Смекни!
smekni.com

Природні умови та історичні пам'ятки Греції (стр. 3 из 7)

Ном Фтіотида - Величні гори, чудово гарні узбережжя - одні тихі і відокремлені, інші багатолюдні, що є курортами світового масштабу.Столиця нома місто Ламія, великий торговий центр, розташований на покритих сосновим бором південно-західних схилах гори Отрі, недалеко від річкиСперхея.На південний схід від Ламіі знаходяться Фермопіли - місце битви ЛеонідаСпартанського з персами.

Природа нома Евританія зачаровує всякого.Здоровий клімат, густі ліси, велика кількість води.Столиця нома місто Карпенісі, розташований біля підніжжя гори Тімфрістос на висоті 960 м над рівнем моря, є самим підходящим місцем для зимового відпочинку; та влітку густа тінь його платанів, каштанів і ялин теж, мабуть, непоганий варіант.

Останній ном Центральній Греції - Етолоакарнанія, зі столицеюМесолонги.На сході знаходиться третій за чисельністю населення містоНавпактос, дивує відвідувачів своїм старим портом і красивою венеціанської фортецею.Звідси дорога веде далі в район північноїНавпакте, де знаходиться найбільший в Греції ялиновий ліс.Найчистіше білий пісок на безкрайніх пляжах селищ Айос - Георгіос, Аспроялі і Вела, - якраз те, що потрібно для незабутнього літнього відпочинку.

Аттіка - частина Греції, що межує на півночі з Центральною Грецією, а на півдні омивається водами Саронічної затоки.У Аттиці знаходяться Афіни - столиця грецької держави і Пірей - його головний морський порт.Клімат

Аттики середземноморський, не тільки приємний, але й здоровий, завдяки відрізняє його сухості.Столиця грецької держави носить ім'я древньої богині мудрості та пізнання Афіни.Тут народилася демократія.Тут було створено шедевр архітектури Парфенон.Сьогоднішні Афіни - сучасне місто з безліччю яскравих вітрин.Великі Афіни дають близько 70% загальногромадянської продукції.Текстильна, швейна, шкіряна, харчова, взуттєва, нафтопереробна, металургійна, машинобудівна (у тому числі - суднобудування) промисловість.Важливий транспортний вузол, центр туризму.

Протягом тисячоліть Акрополь є символом Афін, священної скелею, що представляє собою сполучну ланку між величної цивілізацією древньої Греції та сучасністю.Акрополь підноситься над столицею на плоскому пагорбі, центром якого є Пантеон - один з найвідоміших класичних пам'яток античного світу, що нараховує 2400 років.Пам'ятники Акрополя відносяться до самих різних хронологічним періодам(Від доісторичної епохи до кінця античності), а архітектурний ансамбль склався у V столітті до н.е.Саме в цей період Афіни вступили в пору розквіту, що мав визначальне значення для формування європейської цивілізації.Крім стародавніх будівель на вершині скелі розташований також МузейАкрополя.

Перші археологічні свідоцтва про поселення на священній скелі відносяться до епохи неоліту (4000 років до н.е.).Вже в ранню микенскую епоху, в XVI столітті до н.е., скелю зміцнили стінами і звели царський палац.

Пізніше там побудували перший храм богині Афіни, покровительки прилеглого міста, і з тих пір скеля набуває невід'ємний епітет -"Священний".В кінці VI століття до н.е.афіняни називають скеля "Акрополем"(Верхньому містом) в протиставлення до нижнього місту - "Асті".Коли вVII столітті до н.е.аристократи захопили владу, Акрополь продовжує залишатися адміністративним центром Афін.У V столітті до н.е.в Афінах встановилася демократія, і тоді цивільні, адміністративні і суддівські влади перемістилися на "Агору" і на "Пникс", тобтоприблизно туди, де вони перебувають і зараз.Кожен день на священний скеля пішки піднімаються тисячі гостей - як безвісних, так і великих і знаменитих.Вони хочуть побувати там, звідки розпочала свій шлях класична європейська цивілізація.Акрополь став символом всієї античності і, зокрема, її естетики.У всі епохи і у всесвітньому масштабі він надихав і продовжує надихати художників і поетів.У Музеї Акрополя зберігаються безцінні скарби.Відвідування експозиції допоможе вам скласти докладне уявлення про історію та ролі Акрополя як найголовнішого релігійного центру Афін.Найбільш цікавими експонатами є: Mосхофор - "що має Тільця" - Виключно вишукана скульптураVI століття до н.е.зображує молодого чоловіка, який несе на плечах бичка на хлібну богині Афіні.Архаїчні кори - статуї молодих дівчат, яких протягом довгого періоду присвячували богині Афіні.Жодна з них не схожа на іншу.Зміни, які відбуваються з часом у виконанні зачіски і в моделюванні складок одягу, дають можливість оцінити по достоїнству розвиток скульптурного мистецтва в стародавній Греції.

