Смекни!
smekni.com

Марксизм (стр. 4 из 4)

Візьмемо наприклад такий приклад тоталітаризму як сталінізм. Який називають казармовим соціалізмом. (Не випадково партія німецьких фашистів іменувалася націонал - соціалістичної). Дивовижний парадокс: У. Ленін, коментуючи ідеї К. Маркса і переважно Ф. Енгельса про державу, кажучи про значущість створення соціалістичної держави, закінчує свій аналіз ідеєю про неминуче відмирання держави, що прямо стуляється з принципами анархізму. Затверджуючи цю ідею, Ленін, а потім вже і Сталін створили тоталітарну державу. (І все це у нас було прийнято характеризувати як геніальне вчення Леніна про державу.) Далі, Ленін услід за Марксом і Енгельсом боровся за створення диктатури пролетаріату. Але Ленін, а потім вже і Сталін створили по суті не диктатуру пролетаріату, а диктатуру номенклатури на чолі з політбюро. І саме політбюро, як і вся комуністична партія в цілому, знаходилися під залізною п'ятою диктатора - Сталіна, а для диктатора немає закону - він сам для себе закон.

Ф.М. Достоєвській, передбачаючи небезпеку тоталітаризму, говорив в «Щоденнику письменника»: «Головне - рівність. Першим боргом знижується рівень освіти, наук і талантів... Цицерону обрізується мова, Копернику виколюють очі, Шекспір побивається камінням... Раби повинні бути рівні... У стаді повинна бути рівність... Жадання освіти вже є спрага аристократична...» Так було насправді, але засоби масової дезінформації затверджували: «Я іншої такої країни не знаю, де так вільно дихає людина!» У такому тумані брехні будувався соціалізм з поглядом на сяючі висоти комунізму. При цьому досягнення цих висот кожного разу переносилося чомусь на двадцять років. Характеризуючи комунізм як протиприродний і протигромадський лад, І.А. Ільїн говорить, що його побудова звелася до спроби створити такий режим, який покоїться цілком на початках ненависті, взаємного переслідування, загальної убогості, загальної залежності і повного придушення особи. У основі комунізму, продовжує Ільїн, лежить ідея класової ненависті, заздрість і помсти, ідея вічної класової боротьби пролетаріату з не-пролетаріямі; на цій ідеї будуються вся освіта і виховання, господарство, держава і армія; звідси взаємне переслідування громадян, взаємне доносительство і викорінювання.

Проводиться загальне вилучення майна; добросовісні і покірні втрачають все, недобросовісні грабують і таємно наживаються. Після загальної експропріації і пролетаризації виявляється, що в країні є тільки один монопольний працедавець - диктаторська держава, відома монопольною комуністичною партією і кероване апаратом комуністичних чиновників . Всі потуги «побудови» комунізму здійснювалися і здійснюються (по-іншому, мабуть, це неможливо) тільки за допомогою системи терору, тобто насильницький, силою страху і крові. Всемогутність тоталітарної держави на чолі з тираном можливо лише там, де воля народупригнічена силою терору.

Тоталітарний режим діє разлагаюче на душі людей, нав'язуючи їм цілий ряд хворобливих ухилів і стереотипів, які, як хвилі в легковажну погоду, розповсюджуються у вигляді психічної зарази і в'їдаються в тканину душі. До ним, говорить І.А. Ільїн, відносяться: політичне доносительство (найчастіше свідомо помилкове), лицемірство і брехня, втрата відчуття власної гідності і утрируваний патріотизм, мислення чужими думками, готові трафарети в думках і вчинках, влесливе раболіпство, культ особи вождя і постійний страх. Якщо для демократії потрібні сміливість думки і продуктивність реальної справи, то для деспотизму потрібні страх, який пронизував би все від верху до низу, і повна слухняність волі вождя. Всі люди рівні в республіканських державах, вони рівні і в деспотичних державах: у першому випадку - тому, що вони - все, в другому - тому, що всі вони - ніщо.

Дуже великі жертви, які ми понесли ради ідеалів, що йдуть в непроглядну далечінь часу, і дуже трагічні результати. У соціальному житті (втім, як і в особистій) безрозсудно загадувати на дуже віддалені цілі. У житті набагато розумніше і результативне (з боку політиків) ставити перед собою конкретні цілі, докладно обґрунтовані досвідом історії, економічної, психологічної, соціологічної, словом, науковим аргументуванням. Важливо докласти зусилля до того, щоб створити правову державу, добитися максимально можливої в цих скрутних умовах соціальної справедливості. Потрібно побудувати демократичне, вільне і звільнене від страху і стереотипів мислення суспільство, де кожен відчуватиме себе громадянином і бути їм, від якого залежатимуть найважливіші державні рішення.

За словами І.А. Ільїна, морального надлому людей, тоталітарних стереотипів мислення долаються поволі, а у деяких йдуть в світ іншої разом з своїми носіями. У нових умовах, коли починають прокльовуватися паростки демократії, люди не відразу знаходять прямоту, мужність, самостійність думок, переконань і поведінки, правдивість і довіру в спілкуванні. І доти поки це оновлення душі не відбудеться, побудова демократичного правового суспільства неминуче стикається з великими труднощами, із спробами різного роду рецидивів. І треба відноситися до цього з розумінням: ломка світогляду, переконань - справа тонка і важка.

На закінчення слід сказати, що політична система суспільства, так само, втім, як і економічна, найтіснішим чином зав'язані на духовне життя суспільства. І тут відбуваються якнайтонші взаємодії, що ведуть до взаємовизначенню різних сфер соціального буття. Подібно тому як організм в цілому страждає від захворювання особливо важливих систем організму, так само ненормальне або слабке функціонування тієї або іншої сфери в житті суспільства веде до хвороби суспільства в цілому. Секрет здоров'я суспільного організму, як організму одиничної людини, залежить від гармонії всіх сфер і систем в єдиній цілісності соціального організму.

Поле розпаду СРСР комунізм поступово вимирає. Комуністичний тип управління виробництвом піддався критиці, оскільки зараз доведено, що подібна побудова економіки приводить до катастрофічних наслідків. У багатьох країнах світу комунізм був засуджений, а символіка і сама комуністична партія заборонена.

Можливо час комунізму, ще не прийшов, а можливо не прийде ніколи.

В даний час немає жодної процвітаючої комуністичної держави (до них відносяться Куба, Північна Корея наприклад). У цих державах є всі ознаки тоталітарного суспільства: відсутність свободи слова, повна або часткова відсутність прав людини, більшість жителів країни знаходиться за межею бідності.


Список викорастованої літератури

1. П. В. Алексіїв, А. В. Панін «Філософія»

2. В. О. Голубінцев, А. А. Данцев, В. С. Любченко «Філософія для технічних вузів»

3. В. В. Крюков «Філософія»

4. А. Г. Спіркін «Філософія»

5. Г. Г. Кириленко, Є. В. Шевцов «Філософія. Довідник студента»