Смекни!
smekni.com

Основи податкового адміністрування (стр. 8 из 9)

Автоматизована інформаційна система "Податки" створена з метою систематизації інформації про державні доходи. Головне меню включає в себе опції: робота інспектора по обліку, контроль роботи інспектора, ведення обліку платників, ведення нормативно-довідкової інформації, формування звітності , обмін інформацією з іншими АРМами, які передбачено для цього системним адміністратором мережі. Робота інспектора з опцією по обліку інформації передбачає формування даних про авансові платежі, зведення обліку надходжень, ведення особових рахунків платників, індексування інформації. Нормативно-довідкова інформація має в своєму складі назву видів документів , форми власності, список комерційних банків, бюджетну класифікацію.

Робота з подальшим налагодженням співпраці АРМ в кожній мережі триває. Найближчою метою є формування глобальної комп'ютерної мережі податкової служби в цілому по Україні.


13. Організація охорони праці в державній податковій інспекції Святошинського р-ну м. Києва

Внутрішня нормативна база щодо охорони праці, яка діє на базі стажування

Діяльність державної податкової інспекції Святошинського р-ну в галузі охорони праці визначається Конституцією України, законами України іншими законодавчими та нормативно-правовими актами, зокрема Інструкцією з охорони праці під час роботи на копіювальних апаратах, на персональному комп’ютері і відео дисплейних терміналах, по пожежній безпеці в приміщеннях адмінбудинку інспекції, Регламентом роботи ДПІ та Положенням ДПІ про охорону праці. Положення про охорону праці в ДПІ Святошинського р-ну, як і Регламент роботи ДПІ, є відомчим нормативним актом та передбачає основні засади, викладені в Законі України "Про охорону праці" (зі змінами та доповненнями).

Положення визначає основні норми щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні.

В Положенні зазначено, що воно розроблено і діє на підставі Закону “Про охорону праці”, Кодексу законів про працю України, Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Положенням визначено, що охорона праці ДПІ Святошинського р-ну базується на таких принципах:

Працівники підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Умови праці на робочому місці, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Проведення навчання, професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника.

Структура системи управління охороною праці, її завдання та функції

Згідно ст.43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.[1.ст.43].Саме ці права і покликана забезпечити система охорони праці.

Середньо облікова чисельність штатних працівників облікового складу ДПІ Святошинського р-ну становить 317 чоловік .Згідно Закону України №229 від 21 листопада 2002 року службу охорони праці створюють на всіх підприємствах з чисельністю працюючих більше 50 чоловік. Але, незважаючи на вимоги законодавства, в штатному розкладі ДПІ Святошинського р-ну не передбачено формування останньої, тому управління охороною праці здійснюється начальником ДПІ. Відповідальним за охорону праці призначений начальник АГВ за сумісництвом, що є порушенням ст.15 ЗУ №229.

Основні функції ДПІ Святошинського р-ну щодо охорони праці:

Опрацювання ефективної цілісної системи управління охороною праці.

Оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці.

Проведення вступного інструктажу з питань охорони праці.

Організація підвищення кваліфікації і перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці;

Бере участь у формуванні фонду охорони праці і розподілі його коштів;

Здійснює контроль за дотриманням чинних законодавчих та нормативних актів посадовими особами.

Забезпечує санітарне та епідемічне благополуччя працюючих

Планування робіт щодо охорони праці

Робота з охорони праці здійснюється відповідно до перспективних і поточних планів створення безпечних і нешкідливих умов праці, в яких визначаються завдання іншим окремим керівником і спеціалістом.

Планування робіт з охорони праці здійснюється на основі:

заходів для усунення недоліків і виконання приписів органів державного нагляду;

заходів щодо поліпшення умов і безпеки праці, запропонованих органами державного нагляду;

заходів з охорони праці, намічених після перевірок стану охорони праці і робочих місць, я також за критичними зауваженнями і пропозиціями працівників.

