Смекни!
smekni.com

Логіка та методологія наукового дослідження (стр. 4 из 4)

На відміну від опису, пояснення допомагає проникати в сутність, глибину досліджуваного явища, розкривати закономірності останнього. Метод пояснення реалізується через пізнання законів досліджуваного об’єкта. Отже, пояснити явище - означає показати його підлеглість визначеному закону або сукупності законів об’єктивного світу. Особливості пояснення залежать від особливостей тих відношень і зв’язків пояснюваного об’єкта, які відображаються в знаннях за допомогою пояснюючого закону науки. Пояснення характеризується емпіричністю і логічною спрямованістю. Якщо опис відіграє надзвичайно важливу роль у процесі аналізу структури теорії, то пояснення - при інтерпретації її термінів.

Інтерпретація - це метод, який допомагає подоланню розриву істини та значення, який, конкретизуючи теоретичні системи, підвищує їх пізнавальну цінність і є важливим фактором синтезу наукових теорій, що сприяє встановленню загальних методологічних принципів розвитку останніх. Цей метод допомагає правильно, однозначно розуміти предмети об’єктивного світу.

Спостереження - це спосіб пізнання об’єктивного світу на основі безпосереднього сприйняття предметів і явищ за допомогою чуттєвості. Воно дозволяє отримати первинний матеріал для вивчення. Спостереження ведеться за планом і підпорядковується певній тактиці.

Експеримент - це система операцій, впливу або спостережень, спрямованих на одержання інформації про об’єкт при дослідницьких випробуваннях, які можуть проводитись в природних і штучних умовах при зміні характеру проходження процесу. Експерименти проводять на заключному етапі дослідження і він є критерієм істини теорії і гіпотез. Він має бути проведений за можливістю в короткі терміни з мінімальними затратами і високою якістю отриманих результатів. Залежно від теми наукового дослідження, обсяг експерименту може бути різним. Методологія експерименту включає такі основні етапи: розробка плану-програми експерименту; оцінка виміру і вибір засобів для проведення експерименту; проведення експерименту; обробка і аналіз експериментальних даних.

Метод формалізації - це вивчення об’єктів шляхом відображення їх змісту, структури, форми чи функціонування у знаковому вигляді, за допомогою знакових систем. В останньому аспекті він близький до методу моделювання. Символіка штучної мови дозволяє чітко і коротко фіксувати певні значення, не допускаючи різного тлумачення, що неможливо при користуванні звичайною мовою.

Індукція - метод дослідження, при якому загальний висновок про ознаки множини елементів виводиться на основі вивчення цих ознак у частини елементів однієї множини.

Дедукція - метод логічного висновку від загального до конкретного, тобто спочатку досліджують стан об’єкта в цілому, а потім його складових елементів.

Аналіз - метод дослідження, який включає в себе вивчення предмета за допомогою мисленого або практичного розчленування його на складові елементи. Кожна із виділених частин аналізується окремо у межах єдиного цілого.

Синтез - метод вивчення об’єкта у його цілісності, у єдиному і взаємному зв’язку його частин. У процесі наукового дослідження синтез пов'язаний з аналізом, бо дає змогу поєднати частини предмета, розчленованого у процесі аналізу, встановити їх зв'язок і пізнати предмет як єдине ціле.

Отже, загальнонаукові і конкретно-наукові (емпіричні) методи дослідження перебувають у взаємозв’язку, спрямованому на всебічне вивчення досліджуваних об’єктів, явищ, для отримання достовірних знань про них для розвитку науки як рушійної сили суспільства.

3. Структура наукового дослідження

Наукове дослідження - процес досягнення нових наукових знань, один із видів пізнавальної діяльності. Воно повинно відповідати певним вимогам: бути об’єктивним, доказовим, точним і відтворюваним.

Основними етапами наукового дослідження є наступні:

1. постановка завдання, попередній аналіз інформації, умов і методів вирішення даного завдання;

2. формулювання і аналіз вихідних гіпотез;

3. проведення експерименту, фіксація нових фактів, аналіз, узагальнення, інтерпретація отриманих результатів;

4. перевірка вихідних гіпотез на основі отриманих фактів і формулювання законів;

5. отримання пояснення або наукового передбачення.

