Смекни!
smekni.com

Організація автотехнічного забезпечення військових частин (стр. 17 из 32)

Після закінчення перевірки той, хто приймає справи і посаду разом з комісією оцінює стан обліку і звітності, а також законність оформлення господарських операцій.

Наявність, якісний стан, умови зберігання матеріальних засобів, експлуатації і ремонту техніки встановлюються тим, хто приймає справи і посаду, вибірково. При цьому послідовно перевіряються: записи в книгах і картках обліку з часу останньої перевірки; кількісний та якісний стан усіх видів матеріальних засобів на складах і в підрозділах та стан забезпеченості; комплектність і умови збереження матеріальних засобів недоторканного запасу.

При перевірці наявності і стану матеріальних засобів у підрозділах (частинах) і на складах поточного забезпечення особлива увага приділяється тому майну, яке найчастіше втрачається а на складах недоторканного запасу - умовам зберігання, поновленню запасів і дотриманню встановленої комплектності.

Той, хто приймає справи і посаду, перевіряє також використання виділених коштів по підпорядкованій службі.

У тому випадку, коли начальник автомобільної служби частини (з'єднання) призначається також і посадовою особою гарнізону, він зобов'язаний ознайомитись і прийняти справи та посаду з кола цих обов'язків, викладених у Тимчасовому статуті гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

При прийманні посади начальника автомобільної служби для тимчасового виконання (на період відпустки, хвороби, відрядження штатної посадової особи і т.д.) час на приймання-здавання посади відводиться обмежений. При цьому наявність матеріальних засобів підтверджується матеріально-відповідальними особами.

Всі термінові справи повинні бути вирішені, по можливості, тим, хто здає посаду. Про приймання-здавання посади доповідається командиру частини (з'єднання).

До тимчасового виконання обов'язків особа допускається наказом командира військової частини (з'єднання) і несе відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

У випадку виявлення зловживань, занедбаності обліку при прийманні справ і посади начальника автомобільної служби військової частини (з'єднання) і йому відповідних посадових осіб, той, хто приймає справи і посаду, доповідає командиру частини (з'єднання) про необхідність призначення спеціальної комісії для перевірки наявності, якісного стану, обліку і законності витрат матеріальних засобів та коштів.

Під час роботи комісії по перевірці наявності матеріальних засобів на складі мають бути присутні ті, хто здає і хто приймає справи та посаду начальник автомобільної служби.

Результати приймання і здавання справ та посади начальника автомобільної служби частини (з'єднання), оголошуються в наказі командира військової частини (з'єднання).

6. Контроль за технічним станом і експлуатацією військової автомобільної техніки, станом парків та внутрішньої служби в них

6.1 Контроль за технічним станом і експлуатацією військової автомобільної техніки

В основі контролю за технічним станом і експлуатацією машин лежить безпосередня відповідальність командирів підрозділів, частин за підтриманням АТ у справному стані і організації правильної експлуатації машин.

Види контролю та організація їх проведення

Контроль за технічним станом і експлуатацією ВАТ здійснюється:

оглядами АТ посадовими особами військової частини;

оглядами АТ командирами частин (з'єднань);

при інспектуваннях (підсумкових перевірках) військових частин;

шляхом перевірки машин на маршрутах руху;

внутрішніми перевірочними комісіями;

при документальній ревізії автомобільної служби;

при технічному огляді автомобільної техніки.

Терміни проведення оглядів машин: командирами взводів, техніками рот, командирами рот, заступниками командира батальйонів з озброєння (начальниками автомобільних служб), командирами батальйонів передбачаються з урахуванням результатів попередніх оглядів місячними планами робіт та розкладами занять; начальниками автомобільної служби, начальниками родів військ та служб частини, заступниками командира частини з озброєння - річними та місячними планами робіт; командиром військової частини - планом бойової підготовки військової частини; командир з'єднання проводить огляди автомобільної техніки за своїм планом з урахуванням охоплення основних частин з'єднання протягом року.

Огляд автомобільної техніки усіма посадовими особами проводиться особисто, а командирами з'єднань і частин, начальниками родів військ та служб з залученням фахівців автомобільної та інших служб.

