Смекни!
smekni.com

Рекреаційний потенціал Франції (стр. 4 из 5)

Камарг (Camargue). Заповідник Камарг займає всю західну частину обширної дельти річки Рона (площа близько 81 780 га). Ці стародавні краї солончаків, очеретяних боліт, морських лагун, сотень проток і піщаних островів вважаються за останню ділянку на території Европи, де можна побачити реліктові напівстепові природні комплекси, повністю зниклі в інших областях.

Пельву (Pelvoux). Пельву- заповідник площею 8,7 тис. га в гірському масиві Пельву (висота до 4102 м) Західних Альп на території Франції. Є частиною Національного парку Екрен (Ecrinis). Включає субальпійські і альпійські луги.

2.4.3 Інші види природно - антропогенних ресурсів

Регіональні парки (Parcnaturelregional, PNR)

Окрім національних парків, у Франції діє ціла мережа (близько 50) регіональних природних парків, чий статус визначається окремими угодами між місцевими властями і французьким урядом. Регіональні парки були створені відповідно до декрету від 1 березня 1967 року, і їх статус підлягає обов'язковому дослідженню кожні 10 років, що дозволяє активно розширювати і розвивати їх інфраструктуру. В результаті багато з них з моменту свого створення виросли в крупні природоохоронні комплекси, здатні по ряду параметрів легко скласти конкуренцію крупним національним паркам країни.

Кейра (ParcnaturelregionalduQueyras). Регіональний природний парк Кейра , заснований в 1977 р. не належить до найкрупніших заповідників країни, але по своїх природно-кліматичних умовах і багатству природи вважається за один з кращих гірських заповідників Европи. Розташований у відрогах Коттських Альп, між Бріансоном (Briancon) і італійською межею.

О-лангедок. Региональный природний парк О-лангедоклежить в південній частині Центрального масиву, між Тулузой і Монпелье. Парк був створений 22 жовтня 1973 року і до справжнього моменту займає площу 2605 кв. км., причому через свою обширність він роздільний на сім областей, кожна з яких володіє своїм характерним природним комплексом.

Вердон (Verdon). Регіональний природний парк Вердон лежить на південному сході Франції, в департаменті Альпи Верхнього Провансу. Тут охороняється найкрасивіший в Европе і другий за величиною в світі каньйон річки Вердон, що протягнувся на 25 км. в довжину при глибині близько 700 метрів.

Бренн. Розташований практично в самому центрі Франції регіональний природний парк Бренн вважається за найважливіший "озерний заповідник" країни. Заснований 22 грудня 1982 року на землях між Пуатье (Poitiers) і Шатору (Chateauroux), населених людьми більше двох тисяч років, він являє собою зразок дбайливого відношення до природи в умовах сильного впливу сучасної цивілізації.

2.6 Забезпеченість природними і природно - антропогенними рекреаційними ресурсами

Природні ресурси добре забезпечують країну, що сприяє розвитку рекреації(мінеральні, горно-лижні і інші курорти). Відмінно розвинені природно-антропогенні ресурси, які показиваються наявністю величезної кількості парків самих різних статусів(регіональні, міські, національні). Також маються і зоологічні парки, наприклад, зоопарк у Венесенськом лісу. У Венесенксом лісу окрім зоопарку ще є Парк квітів, в цьому парку - міні-гольф, гори, електричні машини і маленький поїзд. Працює дитячий театр. Атрактивність цього парку дозволяє привертати увагу туристів різних віків.


РОЗДІЛ 3

3.1 Пам'ятки історії і культури

3.1.1 Архітектурно - історичні ресурси

Вандомськая площа в Парижі (placeVendome). Прямокутна площа Вандомськая на північ від вулиці Сент-оноре оточена одноманітними імпозантними будівлями міністерств, особняків, банків і готелів. За останнє століття тут перебували чи не всі європейські знаменитості, від Чарлі Чапліна до Коко Шанель, що прожила в готелі "Рітце" останні 37 років життя. У XVII столітті площа, спланована Ардуен-мансаром, носила ім'я Людовика Великого і його статую. При Наполеонові в центрі встановили Вандомськую колону, чиє кам'яне тіло обвивали бронзові листи, відлиті з 1 250 трофейних гармат. Нині ж площа швидше асоціюється з ювелірними магазинами Boucheron (№ 26) і VanCleef & Arpels (№ 22).

Елісейськие поля Парижа (Champs-elysees). Поля Елісейськие - одна з головних магістралей Парижа. Поля Елісейськие - синонім християнського раю, тій частині загробного світу, де перебувають герої, чисті душі, праведники, тоді як в Аїде терплять вічні муки злочинці, лиходії і так далі

Тріумфальна арка (ArcdeTriomphe). Споруджена в 1806-1836 по розпорядженню Наполеона архітектором Жаном Шальгреном. Прикрашена 4-мя скульптурними групами: з боку полів Елісейських - «Марсельєза» скульптора Рюда (справа) і «Тріумф скульптора 1810 м.» Корто; з боку авеню дела Гранд-арме - «Опір» (справа) і «Мир» скульптора Етекса. На стінах арки вигравійовані назви 128 битв, виграних республіканською і імператорською армією, а також імена 558 французьких воєначальників. Арку оточують 100 гранітних тумб (на честь «ста днів» правління Наполеона), сполучених між собою чавунними ланцюгами.

