Смекни!
smekni.com

Філософія Джона Локка (стр. 3 из 3)

Але більш цікаво з'ясувати його позицію щодо простих ідей рефлексії – специфічних, причому, ідей. Рефлексія – це погляд з самого себе; тобто погляд відкриває форми діяльності нашої душі, і відповідно питання про те, які існують прості ідеї рефлексії, рівносильний іншому, дуже важливому питанню: в яких основних видах діяльності душа реалізує своє єство? В чому виявляється, іншими словами єство душі? Ось в тому, в чому виявляється єство душі, то ми і повинні будуть називати простими ідеями рефлексії.

Виявляється ж єство душі, головним чином, в її теоретичній і практичній діяльності. Самим загальним модусом теоретичної діяльності Локк називає уявлення, або сприйняття. Ну, а самою загальною характеристикою практичної сторони душевного життя є бажання, або воля. Отже, ось наріжне каміння, на якому стоїть душевне життя: на сприйнятті і на бажанні. Причому вся решта форм є похідними, по Локку. Ось, скажімо, пам'ять, уява, інтелект – все це похідні від уявлення - все це різновиди уявлення. Локк називає уяву, пам'ять, відчуття, сумнів, передбачення, розум – все це він називає простими модусами, модусами простої ідеї рефлексії, а саме сприйняття або уявлення.

І самі складні ідеї Локк теж класифікує. Він підрозділяє їх на три класи: ідеї субстанції, ідеї модусів (ідея субстанції – це, наприклад, людина – ось ідея субстанції (яка субстанція тут не указується – просто субстанція, неважливо, яка); модус (приклад складної ідеї (не простого модусу, а складного) – ідея краси) і ідеї відношення (наприклад: причина – корелятивне поняття).


2. Співвідношення первинних і вторинних якостей по Локку

Найважливішим внеском Локка в метафізику Нового часу з'явилося його розрізнення первинних і вторинних якостей.

Терміни не їм були винайдені, але саме з його подачі вони стали дуже популярними і дотепер такими залишаються[6]. Локк не тільки терміни винайшов, але і сам предмет, який він так традиційно застовпив – зафіксував цю позицію в новоєвропейскій метафізиці; зв'язано це з розділенням речей і образів цих речей.

Локк говорить, що далеко не всі компоненти ідей відчуття, тобто далеко не всі компоненти того світу, який ми безпосередньо сприймаємо у відчуттях ось зараз, схожі на те, які влаштовані самі речі. В самих речах є лише протяг, густина і фігура. Ні кольорів, ні запахів, ні смаків в самих речах немає. А що у них є? Є якийсь рух найдрібніших частинок, які при дії на органи чуття проводять відповідні відчуття. Реально колір є певним різновидом руху матерії, не більш того.

На основі цих міркувань Локк і формулює свою концепцію первинних і вторинних якостей. Він говорить так (в строгому викладі, його позиція виглядає таким чином): «ідеями первинних якостей ми повинні називати такі ідеї, які схожі на пристрій самих матеріальних речей. Ідеї вторинних якостей не схожі на те, що їх викликає». Ідея протягу, наприклад, схожа на самі протяжні речі. Ідея форми. Ідея густини. А ідея кольору не схожа на те, що її викликає. Тому колір – ця вторинна якість. А протяг – первинне.

Тут треба тільки не плутати. Тому що локківську позицію іноді спрощують і говорять, що первинні якості існують в самих речах, а вторинні якості – тільки в сприйнятті. Насправді, це не зовсім так. По Локку, і первинні, і вторинні якості існують в речах. Вони об'єктивні: і вторинні, і первинні; але просто ідеї, ще раз повторюю, первинних якостей схожі на самі ці якості, а ідеї вторинних якостей не схожі. Реально, якщо говорити про самі речі, то вторинні якості є модифікаціями первинних.