Огляд машин командиром з'єднання, частини проводиться в присутності начальників родів військ, спеціальних військ та командирів частин, підрозділів, служб частин. Огляд машин проводиться в парках на стоянках, а спеціальних машин, які находяться на бойовому чергуванні, - на місцях чергування. Під час огляду перевіряється наявність машин (відповідність обліковим даним), їх вигляд, справність (заправка, комплектність, надійність кріплення, правильність регулювань та робота агрегатів, механізмів та приладів), укомплектованість табельним майном, правильність укладки, стан (заповнення) паспортів (формулярів), витрати моторесурсів. При необхідності запускається двигун та прослуховується його робота, допускається перевірка машини під час руху. Одночасно під час огляду перевіряються знання та практичні навички водіїв при обслуговуванні, за якими вони закріплені.

Час для проведення огляду однієї машини складає: автомобілів багатоцільового призначення - 20…40 хв.; багатовісних шасі - 40…60 хв.;гусеничних машин - 30…50 хв. При проведенні огляду машин необхідно використовувати такий інструмент та приладдя: комплект інструменту водія; люфтомір, ареометр, лом; молоток з довгою ручкою; масштабну лінійку довжиною 500 мм; скляну трубку діаметром 3…5 мм.

Результати огляду машин заносяться в Книгу огляду (перевірки) машин підрозділу.

Огляд машин посадовими особами.

Під оглядом машин посадовими особами розуміється особистий огляд командирами підрозділів, їх заступниками з озброєння, начальниками служб, які безпосередньо зв'язані з експлуатацією АТ. Такі огляди проводяться з метою перевірки технічного стану, правильності використання, обслуговування, зберігання та бойової готовності машин. Огляди, які проводяться старшим начальником, переслідують мету перевірки, як виконуються їх розпорядження та чи усунені раніше виявлені недоліки.

Періодичність оглядів АТ посадовими особами наведені в додатку 45.

До початку оглядів підрозділи одержують паспорти (формуляри) машин. В день огляду, який передбачений місячним планом робіт та розкладом занять, особовий склад підрозділу шикується в парку у машин.

Командир підрозділу ставить задачу особовому складу, нагадує міри безпеки та подає команду розпочати огляд. За цією командою водії машин відправляються до своїх машин і завершують їх підготовку до огляду: викладають перед машиною індивідуальний комплект запасних частин, інструменти і приладдя, заправний інвентар, ємкості під паливо та оливи, шанцевий інструмент, засоби буксирування та підвищення прохідності, засоби забезпечення безпеки руху на плаву, технічне обладнання і засоби спеціальної обробки, чохол капота, що утеплює двигун.

При підході до машини офіцера, що перевіряє, водій стає на один крок з переду машини біля лівого колеса і представляється.

Огляд починається з перевірки правильності ведення паспортів. При цьому особлива увага звертається на:

правильність і своєчасність обліку роботи машини на місцях;

відповідність даних обліку машини показанням спідометра;

витрати моторесурсів;

облік акумуляторних батарей;

відповідність номерів автомобільних шин автомобіля записаним в паспорті;

облік проведених робіт з технічного обслуговування машини.

Командир підрозділу особисто оглядає машину і в кінці або спочатку огляду перевіряє стан місць стоянки машин, справність пожежної сигналізації та селекторного зв'язку з черговим парку, стан та справність засобів гасіння пожежі і стан закріпленої за підрозділом території парку.

Після закінчення огляду машин командир підрозділу проводить розбір підсумків огляду, оцінює загальний стан техніки, відмічає кращих та відстаючих водіїв, виявлені недоліки, вказує міри та строки їх усунення. Результати огляду автомобільної техніки командир підрозділу записує в Книгу огляду (перевірки) машин підрозділу і приймає міри по усуненню недоліків.

Огляд автомобільної техніки командирами частин (з'єднань)

Огляд автомобільної техніки командиром військової частини (з'єднання) проводиться, як правило, в період завершення переводу техніки на сезонну експлуатацію (річного технічного обслуговування). Мета огляду - перевірити технічний стан, правильність обслуговування, утримання, зберігання машин частини, а також стан парків.

За місяць до проведення огляду техніки командиром частини видається наказ та затверджується план підготовки до огляду.

План розробляється штабом частини сумісно з заступником командира частини з озброєння, начальником автомобільної служби та начальниками родів військ і служб.

В плані передбачаються:

мета, час та місце проведення огляду;

заходи з підготовки автомобільної техніки, особового складу водіїв, рухомих засобів технічного обслуговування та ремонту машин, парку і його елементів до огляду;

матеріально-технічне забезпечення;

посадові особи, які відповідальні за виконання намічених заходів;

особовий склад, який залучається, та засоби для огляду машин.