Смекни!
smekni.com

Особливості функціонування фінансових ринків (стр. 6 из 6)

Несумлінна поведінка інвестора може проявлятися в таких формах:

1. Контроль над підприємством із метою обмеження виробництва, експорту вітчизняних товарів і конкуренції на світовому ринку (в тому числі шляхом організації виробництва застарілої та неконкурентоспроможної продукції).

2. Придбання підприємств (контрольних пакетів акцій) із метою легалізації доходів від злочинної діяльності або використання підприємства у схемах ухилення від оподаткування.

3. Придбання підприємств для розміщення на території України виробництв, що забруднюють довкілля, використання ресурсномістких та екологічно небезпечних технологій, для переробки або зберігання токсичних відходів та інших екологічно небезпечних виробництв, розміщення яких на території розвинутих країн заборонене.

4. Придбання підприємств виключно заради ноу-хау. У випадках, коли до такої форми несумлінної поведінки вдаються іноземні інвестори, існує загроза втрати передових позицій на міжнародних ринках.

5. Приховане вивезення капіталу з України у вигляді заниження цін на експортовані товари й завищення цін на імпортовані, приховане вивезення технологій тощо.

6. Прагнення швидкого отримання прибутку будь-якою ціною. В нестабільних політичних та економічних умовах України довгострокове інвестування дуже ризиковане як для вітчизняних, так і для закордонних інвесторів. Тому інвестори можуть зробити ставку на жорстку економію необхідних витрат, що загрожує підприємству ерозією його соціальної сфери, масовими звільненнями, згортанням НДДКР та деградацією виробничої бази тощо.

7. Врешті-решт інвестор може мати не економічні, а військові цілі, якщо за ним стоїть відповідне відомство тієї чи іншої держави або терористична організація.

У сучасних умовах, коли більшість вітчизняних підприємств із застарілими основними засобами і відсутністю обігових коштів може являти інтерес лише для стратегічних інвесторів, бажання яких перебувають поза площиною національних інтересів, необхідно об'єднати зусилля і підвищити рівень взаємодії міністерств і відомств України у вирішенні питання активізації інвестиційних процесів на фондовому ринку під державним наглядом.

Без активізації інвестиційних процесів країні загрожуватиме природна деградація реального сектору, скорочення виробництва, зменшення дохідної частини бюджету та необхідність зовнішніх запозичень.

Таким чином, довгострокове зростання економіки України можливе за

Умови створення системи залучення сумісних портфельних і стратегічних інвесторів і відсікання несумлінних. Для цього, в першу чергу, необхідно ввести ці поняття в українське законодавство.

Справа розвитку фінансового ринку безсумнівно є значним внеском у процес побудови незалежної держави, тому треба раз і назавжди зрозуміти, що в умовах ринкової економіки кероване залучення іноземних інвестицій на рівноправних засадах і легалізація коштів тіньової економіки не загрожують національній безпеці України, а спрямовані на забезпечення економіки необхідними ресурсами так само, як мобілізація тимчасово вільних коштів підприємств чи залучення заощаджень населення.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. В.М. Шелудько Фінансовий ринок – К., 2005 р.

2. В.М. Іванов Финансовый рынок – К., 2001 г.

3. А.С. Галичанський Україна: поступ у майбутнє – К., 2001 р.

4. В.Б. Гринев Итоги и уроки десятилетия независимости Украины – К., 2004 г.

5. // Україна в перехідному періоді – К., 2003 р.

6. // Фінанси України - №1, 2006 р.

7. // Ринок цінних паперів - №1-2, 2006 р.

8. О.П. Василик Теорія фінансів – К., 2004 р.

9. // Урядовий кур’єр - № 193-194, 2002 р.

10. // Економіка. Фінанси. Право. - № 5, 2005 р.

11. // Економіка. Фінанси. Право. - № 10, 2005 р.

12. // Фінанси України - № 4, 2006 р.

13. // Фінанси України - № 6, 2005 р.