Смекни!
smekni.com

Характеристика экстремального туризма (стр. 3 из 3)

«Риболовля та відпочинок у Бразилії, екскурсії в джунглі, відпочинок у ПАР з полюванням, сафарі у національних парках, круїз до Арктики — усе це можливо, ось тільки клієнтів у більшості фірм десятки», — каже директор туристичної компанії «Гамалія» Ігор Голубаха.

Обмежена кількість клієнтів не дозволяє турфірмам спеціалізуватися на екстремальному або екзотичному туризмі.

Глибоке занурення

Любителів екзотичного відпочинку, серед яких багато заможних людей, приваблює не лише екстрим, а й незвідані напрямки. Щоправда, таких з кожним роком дедалі менше. Колись ізольовані, Карибські острови і Тибет перетворилися на гарячі туристичні точки, а Кіліманджаро нагадує McDonald’s. Тому в маркетинговій політиці турфірми роблять ставку не на країни, а на унікальний досвід, який туристи отримують під час подорожі.

Приміром, до Аргентини можна поїхати не заради чергового огляду визначних пам’яток, а на уроки танго. «Туриста поселяють у готелі-танго, при якому є академія танцю, він ходить у мілонгу (традиційний аргентинський будинок-танго), оглядає місця, пов’язані з історією народної музики», — розповідає менеджер туристичної фірми Dream Island Ірина Деркач. Бюджет такої поїздки — від $5-7 тис.

Останніми роками в Україні та Росії почав розвиватися так званий глибокий туризм. Це подорожі-експедиції, маршрути яких проходять здебільшого через «нетуристичні» місця. «У такої поїздки завжди є конкретна мета — побачити не всю країну, а її окремі куточки, поглянути на них з точки зору історії, природи, психології. Веде тур професійний мандрівник, який не раз бував у країні й знає те, що не розповість навіть місцевий гід. У цьому унікальність подорожі», — каже директор компанії «ABTT» Андрій Легейда.

Значна частина таких поїздок здійснюються до країн Південної та Латинської Америки, Африки, Полінезії. Для досвідчених туристів є експедиція до Камеруну зі знімальною групою передачі «В мире животных» та її ведучим Миколою Дроздовим. Привабливо виглядає подорож до індійських племен Амазонки. Учасники туру не лише пройдуть джунглями і познайомляться з традиціями племен Бора і Ягуа, а й під керівництвом місцевого шамана зможуть скуштувати галюциногенну ліану. Середня вартість таких турів (за мінімальної групи з 6 осіб) — $7-9 тис.

За бажання можна організувати тиждень проживання у племені. «Але зазвичай туристи, які хотіли б здобути такий досвід, не можуть заплатити $5 тис. за тур. Заможним же туристам цікаво подивитися на побут аборигенів, а ось ночувати вони воліють у готелі. На такі експерименти йдуть, як правило, справжні мандрівники з рюкзаками, а вони не наші клієнти», — визнає Андрій Легейда.

На будь-який смак і гаманець

Ринок екзотичного туризму надзвичайно різноманітний. Так, популярною розвагою в іноземців стали тюремні тури, до стандартної програми яких входять проживання протягом кількох днів у камері в’язниці, вбога їжа, знущання охоронців. За окрему плату кілька годин можна відсидіти в камері зі справжнім ув’язненим у Центральній чоловічій в’язниці Таїланду Банг Кванг. Утім, щоб відчути «романтику» тюремного життя, зовсім необов’язково їхати так далеко. Достатньо дістатися до латвійського міста Лієпая, в’язниці Кароста, що функціонує як готель, і за $18 провести там ніч на жорсткому ліжку з тоненьким матрацом.

Для екстремалів російська компанія «Ростуризм» реалізує програму виживання, розроблену Центром підготовки космонавтів. 48-годинне тренування імітує дії екіпажу у випадку аварійної посадки корабля в болотяно-лісовій місцевості. Вартість туру — EUR22 тис.

Небагатій молоді пропонують волонтерські програми, що поєднують відпочинок з роботою у різних країнах. Волонтери оплачують тільки переліт, а харчування і проживання їм надають безплатно. Приміром, у 2008 році можна спробувати себе в організації свят у буддійському монастирі в Кореї або реставрувати середньовічний замок у Франції. За участь у деяких програмах доведеться заплатити невеликий внесок у розмірі EUR140-150.

Поїхали!

Мільйонери записуються в чергу на космічну подорож

Єдиним туроператором на космічному напрямку залишається американська компанія Space Adventures, створена у 1998 році. Першого туриста, 60-річного американця Денніса Тіто, вона відправила на Міжнародну космічну станцію 7 років тому. В жовтні 2008-го в космос полетить уже шостий турист — розробник гри Ultima Online Річард Герріот.

Space Adventures співпрацює з Федеральним космічним агентством РФ і возить туристів на російському кораблі «Союз». Політ до Міжнародної космічної станції триває приблизно один день, а на орбіті турист проводить близько восьми днів.

Як стверджує Стейсі Тім зі Space Adventures, щоб стати космічним туристом, потрібно не так уже й багато: цікавитися космічними подорожами, мати $35 млн (саме стільки коштує тур), а також час для піврічних тренувань.

У найближчі 5 років компанія, за словами Стейсі Тім, сподівається відправити в космічну подорож ще 12 осіб. Може, яблуні на Марсі й не зацвітуть, але туристи, схоже, до планети все ж таки дістануться.

