Смекни!
smekni.com

Кошторисна документація. Особливості складання інвестиційних кошторисів (стр. 2 из 2)

Кошторисна заробітна плата включає: основну заробітну плату робітників, зайнятих безпосередньо на будівельних і монтажних роботах; заробітну плату робітників, зайнятих на керуванні й обслуговуванні будівельних машин; заробітну плату робітників, враховану в накладних витратах, у вартості тимчасових будинків і споруджень, у складі зимових подорожчань і інших нарахувань.

Кошторисні розрахунки на окремі види витрат складаються у випадку, коли необхідно визначити в цілому по будівництву розмір (ліміт) засобів, необхідних для відшкодування тих витрат, що не враховані кошторисними нормативами.

У випадку, якщо маються в наявності нормативи, виражені у відсотках від повної кошторисної вартості або кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт, кошторисні розрахунки можуть не складатися. При цьому в глави зведених кошторисних розрахунків вартості будівництва "Підготовка території будівництва", "Інші роботи і витрати", "Підготовка експлуатаційних кадрів" окремим рядком включаються засоби, виходячи з наявного нормативу.

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва складається на основі об'єктних і локальних кошторисів, а також кошторисних розрахунків на додаткові витрати в базисно-поточному або базисно-прогнозному рівні цін і є основним документом, що визначає вартість будівництва підприємств, будинків і споруджень.

У зведеному кошторисному розрахунку вартості виробничого і житло-цивільногобудівництва засоби розподіляються по 12 главам (див. таблицю 1).

Таблиця 1.

Структура зведеного кошторисного розрахунку

Главизведеного кошторисного розрахунку Зміст глав
1. Підготовкатериторіїбудівництва • засоби на роботи і витрати, зв'язані з відводом і освоєннямзабудовуваної території
2. Основні об'єктибудівництва • кошториснавартістьбудинків, споруджень, цехівіустановок основного виробничого призначення
3. Об'єктипідсобноговиробничогойобслуговуючогопризначення4. Об'єкти енергетичногогосподарства5. Об'єкти транспортного господарства і зв'язкуб. Зовнішні мережі і спорудження водо-постачання, каналізації, тепло - і газопостачання7. Благоустрій і озелененнятериторії • кошторисна вартість об'єктів, перелік яких відповідає найменуванням глав
8. Тимчасові будинки іспорудження • засобу на зведення тимчасових (титульних) будинків іспоруджень; • виконання робіт з переустаткування інших будинків і споруджень для обслуговування будівництва
9. Інші роботи і витрати • витрати на виконання проектно-дослідницьких робіт; • витрати по освоєнню площадки; • витрати на підготовку експлуатаційних кадрів для споруджуваного підприємства; • різні компенсації і доплати працівникам і ін.
10. Змістдирекції (технічнийнагляд) споруджуваного підприємства й авторський нагляд • засоби на обслуговування служби замовника-забудовника
11. Підготовка експлуатаційних кадрів • засоби на підготовку експлуатаційних кадрів для знову споруджуваних і реконструйованих підприємств (також включаються в глави 7 і 8)
12. Проектні і дослідницькі роботи засоби на: • проектно-дослідницькі роботи (послуги) - роздільно на проектний і дослідницькі; • авторський нагляд проектних організацій за будівництвом; •експертизупередпроектнойіпроектно-кошторисної документації; • іспит паль, проведений підрядною будівельно-монтажною організацією за технічним завданням замовника будівництва

Розподіл вартості по об'єктах і роботам усередині глав виробляється відповідно до сформованій для відповідної галузі Народного господарства номенклатурі зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва.

Наприкінці зведеного кошторисного розрахунку передбачається резерв на непередбаченіроботи і витрати, призначений для компенсації вартості тих робіт і витрат, що не завждиможна передбачити в процесі проектування, але які можуть виникнути як при детальномупроробленні проектних рішень, так і в ході виконання будівельно-монтажних робіт.

Величина резерву засобів на непередбачені роботи і витрати обчислюється у відсоткахпро загальну кошторисну вартість і залежить від об'єкта і галузі. Резерв на непередбаченівитрати повинний бути таким, щоб забезпечити виконання проекту без додатковоїгрошової допомоги.

За підсумком зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва вказуються:

поворотні суми;

балансова (залишкова) вартість устаткування, демонтуємого або пересуваємого вмежах діючого реконструйованого підприємства або підприємства, що технічнопереозброюється;

дані про пайову участь підприємств і організації в будівництві об'єктів загального користування або загальновузлових об'єктів;

підсумкові дані про розподіл загальної кошторисної вартості будівництва мікрорайону або комплексу житлових і суспільних будинків по напрямках капітальних вкладень;

суми податку на додану вартість (ПДВ) і інші витрати, що передбачаються чиннимзаконодавством України.

Зведення витрат на будівництво в цілому або на його чергу складаються по формі, що рекомендується Мінбудом України і включає окремими рядками підсумки по всіх зведених розрахунках вартості будівництва, а також по поворотних сумах з підведенням підсумків.

До зведеного кошторисного розрахунку повинна додаватися пояснювальна записка, у якійприводяться:

посилання на територіальний район, де виробляється будівництво;

рівень кошторисних цін, у яких складений розрахунок;

перелік каталогів кошторисних нормативів, прийнятих для складання кошторисів на будівництво об'єкта;

найменування генпідрядній організації;

норми накладних витрат і кошторисного прибутку;

особливості визначення кошторисної вартості будівельних робіт, устаткування і його монтажу для даного будівництва;

особливості визначення засобів по главах 8-12 зведеного кошторисного розрахунку;

розрахунок розподілу засобів по напрямках капітальних вкладень (для житло-цивільного будівництва);

інші зведення про порядок визначення вартості, а також посилання на відповідні рішення урядових і інших органів державної влади з питань, зв'язаним з ціноутворенням і пільгами для даного будівництва.

Список використаної літератури

1. Закон України "Про інвестиційну діяльність від 18.09.91 № 1560-ХІІ із змінами і доповненнями.

2. Закон України "Про захист іноземних інвестицій на Україні від 10.09.91 № 1540а-ХП

3. Бланк Й.А. Инвестиционный менеджмент. - К.: МП "ИТЕМ" ЛТД, "Юнайтед Лондон Тренд Лимитед". - 1995.

4. Мелкумов Я.С. Экономическая оценка эффективности инвестиций и финансирование инвестиционных проектов. - М.: ИКЦ "ДИС", 1997. - 160с.

5. Пересада А.А. Інвестиційний процес в Україні. К.: "Видавництво Лібра" ТОВ, 1998 p. -392с.

6. Васильченко С.М. Теоретичні основи інвестування // Фінанси України - 2001. -№1.

7. Карпінський Б.А. Інвестиційний клімат в Україні // Фінанси України - 2001. -№7

8. Карпінський Б. Інвестиційна привабливість та ризик регіону: методи оцінки // Вісник Тернопільської академії народного господарства. - 2000. - № 8.

9. Козик В.В., Федоровський В.А. Вплив амортизації на формування інвестиційної привабливості проектів // Фінанси України - 2002. -№ 8

10. Корнеєв В.В. Інвестиційна спорідненість приватизації і фондового ринку // Фінанси України - 2002. - № 4