Смекни!
smekni.com

Екскурсознавство (стр. 3 из 3)

Внизу, біля підніжжя скелі, під самим Бельведером, лежить кам'яна брила, названа Каменем смерті. За останніми дослідженнями, вся ця місцевість пов'язана з поверненням на свою батьківщину, острів Ітаку, Одіссея, міфічного героя гомерівської «Одіссеї».

На Левкадська скелі побудовано місце, обгороджене металевими гратами, з якого відкривається панорама на весь Нижній став. Це Бельведер. На гранітному п'єдесталі тут встановлена біломармурова статуя Орфея.

Зараз ми йдемо по нижній алеї. Ось статуя давньогрецького поета-драматурга Еврипіда. Скульптура Еврипіда єдина в парку, яку не переставляли на інше місце з часу її встановлення в 1800 році. У 1996 році всі оригінали мармурових скульптур перенесено в музеї, а на їх місця встановлено копії з гіпсу та оргскла.

На квадратному п'єдесталі біля джерела 1851 року було встановлено статую Венери купається, яка раніше стояла в гроті Аполлона. Зараз на цьому місці стоїть копія в оргсклі, виготовлена в 1952 році. Нижче від статуї із гранітного п'єдесталу біжить джерельна вода, яка в будь-який час року має однакову температуру. Вода наповнює бронзову напівчашу, прикрашену декоративним зображенням вужів, і, переливаючись через її краї, стікає по гранітному підземному каналу в Нижній став.

Через нижній став до Площі зборів веде металевий місток, з якого відкривається вид на Великий водоспад. Вода надходить сюди через підземну річку Ахеронт із Верхнього ставу. Побудовано водоспад в перший період створення парку. Нижня частина водоспаду побудована самою природою, а верхня витвір людини. під водоспадом влаштований тунель, згідно з місцевою легендою, дівчатка проходять через нього і вважають крапельки, скільки крапельок на них впаде - через стільки років заміж вийдуть.

Площа зборів прикрашають різноманітні архітектурні елементи паркової композиції. Ця назва з'явилася в період, коли «Софіївка» перебувала у віданні управління військових поселень. У той час в парку в недільні дні грав військовий оркестр і знатні люди міста збиралися тут, щоб послухати музику, потанцювати. Але площа створена в перший період будівництва парку.

Зліва від площі знаходиться грот. Велика гранітна брила вагою понад 300 тонн, зависла без опори і тримається лише на трьох точках. Надійність цієї споруди перевірила сама природа. У 1838, 1976, 1986 роках, коли в Умані траплялися значної сили землетруси, грот залишився неушкодженим. Грот називають Гротом страху та сумніву (раніша назва - Грот Тантала). У «Софіївці» багато гротів. Громовий або Левиний (за іншими джерелами - грот Каліпсо) - найбільший грот в парку. Він створений в гігантській скелі. З верхнього ставка сюди підведена вода - її гуркіт нагадує відгомони грому або гарчання лева. За повір'ями, тут вельможні пани розганяли смуток вином, програвали в карти свої володіння і кріпаків.

Від Громового грота відкривається прекрасний вид на широку долину і грот Фетіди (у грецькій міфології німфа - дочка морського царя Нерея), споруджений у вигляді античного храму. Пізніше тут була встановлена статуя Венери Медицейської. Праворуч від гроту під кущем фундука красується статуя Аполлона Флорентійського. Недалеко від грота Фетіди знаходиться своєрідний дерев'яний павільйон, в якому за переказами містили фазанів. Звідти і його назва - «Фазанник».

Прошу Вашу увагу ось сюди: колись тут стояла статуя Амура, виконана з білого мармуру. З оригінала збереглися лише крила Амура. У 1996 році, за фотографіями, вона відлита київським скульптором І. Д. Дідуром з органічних матеріалів і встановлена на своєму місці. Статуя зображає хлопчика, який порозкидав всі свої стріли, тятива, що з'єднувала кінці лука, розірвана. Амур відхилився назад і ламає і свій лук.

Перед нами площа зборів ідуть гранітні сходинки вздовж великої гранітної брили вгору. Зліва знаходиться Західний грот (грот Сцілли). Грот зроблений з рожевого граніту, в ньому знаходяться гранітні лавки і стіл.

Далі, праворуч, знаходиться майданчик, вирубаний у скелі по краю крутого обриву. Майданчик називають Бельведер, тому що на ньому деякий час стояла статуя Аполлона Бельведерського. У період військових поселень, в 1847 року площадку обнесли ажурною металевою огорожею, яка збереглася до нашого часу. Перед входом на майданчик відкривається вид на нижню частину скелі, яка нагадує профіль людського обличчя. За одними переказами - профіль Людвіга Метцеля, за іншими - Станіслава Потоцького. Оглядовий майданчик на Бельведері прикрашає мармурова антична статуя Орфея.

Далі в східній частині від Амура по алеї знаходиться міст через русло річки Кам'янки, який веде в Темпейську долину. У цьому місці Людвіг Метцель спробував створити прообраз грецької Темпейської долини. Тут росли 9 беріз, які алегорично відображали дев'ятьох синів Потоцького. Двоє з них (Костянтин та Микола) померли в ранньому віці, як і дочка Потоцьких Гелена. Як пам'ять про їх ранню смерть в долині встановлено гранітний обеліск, який має назву «Усічена колона». Біля основи обеліска надмогильний гранітний камінь, який нагадує сплячого лева, а поруч протікає струмок річки Кам'янки, розбитий на три окремих маленьких водоспади. Називаються вони «Три сльози» й алегорично виражають смуток матері за трьома померлими дітьми.

