Смекни!
smekni.com

Слов'янофіли, нігілісти і народники (стр. 6 из 6)

З середини 90-х років XIX століття визначаючу роль в розвитку вітчизняного марксизму грає В.І Ленін (1870-1924). Він займався в основному проблемами соціальної теорії і практики: розробив теорію імперіалізму як вищої стадії капіталізму, теорію соціалістичної революції.

Новий етап в історії вітчизняної філософії починається після революції 1917 року. Філософія марксизму стала складовою частиною офіційної ідеології. Представники інших напрямів або емігрували (С.Л. Франк, И. Лосский і інші), або були репресовані і загинули (П.А. Флоренській, Р. Шпет). В 1922 році з Росії був відправлений «філософський пароплав», на якому були вислані десятки ведучих філософів і діячів культури. Оригінальна вітчизняна філософія емігрувала.

В Радянському Союзі в 20-30-е роки формувалися офіційні стандарти інтерпретації філософії діалектичного і історичного матеріалізму, процес контролювався партією і державою. Так, боротьба механістів і діалектиків закінчилася перемогою останніх, але в 1931 році вони були оголошені «меншевиціким ухилом». Деяке пожвавлення філософської думки починається з середини 50-х років. В той же час в історії радянської філософії гідне місце займають яскраві дослідники: А.Ф. Лосев, В.Ф. Асмус, Э.В. Ильенков і ін. З кінця 80-х років починається процес повернення емігрантської частини вітчизняної філософії ХХ століття, відкривається можливість відновлення втраченої єдності національної культури. З'явилися передумови для подальшого розвитку філософії, яка є творчий пошук вільної особи.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Алексеев П.В., Панин А.В. Філософія: Підручник. - 3-е изд., перероблене і дополненое - М.: ТК Велбі, Ізд-во Проспект, 2003. - 608 з.

2. Андрейченко Г.В., Грачева В.Д. Філософія. Підручник. - Ставрополь: Ізд-во СГУ, 2004. - 245 з.

3. Балашов Л. Е. Філософія: Підручник. 2-а редакція, із змінами і доповненнями.- М.; 2005. - 672 з.

4. Канке В А. Філософія, Історичний і систематичний курс: Підручник для вузів. - М., 2003.

5. Смірнов І. Н., Тітов В. Ф. Філософія: Підручник для студентів вищих учбових закладів. Видання друге, виправлене і доповнене.- М.:2004.- 288 з.

6. Спиркин А.Г. Філософія: Підручник для технічних вузів. - М.: Гардаріки, 2004. - 368 з.

7. Панарина А.С. Філософія історії: Навчань. Допомога - М.: Гардаріки, 2004. - 432 з.