Смекни!
smekni.com

Основні ідеї Римського клубу (стр. 4 из 5)

Іманентну, історично обумовлену, що розвивається мету соціально-суспільного прогресу становить “цілісна людина”. Це особистість, що здійснює різноманітну діяльність вільно й відповідально, активно й різнобічно взаємодіюча з іншими людськими особистостями. Такого роду діяльність не може бути нав'язана людині ззовні: вона являє собою результат його власного вибору, стає в ході історії абсолютним виявленням творчих дарувань людини, без яких-небудь інших передумов, крім попереднього історичного розвитку.

Важливою умовою формування цілісної людини повинне стати всебічне співробітництво всіх народів Землі, усунення воєн, нерівноправності в міжнародних відносинах, консолідація зусиль усього людства у вирішенні проблем глобального характеру.

Фактором, що дозволяє оптимістично дивитися на можливість консолідації людства є розвиток науково-технічної революції (НТР), що супроводжується глибокими якісними змінами у всіх сферах людської діяльності, глобальними по своїх масштабах. Один із цих наслідків полягає у тому, що міць технологічного впливу людини на природу стала порівнянною з міццю самих природних сил і виникла погроза глобальної кризи або серії криз - екологічної, енергетичної, сировинної й ін.; отже, об'єднання зусиль усього людства для рішення цих глобальних проблем виявляється життєвою необхідністю.

9. Основні проекти та моделі глобального розвитку

Використання сучасної інформаційно-обчислювальної техніки, “об'єктивність” і “ідеологічна нейтральність”, обумовлена застосуванням формальних математичних методів, а також методів системного, функціонального, каузального аналізу, являють собою одну з найбільш характерних рис футурологічних проектів і прогнозів останніх років.

Раніше вже були розглянуті перші моделі світового розвитку (Мир-2, Мир-3) підготовлені під егідою Римського клубу. Тому зупинимося на аналізі “моделей світу” другого покоління, їхнього найтіснішого зв'язку з основними установками сучасної західної футурології, а також розглянемо прикладні аспекти глобального моделювання.

На відміну від моделювання природничо-наукових процесів, моделювання соціальних систем, так само як і глобальне моделювання, нерозривно пов'язане зі світоглядними ціннісними установками самих дослідників. Явно або неявно ці установки неминуче проявляються в процесі моделювання, починаючи від побудови робочих гіпотез та відбору попередньої інформації, й кінчаючи інтерпретацією вихідних даних моделі. Саме вони в значній мірі визначають кінцеві результати дослідження.

Основні проекти й моделі глобального розвитку (52 - програми - А.А.) наведені в роботі /21/. Більшість із них виконані під егідою формально незалежних неурядових організацій типу Римського клубу, приватних інститутів і фондів (фонд Барілоче, Європейський культурний фонд, “Херитидже Фаундейшн” і ін.), різних комісій і т.д. Іншу більшу групу моделей і проектів утворять розробки, виконані дослідницькими підрозділами великих міжнародних корпорацій, банків і міжнародних організацій. До них, насамперед, варто віднести моделі Японського центра економічних досліджень, щорічні доповіді Світового банку, “Чейз Манхеттэн бэнк” та інші. Ці розробки, присвячені в основному аналізу проблем розвитку світового ринкового господарства, як правило, значно більше утилітарні й відкрито представляють інтереси великого бізнесу й міжнародних корпорацій. До цієї групи проектів і моделей тісно примикають і дослідження, виконані в останні роки по прямому замовленню урядів найбільш розвинених країн. Тут, насамперед, слід зазначити прогнозні розробки держдепартаменту й Ради по якості навколишнього середовища США, доповіді Організації економічного співробітництва й розвитку, модель “САРУМ” і інші.

І, нарешті, четверту групу проектів і моделей глобального розвитку представляють розробки, виконані в різних організаціях під егідою ООН, таких, як ЮНЕСКО, ЮНІДО, ЮНКТАД та інші. У цій групі в цей час налічується понад десяток проектів і моделей. Як відзначали експерти ООН, причини такого різкого зростання інтересу до прогнозування перспектив розвитку носять потрійний характер: несподіване усвідомлення того факту, що в умовах різкого ускладнення і взаємозалежності країн сучасного світу вивчення альтернатив майбутнього є необхідною умовою гармонічного світового економічного розвитку; істотне поліпшення можливостей обчислювальної техніки, що дозволяє робити ефективну розробку макроекономічних моделей, і, нарешті, наявність фінансових ресурсів у період інтенсивного економічного росту.

Розглянемо найбільш показові з них. Модель А. Оніші (Японія) є найбільш деталізованою з погляду проблеми регіоналізації, тобто розподілу світу на регіони. Одна з останніх її модифікацій (1983 р.) включає близько 10 000 рівнянь, що описують світову торгівлю з урахуванням механізмів формування поточних цін для 62 регіонів світу.