Версаль (ChateaudeVersailles). Палацово-парковий ансамбль Версаля- це найбільший пам'ятник архітектури XVII ст., що зробило величезний вплив на містобудівну думку подальших сторіч. У художньому відношенні Версаль взагалі став як би «ідеальним містом», про яке мріяли і писали автори епохи Відродження і який волею Людовика XIV і мистецтвом його архітекторів і садівників виявився втілений наяву, причому в безпосередній близькості від французької столиці.

Монмартр (Montmartre). Монмартр - назва 130-метрового горба на півночі Парижа і давньоримського поселення. Горб Монмартр - висока точка Парижа. На вершині горба знаходиться базіліка Сакре-кер, одна з найпопулярніших визначних пам'яток французької столиці. Зійти на Монмартр можна по знаменитих сходах або за допомогою фунікулера.

3.1.2 Музеї і музейні комплекси

Франція - це культурна країна, з великою кількістю найрізноманітніших музеїв. Деякі з них представлені нижчим.

Музей д'0рсе, Museed'orsay. Займає будівлю колишнього ж/д вокзалу. Найбільший в світі музей європейського мистецтва XIX століття. Кращі колекції імпресіоністів і постімпрессіоністів: Мане, Моне, Ренуара, Дега, Сезанна, Ван Гога.

Музей Лувр, MuseeduLouvre. Енциклопедичний музей, складається з 7 відділів, що представляють колекції з античних часів до середини XIX ст.

По кількості експонатів, їх цінності і різноманітності, а також за виставковою площею займає перше місце в світі.

Музей Армії, Museedel'armee. Колекції зброї, зброї, обмундирування і реліквій. У Домськом Соборі розташований саркофаг Наполеона Першого.

Музей мистецтва країн Африки і Океанії,musee desArtsd'afriqueetd'oceanie.

Колекція африканського мистецтва і мистецтва країн Океанії. Прекрасний тропічний акваріум.

Будинок-музей Оноре де Бальзака,maison d'honoredeBalzac. Малюнки, портрети, листи.

Музей Бурделя, MuseeBourdelle. Бронзові, гіпсові, мармурові скульптури, малюнки і живопис в майстернях, в яких скульптор жив і працював все життя.

Музей Клюні. Великі збори середньовічного мистецтва.

Музей Пікассо, MuseePicasso. Назва говорить за себе. Розташований в особняку XVII століття, яке стоїть в аристократичному кварталі Маре.

Музей Оранжері, MuseedeI'orangerie. Величезний музей імпресіонізму, сучасне мистецтво. “Латаття” Клода Моне, картини Анрі Руссо, Модільяні, Пікассо, Матісса. Колекція Вальтера Гийома. Тимчасові експозиції.

Музей Огюста Родена, MuseeAugusteRodin. Бронзові і мармурові скульптури Огюста Родена (1840-1917), твори Каміль Клодель, Ван Гога, Моне, Ренуара. Старовинні фотографії. Скульптури виставлені також в парку особняка. У цьому будинку великий Огюст жив і творив. А потім заповідав особняк державі при умові, що його роботи після смерті будуть виставлені в цьому будинку.

Музеї національних античних колекцій, MuseedesAntiquitesNationalesPlace.

Колекції археологічних знахідок зі всієї території Франції: історія людини з моменту виникнення до епохи короля Шарлемань.

Музей Версальський Палац і Тріанон, MuseedesChateauxdeVersaillesetduTrianon. Резиденція французьких королів з 1678 року (Людовик XIV) по 1789 рік (Людовик XVI).

Музей музики, MuseedelaMusique. Дуже багата колекція музичних інструментів зі всього світу, в основному, східних від XVI століття до наших днів.

Центр Ла Віллетт, LaVillette. Медіатека, планетарій, дитячий центр. У Центрі представлені великі науково-технічні досягнення нашого часу.

Музей Геберта, MuseeHebert. Живопис, малюнок, і акварелі Ернста Геберта (1817-1908).

Будинок-музей Віктора Гюго, MaisondeVictoHugo. Віктор Гюго жив в цьому особняку на Площі Вогезов в 1832-1848 роках.

Музей Гюстава Моро, MuseeGustaveMoreau. Майстерня Гюстава Моро (1826-1898): 1200 полотен і акварелей, 5000 малюнків.

Музей декоративного мистецтва, Museedesartsdecoratifs. Музей історії французького житла від епохи середньовіччя до наших днів.

Музей Ежена Делакруа, MuseeEugeneDelacroix. Майстерня і останнє місце проживання Делакруа (1798 - 1863). Твори і документи художника і його найближчого оточення.

Музей мистецтв і ремесел, MuseedesArtsetMetiers. У старовинному Монастире Сен-мартін де Шамп (XII століття) розташована унікальна колекція свідчить про розвиток науки і техніки з XVI але XX століття.

Музей народного мистецтва і традиції, MuseedesArtsetTraditionsPopulaires.