Смекни!
smekni.com

Звіт по виробничій практиці в туристичних підприємств (стр. 1 из 2)

З М І С Т

Вступ ………………………………………………………………………………... 3

1. Загальна характеристика туристичної фірми «САМ» ………………………... 4

2. Характеристика діяльності відділу виїзного туризму ………………………… 9

3.Коротка характеристика робіт, виконаних під час проходження практики .. 11

Висновки ………………………………………………………………………….. 14

Додатки ……………………………………………………………………………. 16

Вступ

Студенти кафедри Географії України географічного факультету Київського національного університету ім..Т.Г.Шевченка проходять виробничу практику після третього курсу на різноманітних підприємствах пов’язаних зі сферою туризму.

Мета практики – ознайомити майбутніх менеджерів туризму з роботою туристичних підприємств в реальних умовах.

Завдання виробничої практики:

1. безпосереднє ознайомлення студентів з роботою туристичного підприємства;

2. з'єднання теоретичних знань з практичними навичками;

3. вивчення діяльності служб і відділів підприємства і їх взаємодією;

4. набуття певного професійного досвіду у спілкуванні з туристами, партнерами;

5. оволодіння методикою оформлення різноманітної документації;

6. оволодіння способами формування та розробки спеціальних заохочень та пропозицій для туристів.

Для реалізації поставлених завдань при проходженні практики використовувались різноманітні методи досліджень: спостереження, опис, моніторинг, аналіз та інші.

1. Загальна характеристика туристичної фірми «САМ»

Туристична фірма «САМ» - багатопрофільний туроператор, що активно працює в різних сферах туризму та перевезень.

Дата заснування - 22 липня 1991 року. Кількість співробітників у 1991 р – 3. Кількість співробітників у 2006 р. - 252.

Структура туристичної фірми «САМ»: операторський офіс та 3 пункти продажу в Києві, власні представництва у 8-ми великих містах України - Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Кіровограді, Миколаєві, Одесі, Сімферополі, Харкові.

Структура операторського офісу


Генеральним директором є Власенко Людмила Олексіївна.

В обов'язки директора входять розробка іміджу фірми, маркетинг, представницькі функції, взаємодія з партнерами, отримання необхідних ліцензій, контроль за набором і навчанням персоналу.

Відділ кадрів займається набором та навчанням персоналу.

Відділи виїзного та внутрішнього туризму займаються роботою з клієнтами та агентами, прийомом заявок, опрацюванням плану індивідуального туру, зв'язок з операторами і засобами розміщення, бронювання турів, оформлення віз, страховок, а також роботою із закордонними партнерами (відділ виїзного туризму).

Бухгалтерія веде облік фірми, становить звітності, здає баланс, нараховує і видає заробітну плату, веде звітність перед державними органами обліку. Відділ маркетингової діяльності здійснює вивчення споживчого ринку, розробку і впровадження реклами (друкованої продукції, зовнішнє оформлення фірми, реклама на радіо та в друкованих засобах, оформлення сайту фірми), проводить соціологічні опитування.

ТФ "САМ" пропонує широкий вибір туристичних маршрутів та забезпечує якісне обслуговування. Сфера діяльності охоплює такі напрями туристичного бізнесу, як:

•внутрішній туризм (відпочинок у кращих оздоровницях Криму і Карпат, організація екскурсій по Україні);

•прийом та обслуговування іноземних туристів (екскурсійні та релігійні тури по Україні, програми вихідного дня, екскурсії в Чорнобиль, круїзи по Дніпру, організація конференцій);

•виїзний туризм (групові та індивідуальні тури в різні країни світу, на морські й гірськолижні курорти, екзотичні напрями, круїзи);

•спеціалізовані тури (спортивні, релігійні, лікувальні бізнес-тури, заходи, присвячені різним подіям);

•навчання за кордоном (загальні курси мов, екзаменаційні і спеціальні курси, канікулярні курси для дітей, середня і вища освіта у провідних навчальних закладах світу);

•бронювання і продаж усіх видів транспортувань (авіаквитки більше ніж 50-ти авіакомпаній світу, автобусні і залізничні квитки);

•чартерні перевезенні (з 1993 р. "САМ" є найбільшим замовником в Україні чартерних рейсів з Києва і регіонів).

За результатами минулого року туристичною фірмою "САМ" було надано туристичних послуг більше ніж 80 000 клієнтам в Україні. Якісний рівень сервісу і безпека клієнтів фірми "САМ" - заслуга як професійної команди співробітників, так і надійних партнерів у багатьох країнах світу (понад 130 компаній-туроператорів у 73 державах). В Україні з фірмою "САМ" працюють понад 1500 партнерів (туристичних агентств, готелів, санаторіїв, пансіонатів). За роки завзятої то наполегливої праці ТФ "САМ" спромоглася закріпитися на основних ринках і стати лідером у таких масових напрямах відпочинку українців, як Туреччина, Єгипет, Іспанія, Туніс та ін.