Космічний десант

1 Денніс Тіто, США

Вік: 60 років

Дата польоту: 2001-й

Працював у NASA, був одним із розробників міжпланетних станцій Mariner, що досліджували Марс і Венеру. Але на подорож заробив, будучи фінансовим аналітиком

2 Марк Шаттлуорт, ПАР

Вік: 27 років

Дата польоту: 2002-й

Засновник компанії Thawte, що працює у сфері комп’ютерної безпеки, яку придбав її основний американський конкурент VeriSign

3 Грегорі Олсен, США

Вік: 58 років

Дата польоту: 2005-й

Вчений-оптоелектронник. Очолює компанію Sensors Unlimited, що розробляє й виробляє оптоелектронні пристрої

4 Ануше Ансарі, США

Вік: 40 років

Дата польоту: 2006-й

Одна із засновників і голова інвестиційної компанії Prodea systems, Inc.

5 Чарльз Сімоні, США

Вік: 59

Дата польоту: 2007-й

Очолює власну компанію Intentional Software. Працював уповноваженим керівником і головою групи з розробки програмного забезпечення компанії Microsoft.

10 екзотичних турів

1 Круїз на Північний Полюс. Архіпелаг Земля Франца-Йосифа, бухта Тиха (скеля Рубіні – місце «поповерхового» гніздування полярних птахів), Північний Полюс, полярний пікнік на льоді, прогулянка по льоду

$34 000 — 15 днів

2 Африканське фотосафарі. Південна Луангва в Замбії (один із найбагатших заповідників Африки), піше фото-сафарі «у пошуках великої п’ятірки» (слон, буйвіл, лев, леопард, носоріг), заповідник Lower Zambezi National Park, водоспад Вікторія

$15 263 — 9 днів

3 Подорож Африкою на розкішному ретро-поїзді Rovos Rail. Екскурсія до Мису Доброї Надії з обідом і відвідуванням колонії пінгвінів, подорож на поїзді із зупинками в Кімберлі, відвідування алмазної шахти Big Hole, націона-льний парк Чобе (Ботсвана), водоспад Вікторія (Замбія)

$7600 — 13 днів

4 Експедиція до Перу і Болівії. Малюнки пустелі Наска та острів Балестас (міні-Галапагоси), сплав до витоків Амазонки, зупинка у племені Бора, відвідування хатини ловця диких тварин, Куско (древня столиця Інків), тропа Інків, зустріч із шаманом

$7100 — 19 днів

5 Подорож місцями сили Америки. Зустріч із Лі Керроллом і Джейн Тоубер, авторами книги «Діти Індиго», відвідування Гранд Каньйону, Долини Смерті, Седона

$6950 — 10 днів


6
Австралія. Трофейне полювання на аксіса (плямистий олень)

$6200 — 3 дні полювання

7 Мадагаскар. Тур по Антананаріву (Парку Лемурів), Марозево (ферми з розведення рептилій, саду Орхідей), відвідування племені Бецимісараков, відпочинок на пляжі в Махамбо

$6017 — 15 днів

8 Монголія, пустеля Гобі. Неменгетинська западина (4 великі скупчення палеонтологічних решток: динозаврів, скам’янілих яєць), Урочище Херменцав (20-кілометровий каньйон і кам’яні сфінкси і замки, оточені кістками динозаврів), льодовик иолин у центрі пустелі

$4100— без графіка

9 Аргентина. Закохані в танго. Буенос-Айрес, відвідування мілонги, приватних уроків танго, відвідування Боедо, Помпеї, Барракаса, Сан-Кристобаля та ін. місць, пов’язаних з історією народної музики

$2400 — 6 днів

10 Мексика, штат Геррера. Нічне патрулювання морського узбережжя, охорона гнізд черепах, реєстрація дитинчат черепах (волонтерська програма)

від $1350 — 14 днів

Пригодницький туризм заснований на дійсно фантастичній розмаїтості природи й історії Криму, сучасній техніці (дайвинг, водіння джипів, пейнтбол, скелелазіння, гірський велосипед), а також традиційних романтичних цінностях, начебто верхівкової їзди.

Скаутинг. Можна скромно і коротко сказати, що кращого місця для дитячих ігор у розвідників, індіанців, ковбоїв, тарзанов, робинзонiв і інших, чим Крим, просто не існує.

Для скаутинга й інших дитячих рухів, зв'язаних з життям на природі, Крим з початку 90-х років є міжнародною базою підготовки лідерів. В усі сезони, на канікулах і святах, проводиться маса наметових таборів, походів, ігор, змагань і екологічних акцій.

В урочище Сууч-хан (у с. Перевального) на травневі свята проводиться джембори (зліт), що збирає десятки загонів з декількох країн.

  • спеціальні екскурсії з металлоискателями на місцях самих кровопролитних боїв 19 століття - Альминском і Балаклавском - організує Ялтинское і Севастопольське відділення Інтуриста. Знахідки, що не представляють національної цінності: кулі, осколки снарядів, ґудзика від мундирів та інше - цілком почесні сувеніри. Ну а від вартості скарбу, зданого державі, можна одержати четверту частину його вартості.
  • розкопки стародавностей тепер може вести будь-як експедиція, що має у своєму складі представників державних наукових установ або музеїв і получившая дозвіл у Кримському республіканському комітеті з охорони пам'ятників. Тобто в принципі всі аматорські об'єднання і узагалі всі бажаючі брати участь у розкопках тепер мають таку можливість!