Первинні якості – форма, а вторинні якості – певна форма найдрібніших частинок, що рухаються по таких і таких законах. Ось якщо закони такі, то цей рух викликає відчуття червоного кольору; якщо закони дещо інші, - відчуття синього кольору[7].

Слід сказати, що тут Локк підводить підсумки навіть не стільки новоєвропейській філософії, так термінологічно оформляючи проблему, але навіть всієї європейської філософії – ось знаменитий вислів Демокріта (прибл. 470 до н.е. - невідомо): «в думці існує тепле, холодне і т.д., а справді існують лише атоми і пустка». Ця установка з античних часів була достатній в європейській метафізиці, і Локк просто тут фіксує її.

А на якій же підставі Локк вважав, що одні якості, одні ідеї схожі, інші несхожі? Який аргумент? Повинен же бути якийсь довід. Як правило, використовувався «винний аргумент». «винним» його іноді називають тому, що історично доказ ще в античності ілюструвався на прикладі з вином: одній людині вино здається кислим, іншому солодким; але предмет не може бути одночасне і кислим, і солодким - значить, ці якості зовсім в предметі не існують, а існують тільки в сприйнятті. Приблизно такого ж роду доказами користується і Локк. Хоча навіть для нього проблема доказу тут не найважливіша. Для нього це питання очевидне, треба просто термінологічно зафіксувати.


Висновок

Отже, ми проаналізували основні ідеї теорії пізнання Локка.

Зі всього вищесказаного можна зробити наступні висновки.

Початковим пунктом теорії пізнання Локка є положення, що в думках немає нічого, чого не було б у відчуттях. Цю ідею він розвиває і обгрунтовує в своїй головній праці «Досвід про людський розум», де дотримується принципу «на досвіді грунтується все знання». По Локку, людина від народження не має ніяких принципів, ніяких ідей.

Локк розрізняє прості і складні ідеї, а також первинні і вторинні якості.

Досвід потрактує Локком як двоякий: відчуття і рефлексія. Вони є джерелом простих ідей.

Одним джерелом ідей є об'єкт відчуття, іншим – діяльність душі.

Особливості внутрішнього досвіду пояснюють і таку вельми важливу властивість людської свідомості, як наявність в ньому певних завдатків, в єстві, незалежних від зовнішнього досвіду. Слід розрізняти, згідно Локку, відсутність природжених ідей як внедосвідного знання і наявність разом з тим певної здатності, схильності до тієї або іншої діяльності.

Наріжним каменем гносеології Локка була теза про походження всього людського знання з індивідуального досвіду.

Необхідно помітити, що вся теорія пізнання Локка тісно пов'язана з фундаментальними світоглядними посилками: люди знаходяться в зовнішньому, не залежному від них середовищі, володіють здібностями пізнавати її і пристосовуватися до неї, можуть зберігати знання про зовнішній світ і варіювати своє в ньому поведінка.

Філософія Д. Локка є логічним завершенням лінії англійського емпіризму 17 століття і в той же час є новим ступенем в розвитку філософської думки Нового часу. Локк довів лінію сенсуалізму до щонайвищого її виразу і трансформував її в доктрину емпіризму, принципово протиставивши її позиції раціоналізму.


[1] Локк Д. Досвід про людський розум // Вибрані філософські твори. Т.1., М., 1960.

[2] Локк Д. Досвід про людський розум // Вибрані філософські твори. Т.1., М., 1960.

[3] Локк Д. Досвід про людський розум // Вибрані філософські твори. Т.1., М., 1960.

[4] Васильєв В.В., Кротов А.А. Історія філософії: Підручник для вузів. М., 2005.

[5] Бертран Рассел. Історія западної філософії і її зв’язки з політичними і соціальними умовами від античності до наших днів. М., 2001.

[6] Васильєв В.В., Кротов А.А. Історія філософії: Підручник для вузів. М., 2005.

[7] Бертран Рассел. Історія західної філософії і її зв'язку з політичними і соціальними умовами від античності до наших днів. М., 2001.