Смекни!
smekni.com

Коробка передач автомобілів (стр. 3 из 3)

Першу передачу включають переміщенням уперед шестірні 28 до зачеплення з шестірнею 46, задній хід — переміщенням шестірні 28 назад до зачеплення її з шестірнею 41. При цьому крутний момент передається через шестірню 2, проміжний вал 3, блок шестерень 38 і 41 заднього ходу та шестірню 28 на веденому валу. Другу, третю, четверту і п'яту передачі включають за допомогою синхронізаторів.

Каретка 5 переднього синхронізатора за допомогою опорних пальців 34 і трьох фіксаторів, кожний з яких має корпус 14 і дві кульки 35 з пружиною 36, з'єднана з двома кільцями 7, у яких є внутрішні конусні поверхні. Кільця 7 у свою чергу жорстко з'єднані між собою блокуючими пальцями 6, які проходять через отвори каретки. Отвори і пальці мають конусні блокуючі поверхні, утворені у пальцях конусними виточками, а в отворах — конусними фасками.

Під час включання п'ятої передачі каретку переміщають уперед, а фіксатори пересувають кільце 7 до зіткнення з конічною поверхнею шестірні ведучого вала. Оскільки швидкості обертання каретки і шестірні різні, каретка зміщується відносно шестірні по колу. Блокуючі поверхні каретки входять у виточки пальців, перешкоджаючи дальшому переміщенню каретки. Коли швидкості стануть однаковими, блокуючі пальці розмістяться посередині отворів і даватимуть можливість переміщатися каретці в горизонтальному напрямі.

Під дією сил, які прикладаються до корпусів фіксаторів з боку каретки, фіксатори зміщуються ближче до осі ведучого вала і звільняють каретку. Таке зміщення фіксаторів можливе за рахунок зазорів, які є між опорними пальцями 34 й отворами корпусів 14 фіксаторів. Зміщення фіксаторів супроводжується зближенням кульок і стисканням розміщених між ними пружин 36. Каретка переміщується далі і її зуби входять у зачеплення з внутрішнім зубчастим вінцем 8 шестірні ведучого вала 11.

Аналогічно, переміщенням каретки 5 назад включається четверта передача.

Картер коробки передач зверху закривають кришкою 16, в якій встановлено механізм переключення.

3. НЕСПРАВНОСТІ

• шум під час руху автомобіля;

• утруднене перемикання передач;

• самочинне вимикання передачі;

• підтікання оливи.

Шум у коробці передач з'являється через:

· відсутність оливи в картері;

· велике спрацювання зуб'їв шестерень і підшипників валів.

Для усунення несправності слід перевірити рівень оливи в картері, який має бути поблизу нижньої кромки бічного заливного отвору або біля мітки на оливовимірювальному стержні; якщо треба, то слід долити оливу, перевірити й відрегулювати вільний хід педалі зчеплення. Якщо шум не припиниться, то коробку слід розібрати й замінити спрацьовані деталі.

Утруднене перемикання передач спостерігається внаслідок:

· застосування оливи з підвищеною в'язкістю;

· поломки пружин кілець синхронізаторів;

· неповного вимикання зчеплення (веде);

· деформування або заїдання сферичного шарніра важеля перемикання передач;

· заїдання штоків вилок і деформування вилок перемикання передач.

Самочинне вимикання передачі спричиняється:

· спрацюванням фіксаторів або поломкою їхніх пружин;

· спрацюванням блокувальних кілець синхронізаторів.

Для усунення зазначених несправностей треба зняти й розібрати коробку передач, спрацьовані деталі замінити.

4. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

4.1 Щоденне обслуговування

Несправність коробки передач визначають за шумом під час роботи, підвищеним нагріванням картера, самовільним виключенням або утрудненим включенням передач, підтіканням масла в з'єднаннях.

4.2 Під час першого технічного обслуговування

Підтягують кріплення коробки передач, перевіряють рівень масла і, якщо треба, доливають масло в картер.

4.3 Під час другого технічного обслуговування,

Крім робіт ТО-1, підтягують кришки підшипників веденого і проміжного валів коробки передач. Перевіряють наявність люфту в карданах, доливають або заміняють масло (за графіком) в картерах коробки передач і основної передачі.

Масло в картерах коробки передач і головної передачі замінюють після роботи автомобіля, поки масло ще тепле. Для цього:

вивішують задній міст;

викручують спускну пробку картера, зливають масло і закручують пробку, заливають у картер 1 ... 2 л малов'язкого масла;

запускають двигун, включають першу передачу і дають можливість йому працювати 1,5 … 2 хв., потім промивальне масло зливають і в картер заливають свіже трансмісійне масло до рівня наливного отвору.

ВИСНОВОК

У даній роботі було розглянуто загальну будову та принцип роботи різних видів коробок передач. Докладно розглянуто будову та роботу коробки передач ЗИЛ – 130. Увага була приділена і несправностям та технічному догляду за коробкою передач.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1 Кисликов В. Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. - К.: Либідь, 1999. - 400 с.

2. Жолобов Л. А., Конаков А. М. Устройство и техничиское обслуживание автомобилей категорий «В» и «C» на примере ВАЗ - 2110, ЗИЛ - 5301 «Бычок». Серия «Библиотека автомобилиста». - Ростов-на-Дону: «Феникс», 2002.-256 с.

3. Автомобиль. Учеб. Пособие/ А. П. Анафонов, И. П. Плеханов, В. Э. Рублях. — К.: Рад. Школа, 1982. — 304с.