Смекни!
smekni.com

Практика пластування вязання вузлів (стр. 2 из 2)

Тунцевий вузол. Надійно витримає гачок. Складніше в'яжеться (1,2). Візьміть 8 см вільного кінця жилки, 3-4 петлі (1) мотайте легко, розтягуючи їх. Підніміть їх наверх (2), розправте, сильно датягніть.

СтупІнчатий вузол. Втримає надійно гачок паралельно до жилки Щоб добре його в'язати, потрібне тренування.

Абсолютна петля. Не стягується під натягом ні на одній штучній линві, громіздкий, але потрібний для слизької, синтетичної линви, вузол.

Трав'яний. Практичний для зв'язування стрічок, поясів.

Виплаті, (мандрівничий) Кріплення карабіну до основна

Амфорний вузол. Дуже старовинний. Служить для переносу по суду, що має потовщення. Вільні кінці зв'яжіть пластовим. Отри маєте дві ручки. _


Якщо потрібно підняти щось важке, то зробіть блоки так:

11.4. У МАНДРІВЦІ.

Ви вирішили піти у мандрівку. Мабуть, Вам стануть у пригоді знання про те, як переправитись через річку, піднятись по крутому схилу. Для переправи по заваленому дереві натягуєм над ним линву і використовуєм верхню обв'язку "(мал. 32—1, II), а для навісної переправи ще й нижню <мал. 32--'ІІІ). Для обох беремо 4.20 м міцної линви, нижня: зв'язуєм кінці прямим, або рибацьким вузлом і складаєм петлю вдвоє.

1,11. Верхня: А — рятівнича петля, В - прусик, С — довжина витягнутої руки, кінці а і в зв'язуєм рифовим із забезпеченням. III. Петлі стягуєм карабіном, до нього чіпляєм ще один.

Спосіб, як натягнути основу.

11.5. ПІОНІРКА НА ТАБОРІ.

Які моменти запам'ятає юнак з табору найкраще? Це, звичайно, успіхи в змаганнях, веселі ватри, та гарну вежу чи браму — невід'ємні атрибути стаціонарного табору. Найкраще приймати вмілість піонірка саме на юнацькому таборі, де для цього є найкращі умови. Інструктор з піонірки повинен вміти зв'язати не лише пластові вузли чи в'язання. Потрібно мати в запасі знання вузлів, що иикористовуються на флоті, в туризмі, побуті і т, д. Після того, як юнаки вивчили обов'язкові вузли, покажіть якийсь старовинний, чи запропонуйте придумати свій під певні вимоги: надійність, простота, повинен швидко розв'язуватись та інш.

В залежності від рівня підготовки юнаків до піонірки на таборі необхідно спланувати час, наприклад: ЗО хв — безпека праці; 1 год — підготовка балок, шнурів: 1+1 год — повторення вузлів та в'язань, гра; 2+2 год — в'язання столів; 2+2 год — в'язання брами, В середньому на піонірку потрібно 10-12 год для занять. Цікаво для дітей влаштувати між ними конкурс на кращі проекти брами чи столу.

11.5.1. Брами

Пропонуємо декілька варіантів: — 15 в'язань, 60-70 м шнурка (мал. 34) та 18 в'язань, 70-80 м, в залежності від товщини вибраних балок (мал. 35) Древка вкопуються в ямки ЗО см в діаметрі, 40 см глибиною. Перед тим як засипати балки, їх слід обсипати камінням та добре його ущільнити.

Ця споруда може виконувати функції вежі, якщо обладнати місце для (тійкового, Приблизно 26 в'язань— 100-110м линви (мал.36)-

11.5.2. Столи

Цей стіл'доситі, стійкий та зручний. 12 в язань — 48 м шнурка + тонкий міцний шнур, щоб прив'язати наст Побажано опорні балки вкопати в ямки (мал. 37)

В даній конструкції використано стійкість зрізаної піраміди 16 поперечних в'язань — 60 м + шнур для насту (мал. 38)

Ваші брами, вежі, столи будуть стійкими, якщо бокові сторони утворюватимуть трапецію, трикутник, укріплений діагоналями пря мокутник. Балки слід підбирати однакової товщини. В місцях стику можна зробити зарубки.

11.6. ЯК МОЖНА ПОДАТИ МАТЕРІАЛ.

Найкраще, коли вчитися цікаво. Тому пропонується влаштовувати змагання. Добре, коли можна пофарбувати линви в різні барви, наприклад: в червону та жовту. За перший раз показуєм, за другий ділимо гурток по двоє. Зголошуватись до перевірки можна тоді, коли один одного вже перевірив. Далі ділимо по троє. Мета: навчити співпраці. Без неї важко добре зробити справу.

Використана література

www.upu7.plast.org.ua