Праворуч на гранітному постаменті встановлений мармуровий бюст давньогрецького філософа Платона. У парку також встановлені бюсти Арістотеля, Гомера і Сократа.

Наступна частина парку називається Єлисейські поля. Біля входу на Єлисейські поля лежить гранітний валун природної форми, а поряд з ним тесана чотиригранна шліфована гранітна колона. Ці два камені випадково виявилися поряд в «Софіївці» і з часом почали називатися композицією «Природа і мистецтво».

Далі по алеї знаходиться грот Фетіди (Венери). Грот має вестибюль, що складається з чотирьох колон. Вони утримують на собі гранітну плиту та напівкругле вікно. Середину гроту прикрашає скульптура Венери Медицейської, відреставрованої останній раз в 1952 році.
Праворуч від гроту Фетіди стоїть статуя Аполлона Флорентійського. Скульптура виготовлена з оргскла відповідно до мармурового зразка, який став зовсім непридатним. Перша її копія відлита і встановлена тут в 1958 році, але в 1980 році вона була розбита повінню. Це друга копія, виготовлена в 1980 році.

У цій частині парку знаходиться Верхній став. На ньому знаходиться острів, на якому виділяється павільйон, обсаджений екзотичними рослинами. Це Острів кохання (попередня назва острів Анти-Цирцеї). Острів Анти-Цирцеї створений в перший період будівництва парку в розширеній частині Верхнього ставу, або Чаруючого моря. Кріпаки насипали острів вручну і надали йому овальної форми з таким розрахунком, щоб не закривати далекі перспективи ставу.

А на березі Верхнього ставу розміщений Амстердамський шлюз. Шлюзове обладнання встановлено в перший період будівництва парку і призначене для пропускання човнів з Верхнього ставу в підземну річку Ахеронт і, навпаки, а також для спуску води з озера. Шлюз складається з двох взаємодіючих частин. Перша діє постійно, перекриває воду з Верхнього озера. Внизу є контрольна заслінка, через яку за допомогою гвинта регулюється до певного рівня глибина води в підземній річці і в ставку. Ця частина шлюзового обладнання теж було зруйновано під час повені 1980 року, а потім виготовлено наново. Друга - одноразової дії шлюз, коловорот якого приводиться в рух спеціальною лебідкою, і дерев'яний щит на масивних залізних ланцюгах може або опускатися, повністю перекриваючи доступ води в підземну річку, або підніматися, відкриваючи воду.

Західна частина парку починається із входу по вулиці Київській, біля якого знаходиться магазин "Флора", "Акванарій». Тут розміщені адміністративно-господарські будівлі, створено розарій, де зростає більше 5000 екземплярів понад 150 сортів троянд.

На схилі, західніше від Нижнього ставка, розташована природна діброва, яка називається Дубинка. На цьому місці колись був дубовий ліс, але від нього зберігся лише один старий дуб, на галявині біля Китайської альтанки. Всі інші дерева, що створюють картину густого природного дикого лісу, висаджені пізніше, вік їх менше 200 років. Під час Другої світової війни окупанти вибрали поляну Дубинка місцем поховання своїх солдатів.

Китайська альтанка, зроблена повністю з дерева і пофарбована в різні кольори, раніше реставрувалася неодноразово, останній раз в 2001-2002 роки. Збоку від альтанки стоїть старий дуб, віком близько 400 років. Народні перекази говорять, що саме під цим дубом зустрічалися герої селянського антифеодального повстання 1768 року Максим Залізняк та Іван Гонта.
Поряд з альтанкою встановлено 1975 року меморіальний камінь на згадку про революційні події, які тут відбувалися. Поляна слугувала місцем проведення перших міських мітингів, демонстрацій, зборів. Тут, в 1904 році відбулася перша маївка, а в 1919 році працівники святкували Першотравень.

Зараз ми знаходимося в англійському парку. Він займає невелику територію у формі трикутника, площею близько 2 га.

Разом з Англійським парком на захід знаходиться Партерний амфітеатр і оранжерея. Перед оранжереями ділянку парку створено в трьох рівнях в регулярному стилі. Верхня частина - це стрижені газони правильної форми, краї яких прикрашають різноманітні сорти поліанітових троянд. Середня частина Партерного амфітеатру утворена гранітною стіною та широкою підковоподібною алеєю, яка плавно огинає пологу частину схилу з багатою трав'янистою рослинністю, що спускається до басейну з фонтаном Семиструмінь.

Нижче Партерного амфітеатру знаходиться Тераса Муз. На ній у 1856 році встановлено гранітний обеліск. Вершину обеліска до революції 1917 року прикрашав позолочений триголовий орел, а напис вказував, що він поставлений на честь відвідин парку Миколою І. Після революції обеліск і напис щезли, і лише до 200-річчя «Софіївки» в 1996 році, за проектом інституту «Укрпроектреставрація», цим же інститутом виготовлений триголовий орел - сімейний герб династії Романових. Обеліск огороджений кованим декоративним ланцюгом.