Смекни!
smekni.com

Впровадження системи атестації футбольних клубів країни (стр. 3 из 4)

Правові критерії передбачають подання документів, що мають юридичну силу:

- копію чинного статуту претендента на атестат;

- підтвердження того, що претендент на атестат бере на себе зобов’язання щодо дотримання положень і умов системи Атестації футбольних клубів;

- підтвердження того, що всі подані Атестаційній комісії документи є повними й достовірними;

- підтвердження того, що претендент на атестат цілком уповноважує компетентний атестаційний орган здійснювати перевірку поданих документів і збирати будь-які відомості, що стосуються видачі атес­тата, відповідно до вимог чинного законодавства.

Крім цього претендент на атестат повинен бути правомочним членом ФФУ і дотримуватися регламентованих його положень та підтвердити участь у змаганнях визнаних і затверджених ФФУ, а також подати відомості про клуб відповідно до реєстру.

Фінансові критерії враховують національні стандарти бухгалтерського обліку і ґрунтуються на таких принципах:

- безперервність діяльності (фінансова звітність підготовлена на припущенні про безперервність діяльності компанії і про те, що компанія продовжить діяльність у найближчому майбутньому);

- нарахування в бухгалтерському обліку (операції і події враховуються на момент здійснення, а не на момент одержання чи оплати грошових коштів, і заносяться до книги бухгалтерського обліку, відбиваються у фінансовій звітності за період, до якого вони належать);

- постійність (надання і класифікація інформації у фінансовій звітності повинна залишатися постійною при переході з одного звітного періоду в інший);

- згортання (активи й пасиви повинні бути надані у розгорнутому вигляді);

- доречність (фінансова звітність містить інформацію, необхідну користувачам для прийняття рішень);

- надійність (фінансова звітність вірогідно відбиває результат діяльності і положення компанії, відображає сутність подій і операцій, а не лише юридичну форму, а також є нейтральною, вільною від впливу, і повною у всіх істотних аспектах).

Структура звіту про рух коштів заснована на загальній класифікації таких видів діяльності:

- кошти, отримані від основної діяльності;

- кошти, отримані від інвестиційної діяльності. Ця категорія включає придбання і вибуття основних засобів, фінансові інвестиції та інвестиції в нематеріальні активи (включаючи, зокрема, сплачені суми за трансфер футболістів);

- кошти, отримані від фінансової діяльності – ця категорія включає зміни у фінансовій діяльності та у власному капіталі, а також у розподілі прибутку.

Розроблена система Атестації дозволила впровадити спортивні, кадрові й адміністративні критерії в практику футбольних клубів України, набути певний позитивний досвід, особливо в контексті проведення в Україні Євро-2012, і приступити до розробки нової версії (2.0) системи Атестації футбольних клубів України.

У п’ятому розділі «Аналіз і узагальнення результатів впровадження системи УЄФА з атестування футбольних клубів в Україні» представлено дані щодо виконання мінімальних критеріїв футбольними клубами вищої ліги на право участі у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професійних команд сезону 2007-2008 років, які представлені в табл. 1.

У розділі також надані дані виконання критеріїв атестації футбольних клубів України першої і другої ліг.

Представлено порівняльний аналіз результатів атестації професійних футбольних клубів України за час впровадження критеріїв відповідно до вимог УЄФА.

Зіставлення показників критеріїв Атестації футбольних клубів України 2003-2007 років показало:


Таблиця 1

Норматив атестації футбольних клубів України в системі національної федерації.

Таблиця відповідності мінімальним критеріям Атестації футбольних клубів вищої ліги станом на 25.05.2007 (сезон 2007/2008 рр.)

КЛУБ Критерії
Правові Спортивні Кадрові йадміністративні Інфраструктурні Фінансові (розряд А)
А В А С А В С А В С F1.01 F1.02 F1.03
1. «Динамо»
2. «Шахтар»
3. «Арсенал»
4. «Ворскла»
5. «Дніпро»
6. «Іллічівець»
7. «Кривбас»
8. «Металург» Д.
9. «Металург» 3.
10. «Металіст»
11. «Сталь»
12. «Таврія»
13. «ФК Харків»
14. «Чорноморець»
15. «Карпати»
16. «Зоря»
Зауважень немає.
Є зауваження.
Критерій не виконано.

1. Футбольні клуби вищої ліги за час впровадження атестування значно покращили визначені показники. Так, відповідно до правових критеріїв клуби привели свої статути у відповідності до вимог Положення про атестацію футбольних клубів України.