Головним завданням компанії є надання своїм клієнтам високої якості послуг. За майже 20 років стабільної роботи компанія обслужила понад 490 000 клієнтів. Фірма "САМ" постійно збільшує асортимент послуг та кількість постійних і корпоративних клієнтів.

Практично з перших років працює Клуб мандрівників ТФ "САМ", який має три рівні знижок і бонусів у вигляді безкоштовних екскурсій та 10-ї поїздки за рахунок фірми «САМ».

Сьогодні в компанії працює понад 250 кваліфікованих співробітників, які володіють декількома іноземними мовами і сучасною комп'ютерною технікою. На належному рівні організовано процес навчання і підвищення кваліфікації персоналу ТФ "САМ": кожен співробітник пройшов ґрунтовну підготовку за фахом, з фірмою працюють кращі експерти і тренери міжнародного рівня. Більшість працівників мали можливість стажуватися за кордоном чи, щонайменше, попрактикуватися в туристичному бізнесі під керівництвом провідних закордонних спеціалістів.

Наполеглива праця і творчість співробітників компанії була неодноразово відзначена дипломами, почесними грамотами "Почесний працівник туризму в Україні" та подяками.

З червня 2000 р. в туристичній фірмі "САМ" функціонує телефонний інформаційний центр для клієнтів, що приймає до 10 000 дзвінків щомісяця.

Технологічний рівень фірми "САМ" не має аналогів серед компаній туристичної галузі України. Локальна мережа й сучасне програмне забезпечення гарантують оперативність і високу ефективність роботи кожного співробітника та фірми вцілому. Введення системи он-лайн бронювання дозволило компанії вийти на високий рівень оперативності у роботі з партнерами та збільшити кількість туристів, які користуються послугами ТФ "САМ".

З 1997 р. ТФ "САМ" є акредитованим членом ІАТА - Міжнародної асоціації перевізників. У цей же період фірма стала приймати іноземних туристів в Україні, на даний момент входить до п'ятірки кращих компаній у цьому напрямі туристичного бізнесу.

ТФ "САМ" бере активну участь у розвитку туристичної інфраструктури Укроїни. Компанія володіє контрольним пакетом акцій готельного комплексу "Ялта-Інтурист" і має багаторічний досвід представлення України на міжнародних виставках то ярмарках

За період свого існування ТФ "САМ" неодноразово була нагороджена низкою почесних нагород і представляла Україну на багатьох міжнародних виставках, є постійним дипломованим учасником національних туристичних салонів.

Значним успіхом у рекламній діяльності фірми стало завоювання брендом "САМ" почесного 11-го місця у Всеукраїнському Рейтингу компаній сфери послуг, поряд із компаніями з багатомільйонними західними інвестиціями. І це - результат плідної роботи персоналу компанії над формуванням і наданням клієнту бездоганної, гарантованої якості обслуговування.

Уже декілька років ТФ "САМ" пропонує своїм співробітникам соціальну програму, яка включає медичне страхування, відпочинок співробітників та їх родичів з максимальними знижками, весільний сертифікат на безкоштовну подорож, знижки на послуги компаній-партнерів.

У 2005 р. була розроблена маркетингова програма "Досконале партнерство", що передбачає якісно новий рівень співробітництва з туристичними фірмами України. Висококваліфіковані фахівці ТФ "САМ" у різних регіонах традиційно на початку року кожного сезону здійснюють комплексні рекламно-інформаційні заходи: зустрічі, семінари, презентації нових програм. З 2005 р. саме партнерство з туристичними агентствами стало пріоритетом ТФ "САМ", у рамках якого компанія надає максимальну підтримку турагентам не тільки за рахунок комісійної винагороди, а, перш за все, мова йде про бонусні програми (різноманітні призи, рекламні поїздки, безкоштовні подорожі тощо). Для багатьох партнерів ТФ "САМ" стала надійним провідником і професійним партнером у туристичному бізнесі.

Щорічне проведення маркетингових досліджень, постійне вивчення та аналіз ринку, тренінги персоналу дозволяють вважати Туристичну фірму "САМ" гідною високого європейського рівня.

У 2011 р. Туристична фірма "САМ" відзначає 20-річчя активної діяльності у сфері туризму. Здолавши тернистий шлях становлення та розвитку до національних масштабів, компанія досягла визнання серед клієнтів, партнерів, а також конкурентів.

ТФ "САМ" є еталоном якості і відмінного сервісу, гарантій то відповідальності в туристичному бізнесі.

Обирай САМ!

2. Характеристика діяльності відділу виїзного туризму

Виробничу практику я проходила у Відділі виїзного туризму туристичної фірми «САМ».

Директор Відділу виїзного туризму – Горай Наталія Францівна.

У Відділі виїзного туризму працює 17 осіб, з них 1 – директор, 4 – займаються оформленням віз, і потім всі туристичні напрямки пропорційно поділені між 12 іншими співробітниками.