Парфенон - перлина Акрополя.Зведений у середині V ст.до н.е., він вже тоді став символом міста, а пізніше і всієї Еллади.Парфенон

("Притулок цілинних") почали будувати ще в VI столітті до н.е. Він зазнав помітні руйнування під час навали персів у 480 р. до н.е.Парфенон був храм, оточений з усіх боків колонадою: з фасадних сторін по 8 колон, з поздовжніх по 17.Всередині приміщення храму поділялося глухою стіною.У західній його частині містилися спочатку предмети культу, а пізніше державна скарбниця, в східній частині знаходилося приміщення зі статуєю богині Афіни.Зводяться Пропілеї. Будуються храми Безкрилої Афіни-Перемоги (Ніки Аптерос) та Ерехтейон.У центрі скелі до цього часу вже височить велична дванадцятиметрова статуя Афіни роботи Фідія - одне із семи чудес світу.У 334 р. до н.е.ОлександрВеликий, який зібрав під свої прапори всіх еллінів, здійснив у Парфеноні узливання богам за перемогу на річці Гранике.У елліністичні часи Деметрій Поліоркет перетворив Парфенон у свій палац, де влаштовував свої знамениті бенкету і оргії.У 160 р. до н.е. Герода Аттик зводить біля підніжжя скелі Акрополя театр Одіон.У візантійські часи Парфенон був перетворений в християнський храм - спочатку Святої Софії, а пізніше – Пресвятої Афінської Богоматері.Ерехтейон також став храмом Богоматері.У Пропилеях розмістилися храми Пресвятої Трійці та Архангелів Михаїла та Гавриїла.Потім настала черга захоплень, війн і руйнувань.Першими загарбниками були франки.З приходом католиків Парфенон стає католицьким храмом Санта Марія де Афіни.У 1456 році Акрополь захоплюють турки.За наступні чотири століття турецького панування скеля зазнав найбільшої шкоди.Парфенон турки використовували як пороховий склад, і вибух знищує значну частину будівлі. Ерехтейон перетворили в гарем.Храм Ніки зруйнували, щоб використовувати його мармур для зміцнення стін.Проте великий храм так прекрасний, що навіть вороги не змогли встояти перед його красою.Англійський лорд Томас Брюс Елгін виявився по відношенню до Парфенону більш безжалісним, ніж турецький генерал.Він був призначений послом Великобританії в

Константинополі в 1799 році.Користуючись тим, що Великобританія і Туреччина як раз уклали військовий союз, Елджін отримав в 1801 році від турецьких властей дозволу послати групу майстрів з метою детального опису Парфенона, нібито для того, щоб побудувати собі палац за цим зразком.

Протеробочі зайнялися не описом храму, а демонтажем скульптур Парфенона. З фронтону храму відколюють цілі шматки безцінного мармуру, з храму Ерехтейон грубо виламують колону і одну кариатиду (колону у вигляді жіночої фігури). Пограбування Парфенона тривало десять років, з 1801 р. по 1811 р.

Вантажні судна лорда Елджін скоїли в цілому 33 рейсу з портуПірей на Мальту і звідти до Лондона.Іншими словами, це була не одинична крадіжка, а систематична і добре відпрацьована операція.У 1816 році британський уряд купило у Елгіна фрагменти Парфенона на аукціоні, який спеціально для цього і спровокувало.Це було незаконно, оскільки за Віденською конвенцією 1815 Великобританія повинна була повернути фрагменти Туреччини.Щоб уникнути цього, колекцію лорда Елджін оголосили "приватної".

Після здобуття в 1830 р. незалежності Греція неодноразово зверталася доВеликобританії з проханням повернути фрагменти Парфенона до Афін.Однак і ця пропозиція не була підтримана британським урядом.В даний час в Британському музеї перебувають 16 з 64 скульптур з особових фризів Парфенона, причому 6 з них фрагментарні, тому щовідсутні їх частини знаходяться в Афінах.

17 з 28 скульптур фронтонів (решта 11 в Афінах), 56 пластин фриза (ще40 в Афінах), з них 16 фрагментарні.тому щовідсутні частини зберігаються вАфінах.З самого першого погляду ви переконаєтеся в тому, що перед вами унікальний шедевр світового мистецтва. Краса, гармонія і грація цієї будівлі зберігаються на все життя у пам'яті кожного відвідувача.Спочатку на місці Парфенона стояв монументальний архаїчний храм, що датується VI ст.до н.е.На його руїнах і було споруджено класичне будівля з білого мармуру пентелийского - храм Афіни Парфенос (Діви), побудований і оформлений між 447 і 432 рр..до н.е. Будівництво Парфенона приблизно збігається з часом правління Перікла, по праву вважається золотим століттям Афінської держави.У внутрішньому приміщенні класичного храму знаходилася статуя богині Афіни із золота і слонової кістки роботи знаменитого скульптора Фідія.За традицією, у цієї скульптури завершувалася урочиста процесія в день святкування Великих Панафіней (свято, присвячений Афіні і що відбувалося раз на чотири роки).Зображення процесії можна побачити на фризі Парфенона.

Будівництво відомі палац Ахілліон (острів Корфу) споруди завершено в 1892 році.Його спорудили для імператриці Австрії Єлизавети, яка, вперше відвідавши острів 30-ма роками раніше, була назавжди ним зачарована.У міру того як рік за роком, поки імператриця жила у Відні, її подружня печаль все збільшувалася, у своїх думках Єлизавета все частіше зверталася до острова.У 1890 р., придбавши у власність землю, вона розпорядилася побудувати палац, гідний Ахіллеса (звідси й назва).Але лише кілька років довелося бідної Єлизаветі, насолоджуючись місцем, перебувати тут в повній самоті.Луїджі Луккені, божевільний анархіст, в 1898 році вбив Єлизавету в Женеві (Швейцарія).Пам'яттю про цю нещасливу імператриці залишається Палац Ахілліон.Довгий час не знаходилося покупця, гідного Палацу, поки німецький кайзер Вільгельм II в 1905 році не відвідав Корфу.На запрошення грецького короля Георга Вільгельм став гостем Ахілліона. Пристрастю кайзера були археологічні дослідження, а Палац виявився для них підходящої базою.І кайзер вважав за щастя придбати Ахілліон в 1907 році.Серед розкиданих по землі статуй тільки одна, як вважають експерти, має можливе художнє значення.Це"Вмираючий Ахіллес", твір німецького скульптора Ернста Хертера.