Смекни!
smekni.com

Методичні рекомендації по перевірці організаторської та технологіч (стр. 3 из 8)

При необхідності (некомплект особового складу, хвороби, відпустки, відрядження) до проведення поопераційного контролю, як виключення, можна допускати кваліфікованих техніків (старших механіків) - прапорщиків після прийняття у них заліків і оформлення допуску до проведення поопераційного контролю, які допускаються наказом по частині до тимчасового виконання обов"язків.

5) Визначення потрібної кількості контролерів.

В кожній групі регламенту і ремонту, відповідно до фаху та чисельності у ній особового скдаду, можливо виділити від 2 до 5 контролюючих осіб. Якщо при розрахунку нормативне число контролюючих осіб виявиться більше, ніж можливо виділити з групи, неохідно переглянути контрольні операції з метою їх зменшення або, якщо це можливо, збільшити число контролюючих осіб. На контрольні операції повинні вказуватись норми часу, виходячи з яких визначається нормативне число контролерів.

6) Здійснення поопераційного контролю під час виконання регламентних та інших робіт на АТ в ТЕЧ.

Організує пооопераційний контроль у ТЕЧ начальник ТЕЧ. Основна увага повинна приділятися організації поопераційного контролю робіт, які виконуються безпосередньо на літаку (вертольоті).

Контролери зобов"язані:

- стежити за тим, щоб у виконавців була в наявності технологія (технологічні карти) робіт, які виконуються згідно з планом і щоб усі роботи виконувались у відповідності з технологічними картами;

- стежити за наявністю у виконавців необхідної КПА та інструмента і правильністю їх використання;

- надавати необхідну кваліфіковану допомогу виконавцям по питаннях, які виникають під час виконання робіт;

- здійснювати поопераційний контроль.

Старший технік (технік) групи регламенту і ремонту здійснює поопераційний контроль згідно переліку контрольних операцій по картах поопераційного контролю та знаходиться безпосередньо на робочих місцях виконавців на протязі всього часу виконання регламентних та інших робіт на АТ. Він відповідає за організацію робіт виконавцями, яких він контролює та дотримання мір безпеки при роботі на АТ.

Старший технік (технік) групи розписується у "Журналі начальника групи" у графі "Прізвище і підпис контролюючого роботи" за контроль виконання пунктів регламенту (технологічних карт), які він контролював згідно переліку контрольних операцій. Для чого дані пункти регламенту (технологічної карти) записуються окремим рядком в даному журналі у графі "Вид регламентних робіт" з поміткою "ПК"- дивись додаток 8.

Начальник групи регламенту і ремонту контролює виконання операцій згідно з переліком контрольних операцій по картах поопераційному контролю начальника групи.

Для проведення контролю виконавець, дійшовши у процесі виконання роботи до контрольної операції начальника групи, викликає його через диспетчера, або доповідає особисто про необхідність проведення контрольної операції.

Начальник групи розписується у "Журналі начальника групи" у графі "Прізвище і підпис контролюючого роботи" за контроль виконання пунктів регламенту (технологічних карт), які він контролював згідно переліку контрольних операцій. Для чого дані пункти регламенту (технологічної карти) записуються окремим рядком в даному журналі у графі "Вид регламентних робіт" з поміткою "ПК"- дивись додаток 8.

Пункти регламенту (технологічні карти), які не підлягають поопераційному контролю згідно переліка контрольних операцій контролюються старшими техніками (техніками) групи регламенту і ремонту, начальником групи регламенту і ремонту. За контроль виконання даних пунктів вони ставять свій підпис у графі "Прізвище і підпис контролюючого роботи" у "Журналі начальника групи". Крім цього, начальники груп виконують періодичний (контрольний) огляд літака ( вертольота) до і після виконання регламентних робіт, перевіряють правильність монтажу обладнання, яке демонтувались в процесі регламентних робіт. Про виконання данних робіт вони роблять запис у "Журналі начальника групи".

Про виконання регламентних робіт начальники груп регламенту і ремонту, кожний за своїм фахом роблять запис і розписуються у розділі "Регламентні роботи" відповідної частини формуляру.

Заступник начальника ТЕЧ

здійснює поопераційний контроль згідно переліку контрольних операцій. Як правило, в даний перелік мають бути включені найбільш відповідальні вузли, які демонтуються або роз"єднуються під час виконання регламентних робіт. Місця з"єднань управління літаком (вертольотом) та двигуном, які роз"єднувались під час виконання регламентних, демонтажно- монтажних та регулювальних робіт, після контроля правильності їх монтажу заступником начальника ТЕЧ, і виконання фотографування зафарбовуються червоною фарбою.

