Смекни!
smekni.com

Єдність різноманітного. Загальний зв'язок (стр. 2 из 2)

Принцип єдності різноманітного - це вихідний принцип діалектики. Він у найбільш загальній формі виражає складність і варіативність навколишньої нас реальності, є основою й головним керівництвом до її наукового аналізу. Однак орієнтуючись тільки на нього, ми не можемо пояснити всю складну сукупність мінливих явищ. Діалектичний підхід спонукує здійснювати подальше дослідження явищ із урахуванням інших принципів, що конкретизують вихідний.

Взаємодія

Говорячи про ключові категорії понятійної структури діалектики, необхідно підкреслити особливе значення поняття взаємодія. Це одне з найглибших і багатих за змістом понять діалектики, а принцип взаємодії виражає суть діалектичного підходу до дійсності. Дослідник, приступаючи до вивчення тієї або іншої сукупності реальних об'єктів, зіштовхується з їхньою багатогранністю, розділенням. Його цікавить "взаємна дія" об'єктів один на одного. Саме пізнання дійсності являє собою процес взаємодії об'єкта й суб'єкта. Властивості речей виявляються в результаті саме взаємодій.

Взаємодія матеріальних систем об'єктивно, універсально й надзвичайно багатогранно, його можна назвати способом буття всього сущого. Воно - ключ до розуміння саморуху матеріальних об'єктів. Реальні взаємодії, здійснюючись у різних формах, визначають стан, тобто якісні, кількісні й інші характеристики, самого наявного буття конкретних матеріальних систем. Усе характеризується різними внутрішніми й зовнішніми взаємодіями, причому взаємодіють об'єкти, що мають загальну природу, загальні елементи.

Можна із упевненістю сказати, що евристичні можливості категорії "взаємодія" ще до кінця не розкриті. Вона дозволяє зрозуміти матерію як субстанцію, тридцятилітній суть буття, розібратися в його просторово-тимчасових формах, виявити саморозвиток матеріальних систем, аж до самих елементарних рівнів структурної організації матерії, коли з'ясовується, що в основі фізичного миру лежать чотири фундаментальних види взаємодій: гравітаційні (керуючи рухом планет і галактик), електромагнітне, сильне (ядерне) і слабке.

Діалектика, затверджуючи невичерпну складність навколишньої людини реальності, спонукує його розглядати будь-яку подію, будь-яку річ як процес. Взаємодіяти можуть, як мінімум, два об'єкти, але всякий реальний процес - це переплетення великої кількості взаємодіючих сторін, сил, устремлінь.

Взаємодія мінливо, і його змінний характер - складова частина циклічності природних процесів.

Взаємодія може проявлятися у вигляді пульсуючої, динамічної системи відносин, що змінюються, між взаємозалежними матеріальними об'єктами. Категорія відношення формувалася в ході вивчення різноманітних об'єктивно існуючих відносин між реальними об'єктами. Вона відбиває спосіб буття об'єктів, той тип взаємодій між ними, у результаті яких виявляються ті або інші особливості цих об'єктів. У певному відношенні можуть перебувати тільки ті сторони дійсності, які зв'язані між собою яким-небудь загальним процесом. Сутність відносини - у взаємозалежності об'єктів. У розумінні концепції часу, наприклад, часовий порядок обумовлюється матеріальними взаємодіями і їхніми властивостями. І час, і простір можна розглядати як особливі відносини між матеріальними об'єктами. Простір у цьому випадку є співіснування, структурність, місце розташування об'єктів, а час - тривалість, послідовність зміни станів, руху.


2. Співвідношення зміни, руху, розвитку

Діалектикові можна розглядати як метод вивчення миру, що обґрунтовує варіативність взаємодій матеріальних систем і постійні їхні зміни. Вона прагне виявити основу цих змін, механізм їхнього формування, можливу спрямованість і способи прогнозування "розгорнення" досліджуваних змін.

Проблема співвідношення понять "розвиток" , "рух" , "зміна" досить детально обговорювалася у філософській літературі, і проте якого-небудь єдиного підходу поки не вироблено. Виділяються наступні основні точки зору на співвідношення зазначених понять:

1) рух - це поняття більше широке, чим розвиток. Розвиток можна трактувати як окремий випадок руху, як особливий вид зміни;

2) іноді розвиток розглядається як щось більше загальне, більше фундаментальне, чим рух;

3) деякі автори затверджують, що поняття руху й тирі, і вже поняття розвитку;

4) категорії руху й розвитку збігаються. Із цього робиться висновок, що відзначені позиції в основному не виходять за межі "простого, протиставлення категорій руху й розвитку один одному". Ці категорії варто розуміти як відображення самої дійсності, а як елемент їхньої єдності - поняття зміни.

У реальній дійсності об'єктивні рух і розвиток матеріальних систем взаємозалежні, нерозривні, органічно злиті. їхні філософські категорії, що відбивають, "рух" і "розвиток" - гранично широкі й однаково загальні поняття вони невиведені друг із друга й не збігаються один з одним.

