Смекни!
smekni.com

Основні положення бюджету на поточний рік (стр. 3 из 3)


Табл. 4

Категорії громадян і види пільг на дані категорії

Категорії громадян Види надання пільг Обмеження по наданню пільгСередньомісячний загальний дохід їхньої сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не повинен перебільшувати:
Величина доходу, яка дає право на податкову соціальну пільгу, помноженого на коефіцієнт Сума (грн.)
Ветерани праці Безплатний проїзд всіма видами місцевого пасажирського транспорту (за виключенням таксі), автотранспортом загального користування (за виключенням таксі) в сільській місцевості, а також ж/д і водним транспортом приміського з’єднання і автобусами приміських маршрутів в межах області 1 890
Особи які мають особливі заслуги перед Батьківщиною - звільнення даних осіб і члені їх сімей, які проживають разом з ними, від квартплати, оплати комунальних послуг, плати за користування домашнім телефоном і охоронною сигналізацією;- позачергове користування всіма видами послуг, позачергове і безкоштовне підключення домашніх телефонів;- безкоштовний проїзд один раз в рік (туди і назад) ж/д транспортом, водним транспортом, повітряним чи міжгородським транспортом;- безкоштовне користування внутрішньогородським транспортом і поїздами пригороднього з’єднання, а в сільській місцевості – автобусам у внутрішньо обласних ліній. 1,5 1335
Інваліди, діти інваліди і особи їх супроводжуючі - безкоштовний проїзд в пасажирському місцевому транспорті (крім метро і таксі), а також всіма видами пригороднього транспорту, а також 50% скидки вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, ж/д, річкового і автотранспорту в період з 01.10 по 15.15 для інвалідів, дітей-інвалідів і осіб, супроводжуючих інвалідів 1 групи чи дітей інвалідів;- безкоштовний проїзд в пасажирському місцевому транспорті (крім таксі), а також всіма видами пригороднього транспорту для дітей-інвалідів і інвалідів І, ІІ груп по зору і ушкодженню опорно-рухового апарату і особи, супроводжуючі інвалідів І групи чи дітей інвалідів вказаних груп. 1,1 979
Реабілітовані жертви політичних репресій, особи, що стали інвалідами в наслідок репресій чи пенсіонери - безкоштовний проїзд всіма видами місцевого пасажирського транспорту (за виключенням таксі), автотранспортом загального користування (за виключенням таксі) в сільській місцевості в межах адміністративного району;- 50% скидки на оплату житлової території і комунальних послуг в межах розглянутих законодавством норм. 1 890
Діти війни - безкоштовний проїзд всіма видами місцевого пасажирського транспорту, автотранспортом загального користування в сільській місцевості, ж/д і водний транспорт примісцевого з’єднання і автобусами примісцевих маршрутів в межах області по місцю проживання;- право на 25% скидки при оплаті комунальних послуг в межах середніх норм використання. 1,1 979

Висновок

Отже, опрацювавши тему «Основні положення бюджету на поточний рік», ми дійшли висновку, що бюджет як економічна категорія – це система економічних відносин, що складається в суспільстві в процесі формування, розподілу та використання централізованого грошового фонду країни, призначеного для задоволення суспільних потреб.

За допомогою бюджету, країна має можливість здійснювати фінансування різних заходів, проектів, напрямів діяльності. За рахунок державних бюджетних коштів та їх перерозподілу держава проводить свою економічну політику, різні соціальні реформи, здійснює підтримку окремих верств населення насамперед найбільш незахищених та тих, хто потребує такої допомоги.

На 2008 рік було затверджено доходи Державного бюджету України у сумі 221.161.617,3 тис. гривень, видатки у сумі 237.174.228,8 тис. гривень та граничний розмір дефіциту – 18.822.212,1 тис. гривень.

Розмір мінімальної заробітної плати на протязі 2008 року, разом з прожитковим мінімумом, буде змінюватись в сторону збільшення і на сьогоднішній день він становить 545 грн. в місяць.

Збільшені ставки податку на земельні ділянки, грошова оцінка яких не проведена. З цього року ставки встановлені у гривнях за 1 м2 і коливаються від 1,05 грн. за м2.

У 2008 році також збільшаться розміри мінімальних академічних стипендій. Для студента, що навчається в ПТУ на сьогоднішній день вона становить 200 грн. Для студентів ВУЗів І-ІІ рівня акредитації – 400 грн., ІІІ – ІV рівня акредитації – 530 грн. Крім того, для дітей сиріт і дітей, без батьківської опіки, які навчаються в ПТУ, мінімальна стипендія становитиме 500 грн., а для студентів ВУЗів всіх рівнів акредитації 1060 грн. в місяць.

Щодо пенсійного забезпечення, то до 1 жовтня 2008 року величина оцінки одного року стажу при назначені страхових пенсій становить 1,2%. Також, в 2008 році буде проведено перерахунок всіх пенсій, назначених виходячи із середньої заробітної плати за 2002 – 2005 рр., з урахуванням показника середньої заробітної плати за 2006 рік для розрахунку пенсій (928,81 грн.).

Трансформаційні процеси, що відбуваються в Україні у сфері бюджету, мають свої особливості й потребують пошуку ефективних способів вирішення найгостріших проблем економічного й соціального життя держави. Вирішення проблем бюджетного дефіциту, зменшення державного боргу, мобілізації та ефективного використання бюджетних коштів можливе тільки за умови застосування сучасних методів і прийомів бюджетного планування, прогнозування, менеджменту і контролю, впровадження в практику середньо- і довгострокового бюджетного планування.


Список використаної літератури

1. Бюджетний кодекс України від 21.06.2000 р. № 2542 – ІІІ.

2. Закон України “Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 107-VI.

3. Бюджет – 2008//Посредник: деловой еженедельник. – Киев, 2008. – № ½. – С. 21 – 25.

4. Бюджет – 2008: науковий супровід чекає/Т. Гафінчук//Урядовий кур’єр: Газета центральних органів виконавчої влади України. – Київ, 2008. - № 20/1 лют/. – С. 7.

5. Бюджет – 2008: соціальна сфера/Т. Мойсеєнко//Дебет-Кредит. – Київ, 2008. - № 3. – С. 8 – 15.