Процес наукового дослідження має два рівні: емпіричний і теоретичний. Емпіричний рівень - це досвідно-експериментальне пізнання. Предметом цього дослідження є явища та їх взаємодія. На рівні емпіричного пізнання суттєві зв’язки ще не виділяються, тут фіксуються лише нові факти, і на їх основі встановлюється емпірична залежність явищ. Теоретичне дослідження - це оперування ізольованими теоретичними об’єктами або теоретичними конструктами. На теоретичному рівні робляться теоретичні узагальнення, пояснення, обґрунтування нових фактів, а також здійснюється передбачення щодо майбутніх фактів і подій. Теоретичне дослідження завжди пов’язане з вдосконаленням і розвитком понятійного апарату науки.

Визначення теоретичних основ розробки теми в наукових дослідженнях передбачає встановлення повноти висвітлення її у раніше виконаних дослідженнях, обґрунтування наукової новизни і необхідності подальшого вивчення. При цьому слід зібрати матеріал, провести його первинну обробку, узагальнити, дати теоретичне пояснення мети дослідження, зробити висновки, рекомендації.

Вивчення історії і сучасного стану проблеми дає змогу уникнути дублювання дослідження, дублювання дослідження, помилок інших дослідників, а також використати їх знання та досвід. Історія питання викладається слідом за теоретичними основами. Збирання, вивчення інформації здійснюється за літературними джерелами, які відображають стан теми дослідження. Висування та обґрунтування гіпотез завершує вивчення теоретичних посилок до досліджуваної теми. На цьому етапі аналізується сучасний стан проблеми, окреслюється коло питань, що залишилися недослідженими. При цьому висуваються і обґрунтовуються гіпотези.

Наукова гіпотеза - це теоретично обґрунтоване припущення стосовно результату вирішення означеної проблеми і націлене на пояснення будь-яких явищ. За логічною структурою наукова гіпотеза може носити лінійний чи розгалужений характер.

Організаційно-методична підготовка передбачає розробку програми дослідження, складання плану дослідження, методики дослідження та робочого плану. На організаційній стадії здійснюється також робота зі створення умов, необхідних для виконання досліджень. При цьому вирішується питання матеріально-технічної бази.

На стадії узагальнення, апробації і реалізації результатів проводиться літературний виклад висновків і пропозицій наслідків виконаної роботи, апробація їх у колективі наукової організації, рецензування та експертиза, дослідне впровадження, коригування і доопрацювання та реалізація кінцевих результатів.

Отже, науково-дослідний процес є системним впливом на об’єкт дослідження з метою вивчення, виявлення способів удосконалення і оптимізації його використання у практичній діяльності людей.

Висновки

Зростання продуктивних сил, підвищення економічної могутності країни визначається рівнем і темпами її розвитку. Якщо раніше наука головним чином вивчала закони природи, суспільства, мислення тощо, то тепер, крім цього, вона досліджує і закономірності свого власного розвитку. Ми стаємо свідками того, як все більше вчених найрізноманітніших спеціальностей: філософів, психологів, економістів, мовознавців, істориків науки і техніки залучаються до цієї справи. І не дивно. Адже щоб розкрити механізм розвитку наукової думки, з’ясувати оптимальні умови забезпечення науково-технічного розвитку, необхідне комплексне вивчення розвитку науки, усіх факторів, які впливають на неї і сприяють найповнішою мірою її розвитку.

Для успішної наукової діяльності необхідна насамперед висока ерудиція, точність і об’єктивність дослідника, здатність критично оцінювати результати своїх дослідно-експериментальних пошуків. Немає іншого способу уникнути помилок, ніж свідомо забезпечити максимальну точність і об’єктивність одержуваних емпіричних фактів, їх правильне наукове тлумачення через високу вимогливість до себе, критичність до результатів власної експериментальної роботи, постійну перевірку й уточнення одержаних даних і висновків.

Список використаної літератури

1. Актуальные проблемы логики и методологии науки. Сборник научных трудов. - К.: Наукова думка, 1980.

2. Гипотезы; Прогнозы: Будущее науки: Вып.21, 22. - Знание, 1988.

3. Зиновьев А.А. Основы логической теории научных знаний. - М.: Наука. - 1967.

4. Ильин В.В., Калинкин А.Т. Природа науки. - М. - 1986.

5. Копнин. Логические основы науки. - 1968.

6. Крымский С.В. Научное знание и принципы его трансформации. - К. - 1974.

7. Наливайко Н.В. Гносеологические и методологические основы научной деятельности. / От ред. Москаленко /. - Новосибирск.: Наука. - 1990.

8. Огурцов А.П. Дисциплинарная структура науки: ее генезис и обоснование. - М. - 1988.

9. Рыжко В.А. Научные концепции: социо-культурный, логико-гносеологический и практический аспекты/ От ред. Кизима /. - К.: Наукова думка. - 1985.