Смекни!
smekni.com

Простір і час (стр. 2 из 2)

Порядок часу є тотожність, різність та протилежність моментів. Приватним випадком порядку часу є послідовність. Остання виражає тільки різність або протилежність моментів часу.

Порядок часу або часовий порядок включає крім послідовності тотожність, оборотність моментів часу (одночасність, одномоментність).

Момент – вічко часу, в якому перебуває або відбувається щось, звідки або кути змінюється щось. Момент – часове поняття; в русі у часі (зміні та збереженні) йому співвідноситься стан.

Тривалість та послідовність виражаються у понятті «плин часу». Останнє означає перехід від одного моменту часу до іншого. «Плину часу» у системі субкатегорій простору співвідноситься шлях (дорога, траєкторія та ін.).

«Плин часу» не тотожність змінам. Перше є абстракцією другого так само, як час є абстракцією руху у часі або взагалі руху.

Коли ми кажемо: «Час не чекає» або «Час зупинився», то цим виражаємо об’єктивний характер руху у часі, що щось змінюється або зберігається незалежно від нашої волі та свідомості. «Плин часу» або його «не плин» вказує нам, що ми повинні діяти, щоб встигнути «вчасно» або, навпаки, не повинні поспішати, «піджинати час». «Плин часу», будучи абстракцією руху в часі, є також і абстракцією реального часу. Вимірюване секундою, хвилиною, годиною, добою, роком та ін., він є формальним, неприроднім часом та служить тільки у якості засобу людської діяльності. Такий час характеризує деяку абстрактну зміну, загальне, ритмічно однорідне, на фоні якого відбуваються реальні зміни або зберігається щось. Плин часу або формальний час є не що інше, як система відліку для всіх реальних змін, часових процесів, що служить для їх порівняння (оцінки їх послідовності, одночасності, тривалості, рівномірності та нерівномірності). Реальний час для кожної реальної зміни свій, конкретний. Він не є єдиним, загальним для всіх реальних змін. В цьому розумінні людина не може використовувати в своїй діяльності тільки такий реальний час. Йому потрібен об’єднаний «світовий» час, рівномірно та безперервно плинний. Він буде формальним для майже всіх реальних змін, крім одного: часу обертання Землі навколо Сонця та навколо своєї осі. Формальний час – це як гроші; на нього можна все обміняти; за його допомогою можна все порівнювати, оцінювати. Формальний час – інструмент людської діяльності, схожий на те, як гроші – інструмент товарообміну, економічних відносин виробників та користувачів. Годинники служать для вимірювання формального часу (плин часу) і для відносного вимірювання реального часу.

Із того, факту, що формальний час рівномірно та безперервно тече в одному напрямку, від минулого через теперішнє до майбутнього, не вказується,що реальний час реальних процесів так само рівномірно та безперервно тече від минулого до майбутнього. Реальний час, як встановив А. Ейнштейн, може плинути швидше або повільніше в залежності від швидкості реальних змін, а може і взагалі зупинитися, ніби стояти на місці або бути оборотнім.

Коли весь час мати справу з формальним часом у конкретних видах діяльності, то це породжує ілюзію тотожності формального та реального часу. Останньому приписують, нав’язують властивості формального часу, а саме: безперервність, рівномірність, заданий темп, необоротність (плин від минулого до майбутнього).

Тут ми переходимо до другого «внутрішнього» визначення часу: час є єдність оборотності та необоротності.

Це визначення відповідає визначенню простору як єдності симетрії та асиметрії.

Реальний час настільки ж можна оборотній, на скільки і необоротній. Він плине ніби то в двох протилежних іпостасях: у вигляді оборотного та необоротного часу. Відповідно йому і всі процеси в неорганічній природі діляться на оборотні та необоротні. Існування необоротних процесів робить неможливою абсолютну оборотність часу, а існування оборотних процесів робить неможливим абсолютну необоротність часу.

В неорганічній природі має місце взаємовплив оборотного та необоротного часу. В живій природі та людському суспільстві до цього взаємовпливу додається взаємоопосрідствування протилежних «іпостасей» часу. В процесах розвитку та становлення ми бачимо органічне поєднання, взаємоопосрідствувана оборотність та необоротність. В цих процесах час має спіралевидну форму, яка поєднує «стрілу часу» та «коло часу», ритмічність. Оборотність часового порядку.

Використана література

1. Н. В.Олексіїв, А. В. Панін «Філософія».

2. П. С. Гуревич «Філософія».

3. А. Е. Бала шов «Філософія».

4. В. Г. Несторенко «Онтологія людини».