Зі спортивного критерію слід зазначити велику увагу команд в розвитку дитячого та юнацького футболу. Особлива увага цьому питанню приділяється в клубах: «Шахтар» Донецьк, «Динамо» Київ, «Іллічівець» Маріуполь, «Металург» Донецьк, «Дніпро» Дніпропетровськ, програми розвитку дитячого і юнацького футболу яких ураховують усі аспекти цього питання й розраховані не на один рік.

Найбільш гострою проблемою кадрово-адміністративного критерію є плинність тренерських кадрів команд і відсутність у них ліцензій, що не дає право цим тренерам працювати з клубами вищої ліги і під час матчів знаходитись у межах технічної зони.

Інфраструктурні критерії найбільш фінансово ємні з усіх критеріїв Положення про Атестацію. У більшості клубів вищої ліги виконані вимоги критеріїв розрядів «А» і «В». У той же час футбольним клубам «ФК Харків», «Металіст» Харків, «Сталь» Алчевськ, «Волинь» Луцьк необхідно закінчити реконструкцію своїх стадіонів.

2. Переважна більшість футбольних клубів першої ліги фінансують ДЮФШ на договірних засадах, часто ці договори носять формальний характер; у наявності недостатня кваліфікація тренерського корпусу, слабке медичне забезпечення ДЮФШ і недостатнє фінансування ДЮФШ; спортивні споруди першої ліги відрізняються одна від одної своїми стандартами з точки зору інфраструктури; стан навчально-тренувальних об’єктів більшості клубів не відповідає вимогам Положення.

3. Більш складна ситуація у виконанні вимог критеріїв атестування складається у футбольних клубів України другої ліги:

- більшість клубів не відповідають статусу професійного футбольного клубу;

- відсутність у клубах програми розвитку дитячо-юнацького футболу та недостатня фінансова й методична допомоги;

- відсутність достатньої кількості кваліфікованих кадрів (тренери, методичний та кадровий персонал), які могли б забезпечити належну життєдіяльність клубу;

- практично 90% клубів не мають навчально-тренувальної інфраструктури;

- фінансові критерії в більшості показників (своєчасна виплата заробітної та додаткової платні, соціальні відрахування і податки з фонду заробітної плати, виконання зобов’язань за трансферними контрактами та ін.) не виконуються.

Тому, на сьогоднішній день переважна більшість учасників першості України серед команд другої ліги не відповідає вимогам «Положення» про Атестацію.


висновки

1. Упродовж останніх років в Україні активно впроваджується система атестації фізкультурно-оздоровчої і спортивної діяльності, це стосується і футболу. У зв’язку з цим ФФУ введено в дію Систему атестації футбольних клубів вищої, першої і другої ліг, Положення та процедура якої були акредитовані УЄФА, що сприятимуть удосконаленню загальної структури українського футболу, збереженню і підвищенню загальної якості навчально-тренувального процесу та стандартів футболу по всій Україні, і відповідно, забезпеченню здорової конкуренції між футбольними клубами.

Таким чином, впровадження встановлених Положенням вимог до критеріїв атестації футбольних клубів, відповідність клубів цим вимогам, безумовно, надасть додатковий поштовх професіоналізації футболу України, призведе до досягнення європейських стандартів якості та покращення рівня проведення змагань та гри.

2. Положення УЄФА, яке повністю адаптоване до існуючих в Україні умов, складається з двох основних підрозділів. Перший адресовано ФФУ, що виступає як Атестаційна комісія, роз’яснює її завдання і визначає претендентів на атестат, а також містить опис етапів реалізації системи Атестації. Другий розділ адресовано клубам ФФУ, в якому визначено п’ять ліцензійних критеріїв (спортивні, інфраструктурні, кадрові й адміністративні, правові та фінансові), які поділено на розряди «А», «В», «С» та «D».

Виконання критеріїв розрядів «А», «В» і «С» є обов’язковим, критерії розряду «D» є рекомендаціями, які підготовлені на основі наявного передового досвіду, тому на теперішній час претендент не зобов’язаний виконувати ці критерії, проте надалі вони можуть стати обов’язковими.

3. Основним змістом критеріїв Атестації футбольних клубів України слід вважати:

- спортивний критерій, перш за все, допомагає в інвестуванні в програму розвитку дитячо-юнацького футболу і вихованні здібних футболістів для головної команди клубу, а також збірних команд України;

- критерії інфраструктури повинні базуватися на знаннях і виконанні Положень УЄФА та регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед професійних команд;

- кадрові й адміністративні критерії вимагають від клубів необхідної професійної допомоги з боку фахівців широкого кола галузей і видів господарської діяльності у сфері маркетингу, фінансів, індустрії розваг, засобів масової інформації та інших;