Смекни!
smekni.com

Аналіз руху грошових коштів промислового підприємства (стр. 6 из 10)

• надати вичерпну інформацію акціонерам та аудиторам, відображуючи динаміку руху коштів протягом періодів;

• розглянути можливості оплати підприємством непередбачених фінансових зобов'язань;

•виявити резерви оптимізації грошових потоків.

Необхідність в організації підприємства оперативного аналізу грошових потоків пов'язана з низкою вихідних передумов. Головна з них — це важливість коштів у процесі забезпечення стабільного функціонування підприємства та необхідність вирішення питань з управління грошовими потоками в оперативному режимі.

За рівнем пріоритетності щодо економічних категорій, які можуть виступати об'єктами оперативного аналізу, кошти,безумовно, займають основне місце. Це зумовлено тим, що, по-перше, ціль комерційного підприємства – максимізація прибутку або максимізація багатства акціонерів - обов'язково пов'язана з коштами. По-друге, кошти в ринковій економіці є критично важливим і одночасно обмеженим ресурсом. По-третє, навіть прибуткове підприємство може опинитися у скрутному становищі, не маючи коштів у потрібний момент для оплати за зобов'язаннями, що може зумовити не тільки соціально-економічну напругу в стосунках з контрагентами, фінансовими органами, працівниками, а й у кінцевому підсумку призвести до банкрутства.

Отже, оперативний аналіз грошових потоків слід здійснювати на підприємстві з метою формування інформаційного забезпечення прийняття своєчасних управлінських рішень у цілях оптимального використання грошових запасів, оптимізації коштів, а також уникнення кризових ситуацій (щодо ліквідності). Зазначений аналіз передбачає реалізацію таких завдань:

• аналіз поточної платоспроможності;

• аналіз резервів підтримання поточної платоспроможності;

• аналіз використання тимчасово вільних грошових активів;

• аналіз оборотності грошових коштів.

Одним із найважливіших завдань оперативного аналізу грошових потоків, безумовно, є пошук резервів прискорення оборотності грошових активів. До класичних резервів, управління якими можна здійснювати в оперативному режимі, слід віднести:

•відмову від утворення дебіторської заборгованості;

•прискорення інкасації коштів, у результаті чого скорочується
залишок грошових активів у касі;

•скорочення розрахунків готівкою (готівкові розрахунки збільшують залишок у касі і скорочують строк користування власними грошовими активами на період проходження платіжних документів постачальника).

Оскільки існування певного рівня дебіторської заборгованості в сучасних умовах є об'єктивною дійсністю, в цілях прискорення оборотності грошових активів необхідно здійснювати оперативний аналіз розрахунків з покупцями. Завдання його полягає в оцінці ліквідності дебіторської заборгованості, що насамперед передбачає виділення в її складі нормальної та простроченої заборгованості.

Необхідність в організації стратегічного аналізугрошових потоків зумовлена передусім тим, що отримання приросту грошових коштів є важливою перспективною метою будь-якого підприємства та запорукою його виживання у ринкових умовах. У зв'язку з цим аналіз здійснюється з метою досягнення платоспроможності підприємства у заданому перспективному періоді через раціоналізацію грошових потоків у часі за їх величиною та структурою.

При формуванні завдань стратегічного аналізу грошових потоків пропонується виходити з необхідності вирішення двох класів управлінських проблем:

1.Статичної проблеми забезпечення підприємства коштами;

2.Динамічної проблеми управління грошовими потоками підприємства.

Статична проблемаполягає в забезпеченні потреб підприємства грошовими коштами, причому розмір залишку грошових коштів, необхідних підприємству в майбутньому, має розраховуватися з позиції його оптимальної величини.

Така настанова зумовлена суперечністю, що існує між платоспроможністю підприємства, для підтримання якої переслідується мета максимізації середнього залишку грошових коштів, та втратою вартості грошей у часі, що викликає необхідність її мінімізації. Питання оптимізації залишку грошових активів підприємства розглянуто в наступному параграфі.

Динамічна проблемаполягає в забезпеченні оптимізації грошових потоків підприємства. Така оптимізація є однією з найважливіших функцій управління грошовими потоками, спрямованою на підвищення їх ефективності в майбутньому періоді.

Важливими аналітичними завданнями, що вирішуються в контексті динамічної проблеми, є:

•оцінка заходів, спроможних забезпечити більш повну збалансованість позитивних і негативних грошових потоків у часі та за
обсягами;

• аналіз можливостей підвищення суми та якості чистого грошового потоку, що генерується господарською діяльністю підприємства;

• виявлення і оцінка резервів, реалізація яких допоможе знизити залежність підприємства від зовнішніх джерел залучення грошових коштів;

аналіз механізму забезпечення більш тісного взаємозв'язку грошових потоків за видами господарської діяльності.


РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА руху грошових коштів ДЕРЖАВНОГО підприємства “Завод ім. В. О. Малишева”

2.1 Техніко-економічна характеристика державного підприємства “Завод ім. В. О. Малишева”

Державне підприємство “Завод ім. В. О. Малишева” – унікальне підприємство з 110 – річною історією. Будівництво заводу було розпочато в 1895 Російським Паровозобудівельним і Механічним акціонерним товариством створеним у 1895 році в Петербурзі, а закінчено 1 листопада 1897 році.

Машинобудівництво на Харківському паровозобудівельному заводі – Заводі імені Малишева створювалося і розвивалося у трьох напрямках :

- локомотивобудівництво – паровозобудівництво (1897-1941 рр.);

- тепловозобудівництво (1947-1969 рр.);

- дизелебудівництво – стаціонарне, судівне (1911-1932рр. і з1949 р. по теперішній час);

- тепловозобудівництво (з 1947 року по теперішній час);

- бистрохідне танкове моторобудівництво (з 1939 року по теперішній час);

- гусеничне машинобудівництво – тракторобудівництво (1924-1940);

- танкобудівництво (з 1932 року по теперішній час);

- тягачебудівництво (1936-1941 рр. і з 1949 року по теперішній час).

По всім напрямкам були досягнуті значні успіхи, які є великим і цінним вкладом в народне господарство і підвищення обороноздатності країни.

Дизилебудівники створили і виготовляли газові двигуни великої потужності, стаціонарні судові двигуни типу ДВ і ДД, теплохідні дизелі Д 50, 2 Д 100, 10 Д 100, судові дизель-генератори типу 11 ГД 100.

Танкобудівники створили і поставили на серійне виробництво легкі колесно - гусеничні танки типу БТ, а потім – легендарний середній танк Т – 34, який відіграв вирішальну роль у Великій Вітчизняній війні.

Тягачебудівники в після воєнний період створили і поставили на серійне виробництво велике сімейство гусеничних важких тягачів і гусеничних шасі – транспортерів.

За зразкове виконання задач уряд по випуску продукції, створення потужних сучасних конструкцій машин, завод нагороджений орденами Леніна, трудового червоного знамені і Жовтневої революції.

У відповідності з комплексною програмою підприємства 2004 року планується виготовити і реалізувати товарної продукції на суму 380000000 гривень. Темпи росту виробництва до 2003 року склали більше 156 %.

В якості пріоритетних напрямів для заводу визначені:

- виробництво і модернізація спецтехніки на експорт і для потреб України;

- виробництво середньо-оборотних дизелів типу Д 80 і Д 100 для тепловозів і газових мотор – генераторів НГД 100 для електростанцій потужністю 1 Мг вт;

- устаткування опалювально-енергетичного комплексу;

- бурошнековий комплекс БШК 2 ДМ для видобутку вугілля із тонких пластів.

З метою організації комплексного вивчення і аналізу вітчизняних і зарубіжних ринків, перспектив їх розвитку організовано в структурі підприємства “Управління зовнішньо - економічною діяльністю і вивчення ринку”.

Підприємство встановило ділові стосунки з десятками країн, в тому числі Пакистаном, Китаєм, Монголією, Росією, Казахстаном, Турцією, Грецією, Бангладешом та іншими країнами.

Існуючий на підприємстві інтелектуальний і виробничий потенціал, а також накопичений практичний досвід дозволяє створювати першокласні машини, які задовольняють потреби найвибагливіших замовників. Зараз завод – високорозвинене підприємство на Україні по виробництву спеціальної і цивільної продукції.

Завод ім. Малишева – державне підприємство, яке належить до колективної форми власності. Трудовий колектив підприємства утворюють всі громадяни, які своєю працею приймають участь у його діяльності на основі трудових договорів.

В якості досліджуваного об’єкта обрано Дизельно-механічний цех № 460 ДП “Завод ім. Малишева”, який виробляє механічну обробку деталей різанням на металорізальному устаткуванні по міжцеховій кооперації відповідно технологічного процесу.

В організаційних і адміністративних відносинах цех є самостійним і здійснює свою діяльність на основі внутрішньозаводського госпрозрахунку. Цех № 460 відноситься до групи основних цехів і випускає продукцію характерну для даного підприємства. Основною номенклатурою, яку виробляє цех є деталі і вузли, які йдуть на такі вироби, як спецтехніка, бурошнековий комплекс (БШК-2ДМ) і дизеля. Цех підрозділяється на дільниці, які є найменшими підрозділами на заводі. В цеху є спеціальне і універсальне устаткування , яке розміщене по груповому признаку.

Управління цехом здійснює начальник цеха, він підчиняється безпосередньо директору заводу. Начальник цеху несе повну відповідальність за всі сторони виробничо-господарської діяльності, керує роботою начальників виробничих дільниць і служб, забезпечує виконання планових завдань по кількісним і якісним показникам дільниць і цеха в цілому.