Смекни!
smekni.com

Добова норма рухової активності дітей різного віку (стр. 2 из 2)

У цей період фізичні навантаження не тільки збільшуються, а й стають якісно іншими.

Сім років – це той вузловий момент, коли змінюються життєві умови і збільшуються навантаження, перебудовується організм. Це виражається в широкому розмаху коливань у фізичній і психічній сфері, в загальній нестійкості організму, в його податливості зовнішнім впливам.

У семи річному віці часто відзначаються дратівливість, стомлюваність, нерівність в поведінці, невмотивовані спалахи агресії, уразливість, загострене самолюбство. Сприйняття і мислення стають більш реалістичними, звільняються від "засилля" емоцій, від панування уяви.

В період перебування дитини у початковій школі, а саме з 6 до 9 років, у дитини продовжується формування опорно-рухового апарату. Саме в цьому віці дитині легше виконувати великі рухи, такі як стрибки, і важче маленькі, наприклад письмо. Лікарі і психологи рекомендують робити перерви під час занять на гімнастику. Існує комплекс простих але дуже ефективних вправ, які можуть зняти не лише фізичне напруження організму, а й емоційно розрядити дитини. Адже ці вправи підіймають настрій. (малюнок 7).


3. Підлітковій та юнацький вік

У 9 -10 років у дівчаток і у 11 - 12 років у хлопчиків починається новий відповідальний період життя - підлітковий вік. У цей період починається дозрівання організму. У 10-річному віці фізичний розвиток хлопчиків і дівчаток приблизно однаковий, але в 11 років дівчатка випереджають своїх однолітків за зростом (на 1, 6 см) і у вазі (на 1, 7 кг). В 13 років ця різниця ще збільшується.

Однак в 14 років всі показники стають вище у хлопчиків.

Статеве дозрівання наступає у дівчаток в 12, 5 - 13 років, у хлопчиків в 14 - 15 років. У цей час, свою роботу посилено починають гормони. Під їх впливом організм підлітка може набрати у вазі або навпаки втратити його.

Саме в цей період вирішується питання зі статурою підлітка. Фізичний розвиток має велике значення у перебігу цього процесу. Також велике значення має і спадковість. У деяких підлітків спостерігалася набирання у вазі саме через цей показник.

У віці 16 - 17 років тиск на опорно-руховий апарат ще більше зростає. У першу чергу тиск припадає на хребет. Сидячий спосіб життя і малорухомість призводить до різних захворювань, найпоширенішим серед них, є порушення постави. Уникнути цього можна легко. Для цього потрібно стежити за положенням спини під час ходьби і сидіння за партою, в основному під час читання та письма. Спина повинна бути рівною, ходити, потрібно не сутулячись.

Велике значення для фізичного розвитку має ходьба та біг. Денний нормою вважається 3 години пішої ходи. Вранішні пробіжки на невеликі відстані не принесуть шкоди, а навпаки допоможуть прокинутися усьому організму.

Заняття будь-якими видами спорту може допомогти уникнути більшості проблем. Наприклад, баскетбол, футбол, волейбол і т. п. розвивають моторику рухів, дають можливість побігати і спалить зайвий жир, наростити м'язову тканину. Заняття атлетикою безпосередньо поліпшують стан м'язів, підтримка їх в тонусі допоможе не тільки уникнути багатьох хвороб, але й забезпечить гарне самопочуття. Гімнастика - універсальний спосіб, тримати себе в гарній фізичній формі. Під час занять задіяні всі м'язи і майже всі системи організму.


Висновок

Як відомо організм людини в період 2_го – 3_го років життя найбільш піддатливий зовнішнім впливам. Саме в цей період закладаються основи фізичного розвитку дитини. В цей час організм краще усього сприймає та реагує на різні рухи та їх різні варіації. Але сучасні батьки роблять грубі помилки, не даючи дитині змоги рухатися, вони прохають дитину не шуміти, не бігати у них перед очима, тим самим обмежуючи їх.

Розвиток науково-технічного прогресу призвів до сидячого способу життя більшості населення України і світу в цілому. Сама страшне у цьому те, що насамперед страждають діти. Постійно сидячи за комп’ютерами, вони псують собі поставу, у них погіршується обмін речовин, що призводить до масового ожиріння.

Отже можна зробити висновок, що рух це основа життя, і ця основа закладається на самому початку, після народження. І насамперед подальше життя залежить від батьків, від того наскільки сильно вони зможуть заохотити дитину до занять фізичною культурою, наскільки добре вони зможуть показати і привити їй ті вправи, які необхідні на тому чи іншому періоді життя.

Після 17 роки вже самі діти роблять свій вибір. І якщо ще тоді, в ранньому дитинстві, з ними займалися то зараз вони продовжать фізичні вправи, і зроблять все для того щоб їхні діти були здорові.


Використана література

1) Скороход В. М., Скороход Т. В. "Вікова фізіологія та валеологія." - Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2009. – 224 с.

2) Физкультура для всейсемьи. – 2 изд., стереотип. / Ф50 Сост. Козлова Т.В., Рябухина Т. А. – М.: Физкультура и спорт, 1993. – 463 с. ит. - (Межиздат, сер. Б-ка для родитклей).


Додатки

Малюнок 1


Малюнок 2

Малюнок 3


Малюнок 4

Малюнок 5


Малюнок 6

Малюнок 7