План заходів по покращенню умов і безпеки праці

Згідно ст.161 КЗПП роботодавець має постійно розробляти комлекс заходів для покращення умов праці[15].Для цього, в ДПІ Святошинського р-ну на даному етапі розробляється ряд заходів та умов на робочому місці так і в цілому по організації.

Ними передбачається:

забезпечити надійніший контроль з боку керівництва за створенням і забезпеченням безпечних умов праці;

забезпечити працівників нормативно-технічною документацією;

перевірити стан засобів індивідуального захисту і при необхідності замінити їх новими;

посилити контроль за виконанням заходів пожежної безпеки;

купівля і монтаж нових установок для кондиціювання повітря у робочих кабінетах;

введення в електроустаткування пристроїв для контролю стану ізоляції та засобів сигналізації або відключення електричного живлення у випадках пошкодження цієї ізоляції;

заходи щодо розширення, реконструкції санітарно-побутових приміщень з метою доведення забезпеченості ними працюючих до чинних норм, додаткове обладнання цих приміщень сучасним інвентарем і пристроями.

Головна мета виконання заходів з поліпшення умов і охорони праці – це досягнення соціальної ефективності: збереження здоров’я працюючих, продовження віку активної життєдіяльності, запобігання травматизму і професійним захворюванням.Соціальну ефективність заходу, що пропонується, можна оцінювати шляхом порівняння коефіцієнтів, відповідно до і після проведення заходу.

Фінансування охорони праці

Згідно Закону України Про внесення змін до Закону України “Про охорону праці” від 21.10.2002 року №229- ІV фінансування охорони праці здійснюється на заходи з охорони праці та поліпшення стану безпеки, гігієни праці[12]. Витрати на охорону праці в ДПІ передбачені за рахунок державного бюджету і становлять 0,2 відсотка від фонду оплати праці. Нажаль ні в 2008, ні в 2009р. фінансування на охорону праці не здійснювалося.

Відображення питань охорони праці в колективному договорі

В ДПІ Святошинського р-ну колективні договори з працівниками не укладаються.

Відповідальність робочих місць нормативним актам

Згідно з чинними нормативними документами площа відділу податкового аудиту, в якому розташовані відеотермінали, визначена з розрахунку на одне робоче місце – не менше 6,0 м2, обсяг – не менше 20,0 м3, з урахуванням максимальної кількості осіб, які одночасно працюють у зміні. У відділі є 3 комп’ютери, дата випуску їх 2002 року. Стіни, стеля, підлога відділу з розміщенням ЕОМ, виготовлені з матеріалів, дозволених для оздоблення приміщень органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду.Приміщення має природне та штучне освітлення, обладнано шафою та сейфом для зберігання документів і має аптечку першої допомоги.Робочі місця з відеотерміналами відносно світлових прорізів розміщенні таким чином, що природне світло падає збоку, переважно зліва. Робочі місця з відеотерміналами розміщені на відстані не менше 1м від стін зі світловими прорізами, відстань між бічними поверхнями відеотерміналів становить не менше ніж 1,2 м, відстань між тильною поверхнею одного відеотермінала та екраном іншого становить 2,5 м, прохід між рядами робочих місць 1 м.

Умови праці, небезпечні шкідливі чинники та організація захисту від них на робочому місці

В період проходження стажування в ДПІ Святошинського р-ну було з’ясовано, що дана діяльність працівників характерна великою кількістю стресів, малою рухливістю, вимушеною статичною позою. А також погіршується робота органів зору: стійкість ясного бачення, гострота зору, адаптація можливості ока. Основним працюючим органом під час праці виступає мозок. Більше навантаження припадає на зоровий та слуховий аналізатори.

Праця працівників характеризується тривалою багатогодинною працею в одноманітному напруженому положенні, малою руховою активністю при значних локальних динамічних навантаженнях.

Робоче положення «сидячи» супроводжується статичним навантаженням значної кількості м’язів ніг, плечей, шиї та рук, що дуже втомлює. М’язи перебувають довгий час у скороченому стані і не розслабляються, що погіршує кровообіг. В результаті виникають больові відчуття в руках, шиї, верхній частині ніг, спині та плечових суглобах.