Смекни!
smekni.com

Організація автобусних туристських маршрутів (стр. 4 из 6)

Автобусні подорожі можуть бути організовані на власних автобусах, що належать туристським фірмам, а також на орендованих автобусах, що належать незалежним автотранспортним підприємствам (АТП).

Як правило, українські фірми працюють з орендованими автобусами. З АТП туристська фірма укладає спеціальний договір на оренду автобуса під туристські перевезення.

Ми провели аналіз ринку туроператорів України, і виділили найвідміші туристичні фірми, які пропонують автобусні тури[21]:

- Гамалія (39,1%),

- Сам (34,8%),

- Яна (21,7%),

- Галопом по Європах (17,4%),

- SUN (15,2%);

- 8,7% KaryaТour та Вояж-Київ , Добро та Tez tour по

- 6,5% Аміго-тур, Інкомартур, Пан Юкрейн та Орбіта

- 4,3% 7 континент, Ericurus travel, MFG, Pegas, Алан-турсервіс, Артекс, Венея, Еліта-тур,

- Єременко та партнери, Забугор’є, Київ, Кий Авіа, Кіпарис-плюс, Континент, Наталі вояж-сервіс, Нева 2002, Нова планета, Пілігрим, Сіс Тревел, Скай-лайн, Укрром, Феєрія по 2,2%.

Відомі страхові компанії, з якими співпрацюють туроператори:

12% - „ПРОСТО страхування” та „Ті-Ай-КЛАБ”;

9% - з „Альковна” та „Еталон”,

по 6% - „ІНГО Україна”, „НОВА”, „ТАС”, „Універсальна”;

3% - „Брокбізнесстрахування”, „Гарант-Авто”, „Європейський страховий альянс”, „Інвестсервіс”, „Кремінь”, „Оранта”, „Остра”, „Професійний захист”, „Салюс”.

Критеріями вибору страховика в якості партнера виступали: надійність, цінова політика, особисті контакти, якість послуг, гарантії виплат, партнери, які ведуть чесну гру, професійний досвід.

2.2 Переваги та недоліки автобусного туру

Сьогодні все велику популярність завойовує активний відпочинок. Всілякі туристичні путівки доступні людям з різним достатком. Одним з самих затребуваних залишається подорож на автобусі, головною перевагою якого є лояльна цінова політика і порівняльна безпека пересування. Звичайно, в подорожах даним видом транспорту привертає і перспектива побачити декілька країн за одну подорож.

Як правило, ціна автобусного туру по декількох європейських країнах дорівнює вартості одного перельоту з Москви до Парижа або Берліна

Автобусні тури мають максимальну тривалість в 21 день[19].

Поїздка в сучасному комфортабельному автобусі зі всіма зручностями типу «Мерседес», «Неоплан», «Бова» не буде утомливою. Вони оснащені відео- і аудіосистемами, кондиціонерами, санвузлом і експрес-кавоваркою.

Для зручності пасажирів сидіння в таких автобусах не просто відкидаються, але і розсуються в сторони. Кожні 4-5 годин водій зобов'язаний робити технічні зупинки, регламентовані міжнародними правилами. Ці зупинки дозволяють відвідати не тільки місця першої необхідності, але і зробити покупки або провести фото сесію місцевих визначних пам'яток. Як правило, туристів весь шлях супроводжує один керівник маршруту, який виконує численні організаційні функції: розміщення в готелях, знайомства з гідами, екскурсоводами, вирішення митних питань і ще цілу масу необхідних для безпечної і цікавої подорожі справ. Точний час від'їздів з міст теж оголошує керівник групи. Тут необхідна точність. Цей час є обов'язковим. Автобус чекає тих, що запізнилися тільки 15 хвилин, після чого рухається далі по маршруту. Ті, хто спізнюється, наздоганяє групу самостійно[6; c.33].

РОЗДІЛ 3 ПРАКТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ АВТОБУСНИХ ТУРИСЬКИХ МАРШРУТІВ

3.1 Загальні відомості про ТФ «Гедеон»

Туристична фірма «Гедеон» входить в одну з найбільших систем туріндустрії, створеної в 1995 році. «Гедеон» виховав не одне покоління висококваліфікованих спеціалістів. Кращі традиції роботи вдалося зберегти і сьогодні.

ТФ «Гедеон» розбудовується через створення власних регіональних представництв.

Загальна інформація про фірму:

Повна назва - ТФ «Гедеон» (Туристична фірма)

Організаційна форма (ТОВ, ПП тощо) - Товариство з обмеженою відповідальністю

Туристичне агентство «Гедеон» працює з групами і з індивідуальними клієнтам і, має різні програми; тури по Європі (авіа, ж/д, автобусні), відпочинок на побережжя (Туреччина, Туніс, Кіпр, Італія, Іспанія, Франція, Єгипет, Гредія, Таїланд, Канарські острови, Хорватія, Болгарія ), поєднання “эксурсии + відпочинок”, “екскурсії + лікування”, морські і річкові круїзи, відпочинок на горнюлыжных курортах (літній і эимний), З-х-5-ти денні тури по Росії, тури вихідного дня, екскурсійні програми по Москві, програми для дітей і школярів, розміщення в Підмосковних будинках відпочинку. Надає послуги з оформлення виїзних документів, покупки авіа і залізничних квитків.

