Смекни!
smekni.com

Грошові потоки в плануванні на прикладі ВАТ "Сахат" у 2007 році (стр. 3 из 3)

- заключний - проводиться на стадії завершення реалізації планів і дозволяє проаналізувати накопичений досвід по реалізації цих планів в цілому для наступного їх вдосконалення.

Кінцеві результати планової діяльності багато в чому визначаються двома взаємозалежними факторами:

- якістю складання економістами-менеджерами початкових планових показників діяльності підприємства;

- рівнем виконання прийнятих планів підприємства.

Тому, на ВАТ “Сахат” головне призначення контролю процесу планування повинне полягати в створенні гарантій виконання планів, в їх можливості коригування і в цілому підвищення ефективності управлінського процесу.

Обов'язковими вимогами до системи контролю є: точність; своєчасність; повнота інформації; забезпечення єдності інформації для всіх учасників планового процесу.

Для ефективного використання системи контролю виконання планових завдань важливим є не тільки й не стільки визначення підконтрольних показників і вибір з їхнього числа релевантних, скільки виділення серед них: показників першого рівня (централізованих), що задаються управлінською службою, і показників другого рівня, встановлюваних самими центрами відповідальності. І ті, і інші показники перебувають в межах контролю й відповідальності структурних підрозділів, але в останніх немає повноважень для самостійного коригування централізованих показників (результативності, цільових параметрів).

Контроль за використаннями планових показників повинен здійснюється як самими підрозділами, відповідальними за виконання планів, так і управлінською ланкою, відповідальним за розробку тих або інших планових параметрів.

Що дає контроль підлеглим? Він покликаний інформувати виконавців про хід роботи, її відповідності задумам керівника. Виконавець зацікавлений у тому, щоб його зусилля помітили навколишні та відповідно оцінили. Визнання служить додатковим стимулом до подальших зусиль у роботі, тим більше шановних людей, визнаних авторитетів. Сам факт контролю (у делікатній формі) служить аргументом, що підвищує престиж виконуваного виконавцем завдання, додає самоповаги, впевненості у своїх справах.

Дотримання деяких умов психологічної властивості підвищує ефективність контролю. А саме: коли людина працює захоплюючись цим, самозабутньо й правильно, не варто відволікати її, тому що внутрішньо вона сприйме контроль як перешкоду. Здійснювати контроль потрібно в ситуації, коли у працівника виникають сумніви або коли виконаний деякий етап роботи й він сам готовий поділитися результатами. Питання, часто контрольовані, відбивають особливе значення у свідомості виконавців. Те, що випадає з уваги контролерів, іде в тінь і у виконавця. Тому проводити контроль треба системно. Все повинно перевірятися, хоча й не однаково глибоко.

Основними методами контролю виконання плану є:

1) проведення контролю протягом всього планового періоду (ведеться самими виконавцями та відповідальними за виконання робіт) за критерієм вибору оптимальних альтернатив у рамках встановлених завдань та прийняття поточних управлінських рішень;

2) надходження від відповідних виконавців і керівників кожного рівня, назвемо їх центрами відповідальності, відповідної інформації про хід виконання планових завдань до управлінських служб, які аналізують поточну інформацію та готують рекомендації керівнику по коригуванню дій;

3) контроль управлінськими службами центрів відповідальності протягом усього періоду реалізації плану (наприклад, щомісячне та щоквартальне підведення підсумків) та підготовка відповідних рекомендацій керівнику;

4) проведення контролю спеціальною групою плановому центрі підприємства або незалежними контролерами.

Отже, вибір методу контролю залежить від його характеристик, тобто його розміру, вартості, організаційної структури, термінів його реалізації та ступеня його важливості тощо.