Питання про найбільш оптимальний регіональний поділ світу є одним з найбільш складних питань, що постали перед розроблювачами глобальних моделей. У цей час стало ясно, що саме регіональний рівень із обліком усього різноманіття місцевих економічних, екологічних і соціокультурних особливостей повинен стати основним при рішенні ГП людства. Як підкреслювалося на першій конференції з проблем майбутнього “Думаємо глобально, діємо локально” (Торонто, 1980), більшість ГП сучасності може бути вирішена тільки на локальному рівні шляхом широкого співробітництва. Однак у цей час уже є ряд національних розробок рішення ГП на національному рівні з урахуванням локальної специфіки й умов, наприклад у Мексиці, Ісландії, Канаді, Китаї. Проект “Китай - 2000”, виконаний Інститутом наукової й технічної інформації Китаю за замовленням Держкомісії з наука та техніки КНР, представляє в цьому зв'язку особливий інтерес внаслідок суттєвих демографічних і економічних проблем, що постають перед цією країною в найближчі десятиліття. Перед розроблювачами проекту була поставлена складна задача: визначити шляхи досягнення досить складних цілей на період до 2000 р. (збільшити в 4 рази випуск промислової й сільськогосподарської продукції). Об'єктивний аналіз можливостей здійснення поставлених цілей показав, що для цього будуть потрібні як мінімум середньорічні темпи приросту виробництва промислової й сільськогосподарської продукції на рівні 7% у рік, що на довгостроковому тимчасовому проміжку є досить важким завданням.

Розробка зазначеного проекту здійснювалася по наступним 10 областям:

Населення країни: сьогодні й завтра;

Аналіз проблем економічного розвитку;

Енергетичні ресурси й програми: у сьогоденні та майбутньому;

Комунікація й транспорт: сучасна ситуація й перспективи на 2000 р.;

Розвиток сільського господарства: прогнози на 2000 рік;

Китай - 2000: проблеми водопостачання;

Споживання та консервація водних ресурсів;

Китай - 2000: лісові ресурси;

Огляд стану мінеральних ресурсів;

Перспективи виробництва й споживання продуктів харчування.

Статистичне наповнення таких моделей здійснюється за допомогою спеціалізованих інтернаціональних агентів, що координуються Секретаріатом ЕЭК ООН, по наступних основних областях:

поставки в економіці окремих країн, розвиток виробництва, зайнятість, процеси нагромадження капіталу, продуктивність праці;

кінцевий попит, розподіл прибутків, споживання, інвестиції й заощадження;

використання енергії;

міжнародні торговельні відносини.

Методологічною основою для китайських розроблювачів послужила глобальна модель “САРУМ”, створена міністерством охорони навколишнього середовища Великобританії. В англійській моделі основна увага приділена опису економічних процесів глобального розвитку в рамках так званої неокласичної економічної теорії. Розглянемо її.

Автори “САРУМ” виділяють наступні шість основних сценаріїв.

Сценарій А припускає згладжування й колегіальне керування конфліктами в найбільш розвинених країнах, що призводить до поліпшення відносин між розвиненими й країнами що розвиваються, активна участь країн, що розвиваються, у світовій торгівлі. Високі, відносно стійкі темпи росту економіки розвинених країн, зближення темпів росту їх економік, продуктивності праці при незначній зміні системи пріоритетів і цінностей. У світі на 2000 р. по сценарію А повинно проживати 6 млрд. людей. Рівень виробництва підвищиться в порівнянні з 1975 р., в 3,4 рази при сумарному споживанні енергії в 14, 6 млрд. т. нафтового еквівалента. Світ, Що Розвивається (крім Китаю) буде робити, відповідно до наведених оцінок, 17% світової промислової продукції. Разом з тим у доповіді підкреслювалося, що, “незважаючи на те, що абсолютне число людей із задовільним доходом буде зростати, значна частина населення буде жити в надзвичайній бідності”.

Сценарії групи В (В1, В2, В3,) містить в цілому припущення, ідентичні зі сценарієм А по відношенню до динаміки внутрішнього розвитку основних індустріально розвинених країн і конфліктів “Північ-Південь”. Однак темпи економічного росту розвинених країн передбачаються “помірними”: у сценарії В1 - внаслідок істотної зміни системи цінностей і соціальної стабільності; у сценаріях В2 і В3 - внаслідок структурних економічних криз на національному й міжнародному рівнях при збереженні існуючої системи цінностей буржуазного суспільства. Розходження між сценаріями В2 і В3 полягає в тім, що перший, подібно сценарію А, припускає зближення темпів росту економік, рівнів продуктивності праці розвинених країн, а другий - поглиблення соціальних і інституціональних розходжень між ними. Відповідно до усередненого варіанта - сценарію В2 - передбачається, наприклад, збільшення світового рівня виробництва з 1975 по 2000г усього в 2,9 рази. Рівень виробництва країн, що розвиваються, упаде в порівнянні зі сценарієм А на 10 - 15 %.