Смекни!
smekni.com

Збройні сили (стр. 2 из 3)

До складу Збройних сил України належать також об'єднання, з'єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, які не належать до зазначених вище видів.

збройний суверенітет безпека ієрархія

3.1 Сухопутні війська

Сухопутні війська України були сформовані у складі Збройних Сил України на підставі Указу Президента України у відповідності зі статтею 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська Збройних Сил України є головним носієм бойового могутності збройних Сил України.

Наземні війська нараховують 93 000 чоловік (4 танкові бригади, 15 механізованих бригад, 3 аеромобільні бригади, 1 повітрянодесантна бригада, 15 артилерійських бригад, 2 ракетні бригади, 1 аеромобільний полк і різні частини підтримки).

26 листопада 1997 року в рамках українсько-польського угоди був сформований польсько-український миротворчий батальйон, який використовується в Косово.

За своїм призначенням і обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні збройними Силами України своїх функцій як у мирний час, так і воєнний час. Вони включають оперативні командування:

· Західне оперативне командування.

· Південне оперативне командування.

Роду військ Сухопутних військ Збройних Сил України:

1. Механізовані і танкові війська.

2. Аеромобільні війська.

3. Ракетні війська і артилерія.

4. Армійська авіація.

5. Війська протиповітряної оборони.

3.1.1 Механізовані і танкові війська

Сухопутні війська України були сформовані у складі Збройних Сил України на підставі Указу Президента України у відповідності зі статтею 4 Закону України «Про Збройні Сили України» в 1996 році.

Сухопутні війська Збройних Сил України є головним носієм бойового могутності збройних Сил України.

Наземні війська нараховують 73 000 чоловік (2 танкові бригади, 10 механізованих бригад, 2 аеромобільні бригади, 1 повітрянодесантна бригада, 5 артилерійських бригад, 2 ракетні бригади, 1 аеромобільний полк і різні частини підтримки

26 листопада 1997 року в рамках українсько-польського угоди був сформований польсько-український миротворчий батальйон, який використовується в Косово.

За своїм призначенням і обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні збройними Силами України своїх функцій як у мирний час, так і воєнний час. Вони включають оперативні командування: Західне оперативне командування Південне оперативне командування.

3.1.2 Аеромобільні війська

Аеромобільні війська – високо мобільний вид сухопутних військ, призначений для дій в тилу супротивника, ведення антитерористичних, спеціальних та миротворчих операцій, а також для виконання тих завдань, які не можуть бути виконані іншими силами і засобами.

Аеромобільні війська діляться на власне аеромобільний компонент і повітрянодесантний компонент. Склад: 25 окрема повітрянодесантна бригада (місце дислокації: смт. Гвардійське, Дніпропетровська обл.); 80 окремий аеромобільний полк (місце дислокації: м. Львів); 95 окрема аеромобільна бригада (місце дислокації: м. Житомир); 79 окрема аеромобільна бригада (місце дислокації: м. Миколаїв); 28 окремий навчальний батальйон аеромобільних військ (місце дислокації: смт. Десна).

3.1.3 Ракетні війська і артилерія

Ракетні війська і артилерія Сухопутних військ складаються з з'єднань тактичних ракет, з'єднань і частин гаубичної, гарматної, реактивної і протитанкової артилерії, артилерійської розвідки, мінометних підрозділів і підрозділів протитанкових керованих ракет. Вони призначені для ураження живої сили, танків, артилерії, протитанкових засобів противника, авіації, об'єктів ППО та інших важливих об'єктів при веденні загальновійськової операції (бою).

3.1.4 Армійська авіація

Армійська авіація є найбільш маневреним родом Сухопутних військ, призначеним для виконання завдань у різноманітних умовах загальновійськового бою. Частини і підрозділи армійської авіації ведуть розвідку, знищують бойову техніку і живу силу супротивника, здійснюють вогняну підтримку під час настання або контратаки, висаджують тактичні десанти, доставляють в зазначені райони бойову техніку і особовий склад, виконують інші важливі завдання.

3.1.5 Війська протиповітряної оборони

Війська протиповітряної оборони Сухопутних військ призначені для прикриття військ від ударів супротивника з повітря у всіх видах бойових дій, при перегрупування і розташування їх на місці.

3.2 Повітряні сили

Повітряні сили України – один з головних носіїв бойового потенціалу Збройних Сил України. Цей високоманеврений вид збройних Сил призначений для охорони повітряного простору держави, поразки з повітря об'єктів супротивника, авіаційної підтримки своїх військ (сил), висадки повітряних десантів, повітряного перевезення військ і матеріальних засобів та ведення повітряної розвідки.