Про виконаний поопераційний контроль на даному ЛА заступник начальника ТЕЧ робить запис у "Журнал начальника групи" за фахом у підсумкових записах на даний ЛА в розділі "Облік виконання робіт на авіаційній техніці". Наприклад: "Проведено поопераційний контроль виконання 24 місячних регламентних робіт згідно з переліком контрольних операцій. Заступник начальника ТЕЧ в/ч А-2045

капітан _________ С.Гаврилюк"

підпис

Начальник ТЕЧ, особисто перевіривши записи начальників груп за фахом про виконання регламентних робіт, робить підсумковий запис у формуляр літака (вертольота) частину 1 про виконання регламентних робіт , в розділі "Роботи які виконуються під час експлуатації ". Наприклад:

" Виконані 24 місячні регламентні роботи згідно ЄРТО № 9.12 - 91р, по Л і Д, АО, АОз, РЕО, АПНК, ЗАПЛ в повному обсязі.

Начальник ТЕЧ в/ч А - 2045

майор _______ С.Онищенко"

підпис

Крім цього, начальник ТЕЧ проводить комлексно, за участю начальників груп регламенту і ремонту періодичний (контрольний) огляд ЛА. Результати оцінки стану ЛА начальник ТЕЧ записує в формуляр літака (вертольота) і двигуна, а начальники груп в "Журнал підготовки літака (вертольота)".

Контроль проведення фотографування вузлів систем управління літака (вертольота) та двигунів покладений на заступника начальника ТЕЧ, а в його відсутність на начальника ТЕЧ.

Негативи фотознімків повинні мати таку інформацію:

- тип АТ;

- бортовий та заводський номер літака (вертольота);

- дата;

- вид робіт,які проводились на ЛА;

- № пункта згідно з переліком місць (вузлів), які підлягають фотографуванню.

Наприклад: Т- 6№45 (1715301)

20.07.98р.

ЗД

п.1

Для проведення аналізу негативів в ТЕЧ обладнується спеціальне робоче місце на якому повинні знаходитись:

- альбом з еталонними фотокартками з"єднань систем управління літака (вертольота ) та двигуна, які підлягають фотографуванню згідно з переліком;

- засоби типу "Мікрофот" (фотозбільшувач), лупи 2-х, 4-х кратного збільшення для прогляду негативів.

За проведення аналізу фотографування вузлів систем управління ЛА і СУ, заступник начальника ТЕЧ робить запис в "Журналі обліку фотоконтролю" - додаток 9.

Негативи фотознімків після прогляду повинні зберігатись у спеціально відведенному для цього місці в ТЕЧ до виконання чергових регламентних або монтажно-демонтажних робіт на цих самих вузлах систем управління ЛА і СУ.

Поопераційний контроль робіт, які виконуються виконавцями на знятому обладнанні в лабораторіях, здійснюється наступним чином:

- виконавець перевіряє відповідно до технологічної документації обладнання (блок, прилад та інше) на стенді та записує параметри, які при цьому знімаються, в "Журнал обліку параметрів";

- контролер аналізує відповідність записаних параметрів технічним умовам та розписується в "Журналі обліку параметрів" за контроль.

Всі недоліки та помилки особового складу, які були виявлені при прийомці ЛА в ТЕЧ, виконанні на ньому регламентних та інших робіт, здачі в АЕ, обліковуються в розділі 3 " Журналу начальника групи".

З метою недопущення повторення , всі виявлені помилки особового складу груп регламенту і ремонту обліковуються у "Журналі обліку помилок особового складу під час експлуатації АТ". В журналі вказується :

- дата;

- характер помилки (що трапилось);

- наслідки помилки (до чого привела помилка);

- посада та прізвище посадової особи, яка допустила помилку;

- що зроблено по усуненню;

- посада та прізвище посадової особи, яка контролювала усунення помилки.

4.5 Стан непорушуючого (дефектоскопічного) контролю.

Згідно ст.225-232 ТНІАЗ-92, випуску 4519-81р. гл.10

перевіряється:

1)наявність технологічної документації по дефектоскопічному контролю, своєчасність внесення в документацію змін на підставі вказівок та технічних розпоряджень начальника озброєння ВПС і бюлетенів (вимоги див.п.4.2 даних методичних рекомендацій);

2) Наявність переліку деталей та вузлів, які підлягають дефектоскопічному контролю який підписується старшим інженером відділу ІАЗ частини по Л (В) і Д, а затверджується заступником командира частини по озброєнню;

3) стан апаратури, обладнання та дефектоскопічних матеріалів, які використовуються при контролі, своєчасність їх перевірки, стан обліку перевірки засобів дефектоскопії, стан контрольних зразків та дефектограм, наявність паспортів на контрольні зразки (згідно випуску 4519 -81р.гл.9);

4) стан робочих місць в лабораторії дефектоскопічного контролю, забезпечення робочих місць електроенергією стабільної напруги, стан вентиляції, опалення, заземлення апаратури та обладнання;

5) ведення "Журналу обліку результатів дефектоскопічного контролю" (згідно випуску 4519-81р. додаток 6);

6) знання дефектоскопістами технології контролю, засобів дефектоскопії, правил та заходів їх перевірки, налагоджування та застосування, правильність використання методів та засобів, які передбачаються технологічними картами, дотримування режимів контролю, що забезпечують виявлення дефектів на конкретних деталях та вузлах, які підлягають контролю. Перевірка проводиться шляхом опитування з практичним показом застосування дефектоскопів 2-3 дефектоскопістів;