Смекни!
smekni.com

Підготовка велосипедистів до індивідуальних гонок на треку (стр. 1 из 11)

Курсова робота

Підготовка велосипедистів до індивідуальних гонок на треку


ЗМІСТ

Введення

Розділ 1. Структура фізичної працездатності велосипедистів.

1.1 Етапи багаторічної підготовки велосипедистів.

1.2 Адаптація організму велосипедистів до тренувальних і навантаженням змагань.

1.3 Чинники, що визначають структуру фізичної працездатності.

1.3.1 Значення різних чинників в підготовці спортсменів

1.3.2 Чинники, що роблять вплив на спеціальну підготовленість велосипедистів

Розділ 2. Методи і організація досліджень.

2.1 Загальна характеристика методів досліджень.

2.1.1 Методи теоретичного аналізу і узагальнення науково-методичної літератури

2.1.2 Методи педагогічних досліджень.

2.1.3 Медико-біологічні методи дослідження.

2.1.4 Методи математичної статистики.

Розділ 3. Власні досліджень

3.1 Підготовка велосипедистів до гонок на треку

3.2 Підготовка велосипедистів в підготовчому періоді.

3.3 Підготовка в передзмагальний період

Висновок.

Виводи.

Практичні рекомендації

Список літератури.


перелік умовних позначень, скорочень і термінів

ЖЄЛ - життєва ємкість легенів
МСК - максимальне споживання кисню
ЧСС - частота серцевих скорочень
ЦНС - центральна нервова система
ЗМЄ - загальна метаболічна ємкість
АМЄ - аеробна метаболічна ємкість
АНАМЄ - анаеробна метаболічна ємкість
Вес.рост. показ. - весо-ростовой показник
АТ - артеріальний тиск
ІГСТ - індекс Гаргвардського степ-теста
КВ - коефіцієнт витривалості
Рівномірний - метод тренування припускає рівномірне виконання роботи
Інтервальний - метод тренування припускає виконання серії вправ однаковою тривалістю з постійною інтенсивністю і строго регламентованими паузами відпочинку
Змінний - метод тренування припускає варіювання інтенсивності тренувального навантаження
Змагання - метод тренування припускає спеціально-організовану діяльність змагання, яка виступає як оптимальний спосіб підвищення результативності тренувального процесу

ВВЕДЕННЯ

Актуальність досліджень. Спортивна підготовка велосипедистів охоплює декілька періодів їх вікового розвитку, кожен з яких має свої особливості, що є основою змісту тренувального процесу, побудова якого здійснюється відповідно до закономірностей спортивного вдосконалення вікового розвитку тих, що займаються. У науковій і методичній літературі достатньо повно представлена система планування спортивної підготовки в багаторічному аспекті, згідно якої весь процес ділиться на етапи: 1) початкової підготовки; 2) попередньої базової підготовки; 3) спеціалізованої базової підготовки; 4) максимальній реалізації індивідуальних можливостей; 5) збереження досягнень.

Широке освітлення ці питання отримали в підручниках, монографіях і докторських дисертаціях Л.П. Матвєєва, А.Д. Новікова, Л.С. Хоменкова, В.М. Дячкова, В.П. Пугача, Н.А. Фоміна, Ю.В. Верхошанського, В.В. Кузнецова, В.М. Зациорського, B.C. Фарфеля, М.Я. Набатникової, Г.І. Зозулина, В.А. Друзя, І.П. Ратова, Д. Харре, Р.Е. Мотилянськой, А.Н. Макарова, В.Н. Платонова, Ю.Д. Железняка, В.А. Запорожанова, А.А. Гужаловського.

Методичні аспекти проблем оптимізації багаторічного учбово-тренувального процесу в спорті викладені в роботах С.М. Вайцеховського, В. Петровського, Г.М. Панова, Г.С. Туманяна, Е.Г. Мартіросова, С.М. Дедковського і інших авторів.

Глибокі дослідження основ побудови спортивного тренування в багатьох видах спорту [4, 6, 7] показали, що тривалість, межі і зміст вказаних етапів можуть варіювати в певних межах залежно від індивідуальних можливостей і специфіки виду спорту.

Необхідність розгляду загальної структури процесу багаторічного тренування обумовлена тим, що без оптимізації його побудови на ранніх етапах вся робота з підготовки велосипедистів вищої спортивної кваліфікації на завершальних етапах не дає очікуваних результатів.

Аналіз стану велосипедного спорту в світі виявив тенденцію постійного зростання спортивних результатів і майстерності велосипедистів. Неухильне зростання спортивних досягнень свідчить про приховані функціональні можливості організму людини [22-26]. Проте приховані резерви організму можуть виявлятися лише в результаті наукової обґрунтованої системи підготовки спортсменів. Надалі спортивні досягнення прямо залежать від того, наскільки ефективно будуть визначені перспективні шляхи вдосконалення спортивного тренування. Необхідною умовою ефективного управління підготовкою спортсменів є відповідність програм тренувальних дій функціональним можливостям організму [19-21].

