Смекни!
smekni.com

Душа та тіло в філософії Стародавнього Сходу (стр. 3 из 4)

Мабуть, Я має бути також суб'єктом п'яти джерел нещасть: 1) помилкове розуміння невічнного як вічного, не-Я як Я;неприємного як приємного, нечистого як чистого, 2) помилкове розуміння чи сприйняття Я як тотожного з інтелектом; 3) бажання насолод і засобів їх досягнення; 4) відраза до болю і її причин; 5) інстинктивна боязнь смерті в усіх живих створінь. До тих пір поки в Чітта відбуваються зміни, або модифікації, Я відображається в ньому і при відсутності вміння, відрізнити себе від усього іншого світу ототожнює себе з ним. У результаті Я відчуває задоволення чи страждання від об'єктів світу і відповідно любить їх або ненавидить. Для Я це означає залежність. Отже, якщо ми хочемо домогтися звільнення, його ми так чи інакше повинні стримувати активність тіла, почуттів і розуму-Манаса і, нарешті, припинити всі модифікації ума-Читту. Коли хвилі емпіричної свідомості (Карья-Читту) вщухають і залишають Чітта в стані досконалого спокою, Я усвідомлює себе як щось відмінне від комплексу розум-тіло, як вільне, безсмертне, самосвітне свідомість. Метою йоги і є досягнення цього стану у вигляді припинення функції розуму-Читту.

Душа і тіло людини в філософії стародавнього Китаю

Китай - країна стародавньої історії, культури, філософії. Вже в середині другого тисячоліття до н.е. в державі Шан-Інь (XVIII-XII ст. до н.е.) виникає рабовласницький устрій господарства. Праця рабів, в який звертали захоплених полонених, використовувався в скотарстві, у меншій мірі в землеробстві, а також у домашньому господарстві і будівництві.

Історія всіх філософій в давнину свідчить про те, що міфологічні погляди родового суспільства вплинули на процес становлення основ наукових знань. Філософія зароджувалася в надрах міфологічних уявлень, використовувала їх матеріал. Не була винятком в цьому відношенні і історія давньокитайської філософії.

В історико-філософській науці на сьогоднішній день немає загальноприйнятої точки зору на періодизацію розвитку китайської філософії. Ми будемо розглядати її зміст відповідно, головним чином, з хронологічними періодами, які виділяються на основі правлячих династій, як це роблять багато авторів.

Китайська філософія зароджується і складається в період династій Шан (XVIII - XII ст. до китайської н. е.) І Чжоу (XI - III ст. До н. е.). Своїм філософським корінням вона йде в міфологічне мислення. Вже в рамках міфології виділяється вищий принцип, керуючий світопорядком. При династії Шан таким вищим початком, божеством, який створив все існуюче, вважався Шанди (Верховний імператор), а при династії Чжоу виникло уявлення про «волі Неба» як про всемогутній, першооснову і першопричину всіх речей.

Одночасно з поширенням релігійного світогляду почало виникати і розвиватися і філософське мислення. Вже при династії Шан складаються уявлення про темне і світле началах. Темне і світле стали розглядатися як властивості, притаманні предметам, протистояння яких викликає розвиток та зміни в речах і процесах. Ці погляди були вперше зафіксовані в написах на ворожильних книгах і кістках, в яких сонячний день називався світлим, а похмурий день - несвітлим.

Ці та їм подібні уявлення, розвиваючись, починають наповнюватися більш глибоким і широким змістом. Світле начало стало висловлювати вже не тільки «світлий день», а й властивості неба, сонця, твердості, сили, чоловіка і т.д., а темний початок - властивості землі, місяця, ночі, холоду, м'якості, слабкості, жінки і т . д. Поступово уявлення про темне і світле набувають й абстрактне значення.

Витоки філософії Стародавнього Китаю слід шукати в перших, і ще напівміфічних пам'ятках китайської писемності, особливо знаменитої «Книги Змін» («І цзин»), коментарі до якої і поклали початок філософії Китаю.

«Книга Змін» - один з головних джерел, в якому закладені основні принципи розвитку філософського мислення в Китаї. Її тексти створювалися в різні часи (XII-VI ст. До н. Е..). У «Книзі Змін» можна простежити перехід від міфологічного відображення світу до його філософського осмислення. Текст цієї книги несе в собі відбиток стародавніх міфів Китаю про двох началах (духів) - Інь і Ян, які набувають тут вже понятійну форму.

Ян - це чоловіче, світле і активний початок (дух). Воно керує небом. Інь - жіноче, темне і пасивне начало. Воно керує землею. При цьому мова йде не про дуалістичної, а скоріше діалектичному зв'язку між ними, бо Ян і Інь можуть діяти не у відриві один від одного, а тільки у взаємодії, у з'єднання своїх сил. Чергування Ян і Інь називається шляхом (дао), який проходять всі речі. «Книга Змін» і простежує дао - шлях речей і шлях миру в русі. Одна з основних завдань людини - зрозуміти своє місце в світі, «сполучати свою силу з небом і землею».

Таким чином, вже в «Книзі Змін» викладається наївна діалектика філософської думки Китаю, яка пов'язана з твердженням суперечливості світу, взаємного потягу і взаємного відчуження світлого і темного, розвитку і зміни світу.