Відбір партнерів постачальників послуг відбуватиметься згідно критерію надійності. Зокрема, партнерами – туроператорами ТФ «Гедеон» є «Вітан-тревел», «Одіссей», «Тур - теїн», які виконують наступні функції:

1) вивчення потреб потенційних туристів на тури та туристичні програми;

2) складання маршрутів та перспективних програм обслуговування туристів;

3) взаємодія з постачальниками послуг;

4) розрахунок вартості туру та визначення ціни;

5) реалізація турів;

6) методичне забезпечення турів;

7) забезпечення туристів необхідним та спеціальним спорядженням, сувенірною та рекламно-інформаційною продукцією;

8) підготовка, підбір та призначення спеціалістів на маршрути подорожей (екскурсоводи, інструктори, гіди-перекладачі тощо);

9) рекламно-інформаційна робота по просуванню туристичного продукту до споживачів;

10) контроль за якістю, надійністю та безпекою туристичного обслуговування.

Таблиця 3.1.

Показники діяльності ТФ «Гедеон»

Показники

2007 рік

2008 рік

Відхилення +/-

Кількість тих, що відпочили

18 905 чол.

7 800 чіл.

-11 105 чол.

Об'єм реалізації

1001, 9 тис.грн.

1001,9 тис.грн.

0

Платежі до бюджету

35,1 тис.грн.

76,6 тис.грн.

+41,5 тис.грн.

Курортний збір

13,186 тис.грн.

7 925 тис.грн.

- 5, 261 тис.грн.

3.2 Розробка автобусного туру до Швейцарії

Продуктом є автобусний тур до Швейцарії на 5-7 днів для невеликої групи з 2-4 чоловік (можливо, сім'я).

Переліт до Швейцарії і назад - літаком (компанії Аерофлот або Swissair). Клас - за бажанням клієнта, від економічного до першого.

Страховка туристів здійснюється страховою кампанією «Уніврсальна».

Автобус : марки «Мерседес»

Мешкання: готель по вибору клієнта.

Харчування - повний пансіон.

Автобусні екскурсії: у собор святого Петра і в Міжнародний центр ООН, решта екскурсій - за бажанням.

Також, за бажанням клієнта, відвідини довколишніх французьких гірськолижних курортів.

Маршрут тура : Дрезден - Нюрнберг–Мюнхен – Цюрих – водопад Райнфаль- Штайн ам Райн – Лозанна- Женева - термы Лавэ-дэ-бэн – Швейцарская Ривьера –Грюйерс- Берн- отдых на озере (4 ночи) – Гриндельвальд - Лаутербрюнен – Интерлакен - Люцерн - Луганои - Лихтенштейн – замки Баварии – Инсбрук - Ватенс

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Женева (Geneve) - третє за значенням місто Швейцарії після Цюріха і Базеля. Це місто серед гір, що знаходиться на висоті 375 метрів. З набережній Монблан (Quai du Mont Blanc) в гарну погоду видно Монблан.

Женевський кантон - це півострів Швейцарії, оточений з трьох сторін Францією, з четвертого боку - озеро Леман, або, як його ще називають, Женевське озеро, до речі, найбільше в Швейцарії.

Для Женеви кращий час - осінь і особливо весна. Контраст між холодною, мокрою і брудною московською весною і весною теплою, сухою і чистою вражає. В середині лютого вже можна зняти пальто, а в кінці березня - піджак. Зима в Женеві м'яка, але снігу буває багато. Не дуже приємні густі тумани, приховуючі Леман, і bise, північний вітер. У місті, періоди биза сприймаються як пришестя самуму або початку сезону тропічних дощів. Женевці запевняють, що погода прямо впливає на правопорушення, і судді при виголошенні вироку враховують перепади тиску і психічну нестійкість громадян в час биза.

Влітку можна відпочивати на берегах озера або в горах. Взимку - кататися на гірських лижах. Тільки треба пам'ятати, що найближчі і кращі лижні станції в навколишніх горах знаходяться вже на французькій території.

Над старим містом підноситься собор святого Петра (La Cathedrale de Saint-Rierre). Зводити його почали в 1150 році, а в XVIII столітті він був перебудований. Цей женевський храм для протестантів те ж саме, що собор святого Петра в Римі для католиків. Тут з проповідями виступав Кальвін, тут можна побачити могилу Агріппи д’Обиньи. Поет і воїн, сподвижник засновника династії бурбонів Генріха, дОбиньи біг з Франції і жил в Женеві, будинок його знаходиться на сусідній вулиці.

З північної башти можна спуститися в Археологічне місто (Site Archeologique), що демонструє історію Женеви, заховану під її мостовими. Докладніше про історію міста можна дізнатися на постійній виставці в будинку Тавель (Maison Tavel).

Поряд з будинком - старий Арсенал і галерея з міськими гарматами. Трохи далі площа, де варто затриматися на терасі кафе напроти Ратуші (Hotel de Ville). На першому її поверсі можна побачити так званий зал “Алабама”, де вирішувалася справа знаменитого англійського крейсера, а в 1864 р. була підписана Женевська конвенція Червоного Хреста.

Велика вулиця (Grand’Rue) Старого міста заповнена лавками антикварів і художніми галереями. Вулиця піднімається до старовинної ринкової площі Бур-де-фур (Place du Bourg-de-Four). Скрутивши направо, ви можете вийти до парку бастіонів, розбитого на залишках міських зміцнень. Красивий прозорий парк La Promenade des Bastions з одного боку обмежений Університетом, з іншої - стіною реформаторів. Стіна (Monument de la Reformation) побудована в 1917 році, прикрашена статуями великих протестантів і девізом Post Tenebras Lux.