У складі ВПС України 67,9 тисяч людей. Мають 408 бойовими і 67 транспортними літаками.

Основні завдання Повітряних Сил України:

· охорона повітряного простору країни;

· завоювання переваг у повітрі;

· прикриття угруповань військ і об'єктів від ударів супротивника з повітря;

· авіаційна підтримка Сухопутних військ і забезпечення бойових дій Військово-морських Сил, зрив маневрів військ противника і його перевезень

· висадка повітряних десантів і боротьба з десантами супротивника на землі і в повітрі;

· ведення повітряної розвідки;

· здійснення повітряних перевезень своїх військ і матеріальних засобів;

· руйнування і знищення військових, військово-промислових, енергетичних об'єктів, вузлів і комунікацій супротивника.

Повітряні Сили України включають роди військ:

· Бомбардувальна авіація – має на озброєнні літак Су-24М. Є основним ударним засобом Впс і призначена для ураження угруповань військ, авіації, ВМС, руйнування важливих військових, військово-промислових, енергетичних об'єктів у стратегічній і оперативної глибині.

· Штурмова авіація – має на озброєнні літаки Су-25. Є засобом авіаційної підтримки військ і призначена для ураження наземних військ, (морських) об'єктів переважно на передньому краї у тактичної глибині.

· Винищувальна авіація – має на озброєнні літаки Су-27, Міг-29. Є одним з основних засобів боротьби з повітряним супротивником і призначена для ураження літаків, вертольотів, крилатих ракет в повітрі, а також ураження наземних (морських) об'єктів.

· Розвідувальна авіація – має на озброєнні літаки Су-24МР. Призначена для ведення повітряної розвідки супротивника, місцевості та погоди.

· Транспортна авіація – має на озброєнні літаки Іл-76, Ан-24, Ан-26. Призначена для десантування повітряних десантів, перевезення військ і матеріальних засобів повітрям.

· Радіотехнічні війська – мають на озброєння різні радіолокаційні і радіотехнічні засоби контролю повітряної обстановки.

· Зенітні годинне число-ракетні війська – мають на озброєнні зенітні годинне число-ракетні комплекси середньої і великої дальності, призначені для охорони повітряного простору України.

3.3 Військово-морські сили України

Військово-морські сили Збройних Сил України призначені для захисту суверенітету і державних інтересів України на море, розгрому угруповань ВМС супротивника у своїй операційній зоні самостійно і у взаємодії з іншими видами Збройних Сил України, сприяння Сухопутних військ України на приморському напрямку.

У складі ВМС України 30000 осіб (36 великих військових кораблів, 18 протичовнових вертольотів, 14 протичовнових бойових літаки)

Організаційно Військово-морські Сили включають:

· командування;

· ескадру різнорідних сил;

· дві військово-морських бази (Південна і Західна);

· морську авіаційну бригаду;

· бригади берегової оборони;

· частини і підрозділи спеціального призначення;

· частини та установи бойового, технічного, тилового і медичного забезпечення;

· Академія військово-морських сил імені П.С. Нахімова, навчальний і науковий центри.

Операційна зона ВМС ЗС України включає акваторії Чорного і Азовського морів, річок Дунай, Дністер, Дніпро, а також інші райони морів, які визначаються інтересами держави.

Головна база Військово-морських Сил – Севастополь. Основні пункти базування ВМС ЗС України: Одеса, Новоозерне, Саки.

Військово-морські Сили Збройних Сил України складаються з п'яти родів військ:

· Надводні сили;

· Підводні сили;

· Авіація ВМС;

· Берегові ракетно-артилерійські війська;

· Морська піхота.

4. Професійні військові свята

В Україні професійними військовими святами є наступні:

· 14 лютого – День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту;

· 23 лютого – День захисника Вітчизни;

· 29 травня – День топографічної служби Збройних Сил України;

· 8 липня – День Військ Протиповітряної оборони ЗС України;

· Першу неділю липня – День Військово-морських Сил ЗС України;

· Першу неділю серпня – День Повітряних сил ЗС України;

· 2 серпня – День аеромобільних військ;

· 8 серпня – День військ зв’язку України;

· 7 вересня – День військової розвідки;

· Другу неділю вересня – День танкістів;

· 14 вересня – День мобілізаційного працівника;

· 29 жовтня – День військового фінансиста;

· 3 листопада: День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ;

· 6 грудня – День Збройних Сил України;

· 12 грудня – День Сухопутних військ ЗС України;

· 23 грудня – День військовослужбовців оперативного управління (відділу, відділень) штабів всіх рівнів Збройних Сил України.