Смекни!
smekni.com

Виникнення і первісний розвиток фізичної культури і спорту (стр. 2 из 2)

Що стосується інших грецьких держав, то вони, як правило, вступаючи в союз з Афінами або Спартою, багато в чому наслідували їм у вихованні підростаючих поколінь. Головною метою фізичного виховання в усіх грецьких державах була підготовка воїна, засоби ж цього виховання були однотипними.


2.2 Фізична культура в країнах Стародавнього Сходу

Джерелами наших знань про фізичну культуру країн Стародавнього Сходу є, перш за все, пам'ятки матеріальної культури, різні зображення на стінах храмів, палаців і могильників, деякі пам'ятники давньосхідної писемності і частково свідчення античних авторів. Проте цілісної картини про що існували в той час системах фізичного виховання у нас поки немає. Найбільш повні дані ми отримуємо з історії Стародавнього Єгипту, почасти Ассирії і Перської держави. Деякі відомості є про розвиток фізичної культури в Індії та Китаї.

Характерною рисою фізичної культури країн Стародавнього Сходу була її військова спрямованість. Широко застосовувалися різні військові вправи, також верхова їзда, боротьба, плавання, полювання і деякі інші види фізичних вправ, близьких до військової справи. Так, наприклад, у Єгипті, в містечку Бені - Гассан, могильнику вельможі виявлені зображення численних прийомів вільної боротьби та фехтування на палицях.

Збереглося дуже багато пам'яток з зображеннями царського полювання на диких звірів. Це полювання не мала практичної цінності, але вона повинна була прославляти силу і сміливість монарха, не боявся небезпеки.

Разом з тим в країнах Стародавнього Сходу серед народу широко були поширені різні акробатичні вправи та інші видовищні види фізичних вправ. Сила і спритність цінувалися дуже високо, інтерес до прояву фізичних сил у населення завжди був великим. Користуючись цим, але духовенство пов'язувало фізичну культуру з релігією, найчастіше перетворюючи змагання в частина релігійних обрядів.

2.3 «Царський період»

Крах патріарха і періоду військової демократії створило в Італії умови для розвитку фізичної культури на класовій основі. Малюнки на вазах і в місцях поховання етрусків, виявлені в ході розкопок, зберегли сліди змагань з легкої атлетики, боротьби та плавання в історичний період, що передував Стародавньому Риму. Подібні ж пам'ятники збереглися з життя грецьких колоній у південній Італії з тією різницею, що тут були поширені гімназії та палестри грецького типу. Таким чином, фізична культура Риму складалася з особливостей, що відрізняли фізичну культуру населяли Італію греків, які створили свою державу етрусків і латинських племен латинян. Спортивні ігри, що проводилися союзом, були найтіснішим чином пов'язані з ритуалами, покликаними забезпечити родючість, успіх в бою, із залишками тотемізму, родовими культурами, поклонінням сімейним божествам і шанування предків. Згідно з переказами, в програму змагань входили біг, перегони колісниць, фехтування і боротьба. Образ головного бога покровителя, ритуал і самі ігри зі зміною співвідношення сил набували поступово все більш «римський» характер. На іграх 8-7 століть до нашої ери сусідні народи були присутні тільки в якості гостей. В історії описаний випадок, коли сабинян запросили на культові змагання і пограбували їх.

2.4 «Період республіки» (6-5 в.в до н. Е..)

В кінці шостого століття до н. е.. влада етрусків ослабла. Рим прогнав останнього короля етрусків і став республікою. За часів завойовницьких походів поступово змінювалася структура суспільства, а разом з нею мінявся і характер римської фізичної культури. З арени цирку зникли подання, під час яких молоді патриції і плебеї демонстрували вміння володіти зброєю. Представники чоловічої статі кращі свої роки проводили у військових таборах. Внаслідок цього відпала необхідність в організації звичайних вправ і змагань. Колишні гімнастичні традиції були забуті або перекочували у військові табори в якості елементів військової підготовки.

У вищих колах, хоча й не повсюдно, зберігся звичай вправлятися в бігу, стрибках, з гантелями. У сферістеріумах, побудованих поряд з палацами патриціїв, проводилися оздоровчі вправи з м'ячем. Оволодіння мистецтвом плавання також входило в число етичних норм. Багато відомих римські громадяни - серед них Цицерон той чи інший час проводили в грецьких гімнастичних залах. У той же час увага середніх шарів і т.зв. античного пролетаріату було залучено лише до ігрових майданчиків.

У період занепаду республіки гладіатори використовувалися в боротьбі за владу, здійснювали вбивства. Супротивники Юлія Цезаря єхидно зауважували, що вже за часів еділам було стільки гладіаторів, що завдяки їм тримав «у страху» весь сенат.

2.5 «Імператорський період» (31 рік до н. Е.. - 476 р. н. Е..)

Зі зміною політичної формації, а одночасно і життєвого укладу в епоху імперії в історію римської фізичної культури настала нова глава. Фізична культура із засобу міжпартійних баталій перетворилася на предмет «турботи» імператорської влади і стала виконувати репрезентативні функції. Імператори будували величезні купальні, посеред яких під відкритим небом розміщувалася майданчик для відвідувачів. Представники найбільш заможних верств тут проводили значну частину часу, спілкувалися між собою. Крім плавання, кожен тут виконував найбільш приємні для нього рухові вправи. Одні танцювали, робили пробіжки, боролися, піднімали тяжкості, інші розважалися, граючи в м'яч і настільні ігри. Уявлення про гімнастичних вправах в римських купальнях ми можемо отримати з листа Сенеки своєму другові, в якому він нарікає на панувала там обстановку.

Були в Римській імперії і прагнення з боку панівного класу культивувати змагання за грецьким зразком. Під час консульських свят влаштовувалися змагання в бігу, верхової їзди і веслування за участю громадян Риму. Серпень спробував відновити троянські ігри в цирку. Більш вдалою виявилася спроба Доміціана, чиї гри, засновані в 86 році, проіснували аж до розвалу західної Римської імперії.

Своєрідне розвиток фізичної культури в Стародавньому Римі представляє собою цінний досвід в історії культури. Вона зароджувалася як ритуальне обрамлення військових вправ, служила засобом згуртування народних мас.


Висновок

Історія фізичної культури та спорту - дисципліна ідеологічна, що надає великий виховний вплив. Для того щоб розуміти особливості розвитку фізичної культури і спорту в наші дні і всю складність міжнародних спортивних відносин потрібно добре знати особливості розвитку фізичної культури в суспільних формаціях, що передують нашого часу, розуміти загальні закони їх розвитку. Вивчення історії фізичної культури первісного суспільства має велике значення пізнавальне та науково-теоретичне значення, оскільки мова йде про матеріалістичному розумінні причин її виникнення на ранніх щаблях розвитку людського суспільства!

Ми бачимо як фізична культура змінювала життя людей в різні епохи. Спорт і фізичні навантаження допомогли розвитку людини: від первісного до людини наших днів.


Список літератури

1. Кун, Л. Загальна історія фізичної культури і спорту [Текст] / Кун, Л. - М.: Budapest, 1978. - 211 c.

2. Історія фізичної культури і спорту [Текст]: навч. для інститутів фізичної культури / під редакцією Столбов, В.В. - М.: Фізкультура і спорт, 1983 - 359 c.