Коли ми говоримо, що категорії суть щабля пізнання, освоєння дійсності, те це не просто образне порівняння. Досліджуючи об'єкт як процес, ми розглядаємо його в постійній зміні. Будь-який реальний процес багатогранний, він містить у собі різні зміни. Маючи справу з конкретним реальним процесом, ми пізнаємо його не одноактне, не відразу виявляючи всієї його особливості, його специфіку. Пізнання - це теж процес, і здійснюється він поетапно, східчасто. Виявлення змін - це як би перший щабель. Зміна має місце, якщо з'явилося щось нове, тобто те, чого не було в об'єкта в попередній момент, або ж зникло те, що було.

Зміна - це будь-який перехід одного стану в іншу, цю наявність розходжень, неоднаковості. Зміни можуть торкатися структури, функції, властивості, форму, зміст, сутність об'єктів. Вони можуть бути кількісними, якісними й т.д. Зміни настільки ж різноманітні, як різноманітний сам мир. Діалектичний підхід до дійсності конкретизується тут у принципі відносності змін.

Подальше дослідження процесу дозволяє виявити взаємозв'язок змін, їхні певні сукупності. Категорія рух фіксує той взаємозв'язок змін, ту спрямовану сукупність змін, де немає (або ще не виявлені) змін структури, змін якісної визначеності. Рух більш повно відбиває процесуальність миру, а оскільки воно може бути представлено співіснуванням різних видів змін, виникає необхідність класифікації форм руху. Рух об'єктивно, воно завжди рух реальних систем, що здійснюється в різноманітті конкретних форм. Причому можна вести мову й про рух суб'єктивної реальності. Таким чином, діалектика виступає тут як сама загальна теорія руху й конкретизується в принципі невичерпності (іноді говорять: абсолютності) руху. Цей принцип припускає подальшу деталізацію різноманіття навколишнього нас миру.

Рух і спокій (рівновагу) часто розглядають як полярні категорії, де спокій є сталість, збереження об'єкта, його тотожність самому собі. Відзначимо, що в більше загальному плані рух - це синтез спокою й зміни, єдність стійкості й мінливості. Природознавство, зокрема фізика, довгий час будував свої узагальнення на припущенні (принцип-припущення), що в приблизно однакових обставинах будуть відбуватися подібні події. При такому підході до реальності виникла ілюзія, що все в цьому світі піддається контролю з боку людини. Однак сьогодні дослідники визнають, що немає можливості повністю контролювати як природні явища, так і соціальні процеси. Нерівність природи означає можливість унікальних подій, їй властива нестабільність, мінливість. Це фундаментальна характеристика природи. Матеріальний світ розкривається як щось різноманітне, і визнання цього варто включити в підставу сучасного наукового пізнання, а це зажадає побудови нових його моделей.

Вираженням загальності руху є його абсолютність, але рух, як спосіб існування матерії, не тільки абсолютно, але й відносно, ця єдність абсолютного й відносного. Воно абсолютно, тому що немає що не рухається, що не змінюється матерії. Рух відносно, тому що здійснюється через конкретні види змін конкретних матеріальних систем, реалізується в конкретних умовах і фіксується також стосовно чого-небудь конкретному - (зв'язкам, станам, властивостям матеріальних систем).

Поняття абсолютне і відносного мають сенс тільки у взаємозв'язку один з одним. Вони визначають і припускають один одного. Як неможливо відносне без абсолютного, так і абсолютне без відносного. Пізнання руху, виявлення його характеристик можливі лише через вивчення конкретних форм руху матерії. Причому класифікації форм руху, відбиваючи певний рівень знань людей про світ, самі виявляються відносними й минущими.

Категорія розвиток відбиває наступний щабель у пізнанні реального процесу, новий рівень поглиблення в його сутність. Тут виявляється цілісність процесу, його необоротність. Таким чином, розвиток - це така спрямована сукупність змін, що характеризується необоротністю, цілісністю, структурністю. Розвиток - це не простий потік необоротних змін, це система структурних, якісних перетворень. Це такий вид змін, що містить у собі вдосконалювання (організмів, діяльності людей і т.д.).

В історії філософії концепція розвитку була всебічно обґрунтована Гегелем, що докладно проаналізував кількісні і якісні зміни, заперечення, становлення й інші важливі моменти розвитку. Згодом визнання розвитку придбало характер очевидності, більше того, діалектикові стали визначати як науку про найбільш загальні закони розвитку всього. Однак тут необхідно зробити наступні зауваження. По-перше, відомість діалектики тільки до вчення про розвиток є грубим спрощенням. Принцип розвитку аж ніяк не найважливіший принцип діалектичного методу. Ми змушені підкреслювати це, оскільки більша частина літератури по філософії, що випускалася в країні десятиліттями, вільно або мимоволі містила це, на наш погляд, спрощення проблеми. По-друге, розвиток не можна підганяти тільки під заперечення заперечення. Це аж ніяк не поступальний рух. По-третє, "боротьба протилежностей" є приватний, "крайовий" випадок взаємодії.


Література

1.Фурман О.Є, Ливанова Г.С. Круговорот й прогрес у розвитку матеріальних систем. - К., 2002

2.Блауберг І.В., Юдин Б.Г. Поняття цілісності і його роль у науковому пізнанні. - К., 1997

3.Динник М.Л. Нарис історії філософії класичної Греції. - К.,1999

4.Костюк B.В. Кількісно-якісні зміни і їхня специфіка - К., 2002