів, рухливі ігри, веселі естафети, атракціони тощо.

У спортивних змагання, виставляючи оцінки з бігу, стрибків та метання тенісного м’яча, на якість виконання вправ не зважають. Головний критерій – показаний результат.

Свято рекомендується проводити окремо для 2-4,5-6, 7-9, 10-11 класів. Першокласників запрошують на свято як глядачів. Якщо змагання проводять в одному місці, свято триває 3 год., якщо в кількох – значно менше. Якщо ж виникне необхідність скоротити тривалість змагань, можна ввести деякі обмеження в метанні м’яча і стрибках в довжину. Учасникам, що виконали навчальні нормативи з першої або другої спроби, не давати більше спроб; стрибки у висоту проводити потоком, тобто спортсмен не обов’язково повинен використовувати час, відведений на підготовку до наступної спроби.

2.1.9 Суддівство

Для обслуговування спортивних змагань створюють колегію, до складу якої, крім вчителя фізичної культури , входять судді з числа учнів, класні керівники, батьки, шефи. Часто також запрошують юних суддів із сусідської школи. Це є своєрідним обміном суддівським досвідом. Склад суддівської колегії й організаційного комітету вносять до положення про спортивне свято.

Змагання з кожного виду легкоатлетичного багатоборства обслуговує окрема суддівська бригада.

На змаганнях з бігу на короткі дистанції до складу суддівської бригади входять: стартер, суддя при учасниках, хронометристи ( їх кількість залежить від кількості доріжок, дин з них – старший ), суддя при фініші, секретар і його помічник . Судді – секундометристи визначають результат кожного учасника з точністю до 0, 1 секунди. Цю справу доручають тим, хто має практику роботи із секундоміром. Проте обмежуватися показниками тільки секундомірів не слід. Свої корективи вносять судді ( ними можуть бути й секундометристи) вони стежать, в якій послідовності фінішували бігуни, на скільки метрів один бігун відстав від іншого. В разі відставання на кожний метр додають у середньому по 0,2 секунди. Наприклад, переший бігун подолав дистанцію 60 метрів за 9, 3 секунди, другий відстав від нього на 1, 5 метра, а третій на 2 метри. Результати другого і третього будуть відповідно 9,6 та 9,7 секунди.

Щоб спортсмени не заважали один одному під час бігу, стартові доріжки розмічають на метровій відстані одну від одної. Учасникам потрібно нагадати правило, за яким бігунові забороняється переходити на чужу доріжку.

Суддя - стартер, одержавши сигнал на фініші, голосно й чітко подає команду: "На старт!" і стає позаду бігунів. Після деякої паузи він вимовляє протяжно: "Увага!" і піднімає прапорець так, щоб його видно було секундометристам. Команду : "Марш!" він подає чітко і при цьому різко опускає прапорець. Якщо хтось із учасників передчасно почав біг (фальстарт), старт починають спочатку. Після повторного зауваження бігунові забороняють брати участь у змаганні.