Одним з основних напрямів підвищення ефективності підготовки велосипедистів високого класу, що спеціалізуються в гонках переслідування, є вдосконалення силових і швидкісних можливостей гонщиків, рівень розвитку яких в значній мірі обуславливает швидкість проходження дистанції змагання . При цьому, специфікою прояву даних якостей у велосипедному спорті є співвідношення силових і швидкісних характеристик педалювання в змаганнях. Пошук шляхів ефективного використання велосипедистами повишенихпередавальних співвідношень в змаганнях тісно пов'язаний з питаннями розробки відповідних тренувальних програм силової направленості в рамках річного циклу підготовки. Це дозволить досягати максимального рівня силового потенціалу спортсменів до моменту їх участі в головних змаганнях сезону.

Мета дослідження полягає в підвищенні ефективності тренувального процесу в індивідуальній гонці переслідування.

Завдання роботи:

1. Вивчити динаміку зростання результатів в індивідуальній гонці переслідування.

2. Охарактеризувати систему підготовки велосипедистів до індивідуальної гонки переслідування.

3. Розробити мікроцикл тренувань в періоді передзмагання для гонщиків тих, що спеціалізуються в гонці переслідування.

Об'єктом досліджень була підготовка кваліфікованих велосипедистів.

Предметом досліджень є методика побудови підготовки кваліфікованих велосипедистів для участі в індивідуальній гонці.

Для вирішення поставлених завдань в роботі використовувалися наступні методи досліджень:

1. Теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури.

2. Педагогічні дослідження і експерименти.

3. Медико-біологічні дослідження.

4. Математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів: проаналізована методика побудови тренувального процесу на етапах багаторічної підготовки велосипедистів.

Теоретичне значення роботи полягає в розкритті і конкретизації основних компонентів методики побудови тренувального процесу підготовки передзмагання з використанням різних методик. Матеріали курсовою доповнюють теорію і методику спортивного тренування кваліфікованих велосипедистів по питаннях планування безпосередньої підготовки до змагань.

Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості широкого використання запропонованих рекомендацій при плануванні учбово-тренувального процесу на етапі підготовки до головних змагань сезону з участю в індивідуальних гонках; у роботі тренерів по велоспорту в ДЮСШ, школах-інтернатах спортивного профілю, школах вищої спортивної майстерності, збірних команд Вузів, збірних командах областей і країни, при підготовці спортсменів “інваспорта” і ветеранів.

РОЗДІЛ 1. СТРУКТУРА ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ

1.1 Етапи багаторічної підготовки велосипедистів

Періодизація тренувального процесу у велоспорті ґрунтується на загальних закономірностях розвитку тренованості і становлення спортивної форми.

Аналіз літературних джерел основ побудови спортивного тренування кваліфікованих спортсменів в багатьох видах спорту показав, що між етапами багаторічної підготовки немає чітких меж, їх тривалість може до певної міри варіювати, залежно від індивідуальних можливостей спортсменів, структури і змісту тренувального процесу (табл.1.1)

Таблиця 1.1

Етапи багаторічної підготовки

Параметри підготовки Етапи підготовки
Початковою Заздалегідь базовою Спеціалізовано базовою Максимальній реалізації Збереження досягнень
Річний об'єм роботи, годин 150-200 300-500 600-800 900-1400 1000-1200
Загальна фізична підготовка % 80-90 70-80 50-60 30-40 10-20
Спеціальна фізична підготовка % 10-20 20-30 40-50 60-70 80-90

Планування тривалості етапів слід починати виходячи з

оптимальної вікової зони, в якій спортсмен може максимально реалізувати свої індивідуальні можливості.

В середньому тривалість кожного етапу складає 2 – 2,5 року.

Не існує чітких відмінностей і в методиці підготовки велосипедистів на суміжних етапах багаторічної підготовки.

Етап початкової підготовки.

Основними його завданнями є: зміцнення здоров'я що займаються, різностороння фізична підготовка, навчання посадці, техніці їзди на велосипеді і техніці педалювання.

Підготовка велосипедистів на етапі початкової підготовки базується на загальних педагогічних принципах, тренувальний процес повинен бути безперервним і цілорічним.

Найбільш значний прогрес у вибраному виді спорту можливий лише на основі загального підвищення функціональних можливостей організму, різностороннього розвитку фізичних і духовних здібностей. На етапі початкової підготовки загальна і допоміжна фізична підготовка – це фундамент, на основі якого відбувається подальше вдосконалення юних велосипедистів. Їй приділяється основна увага – об'єм загальної і допоміжної підготовки складає до 90 %, а спеціальною – всього 10 % ( Поліщук Д.А., 1996р) [23-27].