Період Чуньцю (VIII-V ст. До н. е.) - Чжаньго (V - III ст. До н. е.) є часом великих змін в Китаї. У цей період здійснюється перехід до феодального суспільства, який не міг не мати свого впливу на всі сторони життя, в тому числі і на світогляд людей. У Китаї виникла обстановка, що отримала назву «суперництво всіх шкіл» і дала потужний імпульс розвитку філософської думки. Серед цих шкіл головні наступні шість:

· Школа служилих людей (конфуціанців);

· Школа моістів (послідовників Мо-цзи);

· Школа даосистів (центральна категорія - дао);

· Школа законників (легистов);

·Школа номіналістів (школа імен);

· Школа прихильників інь та янь (натурфілософи).

Особливо виділяються серед зазначених шкіл конфуціанство і даосизм Зупинимося на основних положеннях головних шкіл.

Конфуціанство - це одне з найбільш важливих напрямів розвитку китайської філософії, охоплює періоди давнього і середньовічного китайського суспільства. Засновником цього напрямку був Конфуцій (551 - 479 до н. е.). У літературі він часто іменується Кун-цзи, що означає вчитель Кун. І це не випадково, вже у віці трохи більше 20 років він прославився як самий знаменитий педагог Китаю. Головне джерело його вчення - книга «Лунь юй» («Бесіди і судження») - висловлювання та бесіди з учнями, зафіксовані його послідовниками.

У центрі його вчення - людина, її розумовий і моральний розвиток і поведінка. Стурбований розкладанням сучасного йому суспільства, падінням моралі, Конфуцій головну увагу приділяє питанням виховання ідеальної, благородної людини (цзюнь-цзи), яке повинне здійснюватися в дусі поваги до оточуючих людей і суспільства. Воно має включати в себе вироблення належних правил поведінки і обов'язковість виконання кожною людиною своїх функцій, а сама людина розглядається Конфуцієм як функціонального елементу суспільства, у якості людини-функції, підпорядкованої суспільству.

У шляхетного чоловіка є його антипод - так звана «низька людина» (сяо жень). Такий той, хто у своїх вчинках керується лише міркуваннями особистої вигоди, хто всюди шукає спільників, але не поважає ні їх, ні себе, хто домагається милостей, а отримавши бажане, забуває про вдячність. Коли Учитель Кун протиставляє благородного чоловіка найнижчій людині, його слова говорять самі за себе:

Благородний чоловік живе у злагоді з усіма. Низька людина шукає собі подібних.

Благородний чоловік неупереджений і не терпить групівщини. Низька людина любить зіштовхувати людей і збивати кліки.

Благородний чоловік стійко переносить біди. Низька людина в біді розпускається.

Благородний чоловік з гідністю чекає велінь Небес. Низька людина сподівається на удачу.

Шляхетний чоловік допомагає людям побачити добре в собі і не вчить людей бачити в собі погане. А низька людина поступає навпаки.

Благородний чоловік в душі безтурботний. Низька людина завжди заклопотаний.

Те, що шукає шляхетний чоловік, знаходиться в ньому самому. Те, що шукає низький чоловік, знаходиться в інших.

Головна якість благородного чоловіка, вихована ритуалом і музикою, Конфуцій назвав «людяністю» (жен). Ієрогліф жен складається із знаків «людина» і «два», тобто він позначав відносини між людьми, щось міжлюдське, ніж в китайській традиції і вважалося справжнє буття людини. У «Бесіди і думки» мова про людяність заходить досить часто, хоча сам Учитель, за свідченням його учнів, говорив про неї неохоче. А заговоривши, щоразу визначав її по-різному. Адже кожен випадок вимагає свого слова і вчинку. Бути людяним для Конфуція як раз і означає бути різним з різними людьми. Одного разу на запитання: «Що таке людяність» - Учитель відповів: «любити людей». Ця відповідь стосується істоти морального ідеалу. А якщо ми хочемо дізнатися, якою має бути людина, що володіє людяністю, то нам доведеться звернутися до іншого пояснення: «Людина, наділений людяністю, володіє п'ятьма якостями: він чемний, великодушний, чесний, старанний і добрий. Той, хто чемний у зверненні, уникне образ. Той, хто великодушний, приверне до себе людей. Той, хто чесний, буде користуватися довірою інших. Той, хто старанний, досягне успіху. Той, хто добрий, зможе використовувати людей на службі ». У деяких судженнях Конфуція підкреслюється нерозривний зв'язок «людяності» з ритуалом, а одного разу Учитель пояснив сенс «людяності» словами своєї знаменитої максими, яка нагадує євангельську заповідь: «Не роби іншому того, чого собі не бажаєш».

В основі всіх суспільних і моральних норм поведінки і виховання у Конфуція знаходиться релігійний ритуал. По суті, весь текст «Лунь юя» і є його опис. Можна сказати, що в ритуалі Конфуцій відкрив новий тип мудрості та філософії. Стержень мудрості - дотримання ритуалу, а сутність філософії - його правильне пояснення і розуміння. І тут, як і у давньоіндійській філософії, дуже яскраво виявляється відмінність розуміння самої філософії від західноєвропейської традиції.