Смекни!
smekni.com

Права та обов'язки платників податків (стр. 3 из 3)

Порядок, періодичність і терміни проведення виїзних податкових перевірок регулюються окремими статтями проекту Податкового кодексу. Щодо обстеження територій, то проектом Кодексу передбачено, що посадові особи органів державної податкової служби для перевірки правильності обчислення баз оподаткування та нарахування податків можуть обстежувати території, які використовуються для здійснення господарської діяльності, виробничі, складські, торговельні та будь-які інші приміщення (споруди) суб'єктів господарської діяльності, що є об'єктами оподаткування або використовуються для одержання доходів (прибутку) чи пов'язані з іншими об'єктами оподаткування.

Платники податків зобов'язані виконувати вимоги органів державної податкової служби щодо усунення виявлених порушень і підписувати акти перевірок. У разі відмови від підписання акта необхідно письмово засвідчити таку відмову з обов'язковим викладенням її причин.

Банки та інші фінансово-кредитні установи мають право відкривати розрахункові та інші рахунки юридичним та фізичним особам — суб'єктам підприємницької діяльності. Органи державної податкової служби повинні бути повідомлені у триденний термін з дня відповідно відкриття або закриття банківських рахунків.

Знання та використання прав, безумовне виконання обов'язків кожним платником податків — найважливіші умови формування високої податкової культури, ділового та безконфліктного спілкування підприємців і податківців. Податковий кодекс як економічна конституція України не лише сприяє поліпшенню податкового клімату в державі, а й установлює єдині «правила гри», за порушення яких передбачається адекватна відповідальність.


Література

1. Гега П. та ін. Основи податкового права. - К.: «Знання», 2002

2. Закон України « Про систему оподаткування»

3. Головна державна податкова інспекція України. Основи оподаткування в Україні.-Київ. «Укртиппроект», 2003.