Смекни!
smekni.com

Проблема співвідношення рентабельності і ліквідності (стр. 3 из 3)

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні засобів по активу, згрупованих по ступеню їх ліквідності і розташованих в порядку убування ліквідності, із зобов'язаннями по пасиву, згрупованими по термінах їх погашення і розташованими в порядку зростання термінів погашення.

Всі активи фірми залежно від ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення на грошові кошти, можна умовно розділити на декілька груп.

Найбільш ліквідні активи (А1) - суми по всіх статтях грошових коштів, які можуть бути використані для виконання поточних розрахунків негайно. У цю групу включають також короткострокові фінансові вкладення.

Активи (А2), що швидко реалізовуються, - активи, для звернення яких в наявні засоби потрібний певний час. У цю групу можна включити дебіторську заборгованість (платежі по якій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати), інші оборотні активи.

Активи (А3), що повільно реалізовуються, - найменш ліквідні активи - це запаси, дебіторська заборгованість (платежі по якій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати), податок на додану вартість по придбаних цінностях, при цьому стаття "Витрати майбутніх періодів" не включається в цю групу.

Важкореалізовані активи (А4) - активи, які призначені для використання в господарській діяльності протягом відносного тривалого періоду часу. У цю групу включаються статті розділу I активу балансу "Позаоборотні активи".

Перші три групи активів протягом поточного господарського періоду можуть постійно мінятися і відносяться до поточних активів підприємства, при цьому поточні активи більш ліквідні, ніж решта майна підприємства.

Пасиви балансу по ступеню зростання термінів погашення зобов'язань групуються таким чином.

Найбільш термінові зобов'язання (П1) - кредиторська заборгованість, розрахунки по дивідендах, інші короткострокові зобов'язання, а також позики, не погашені в строк (за даними додатків до бухгалтерського балансу).

Короткострокові пасиви (П2) - короткострокові позикові кредити банків і інші позики, що підлягають погашенню протягом 12 місяців після звітної дати. При визначенні першої і другої груп пасиву для отримання достовірних результатів необхідно знати час виконання всіх короткострокових зобов'язань. На практиці це можливо тільки для внутрішньої аналітики. При зовнішньому аналізі із-за обмеженості інформації ця проблема значно ускладнюється і вирішується, як правило, на основі попереднього досвіду аналітика, що здійснює аналіз.

Довгострокові пасиви (П3) - довгострокові позикові кредити і інші довгострокові пасиви - статті розділу IV балансу "Довгострокові пасиви".

Постійні пасиви (П4) - статті розділу III балансу "Капітал і резерви" і окремі статті розділу V балансу, що не увійшли до попередніх груп: "Доходи майбутніх періодів" і "Резерви майбутніх витрат". Для збереження балансу активу і пасиву підсумок даної групи слід зменшити на суму по статтях "Витрати майбутніх періодів" і "Збитки".

Для визначення ліквідності балансу слід зіставити підсумки по кожній групі активів і пасивів.

Баланс вважається за абсолютно ліквідний, якщо виконуються умови:

А1 >> П1А2 >> П2А3 >> П3А4 << П4

Якщо виконуються перші три нерівності, тобто поточні активи перевищують зовнішні зобов'язання підприємства, то обов'язково виконується остання нерівність, яка має глибокий економічний сенс: наявність біля підприємства власних оборотних коштів; дотримується мінімальна умова фінансової стійкості.

Невиконання якого-небудь з перших трьох нерівностей свідчить про те, що ліквідність балансу більшою чи меншою мірою відрізняється від абсолютної.

Попередній аналіз ліквідності балансу підприємства зручніше проводити за допомогою таблиці покриття (таблиця.1). В графи цієї таблиці записуються дані на початок і кінець звітного періоду по групах активу і пасиву. Зіставляючи підсумки цих груп, визначають абсолютні величини платіжних надлишків або недоліків на початок і кінець звітного періоду. Таким чином, за допомогою цієї таблиці можна виявити розузгодження по термінах активів і пасивів, скласти попереднє уявлення про ліквідність і платоспроможність аналізованого підприємства.

Таблиця 1. Таблиця покриття

№ груп статей балансу Покриття (актив) Сума зобов'язань (пасив) Різниця (+ надлишок, - недолік)
на початок року на звітну дату на початок року на звітну дату на початок року на звітну дату
I
II
III
IV
Разом

Проте слід зазначити, що аналіз ліквідності балансу, що проводиться по викладеній схемі, є наближеним, детальнішим є аналіз платоспроможності за допомогою фінансових коефіцієнтів.

1. Коефіцієнт поточної ліквідності показує, чи достатньо біля підприємства засобів, які можуть бути використані ним для погашення своїх короткострокових зобов'язань протягом року. Це основний показник платоспроможності підприємства.

Коефіцієнт поточної ліквідності визначається по формулі:


КТЛ = (А1 + А2 + А3) / (П1 + П2).

У світовій практиці значення цього коефіцієнта повинне знаходитися в діапазоні 1-2.

Природно, існують обставини, при яких значення цього показника може бути і більше, проте, якщо коефіцієнт поточної ліквідності більше 2-3, це, як правило, говорить про нераціональне використання засобів підприємства.

Значення коефіцієнта поточної ліквідності нижче за одиницю говорить про неплатоспроможність підприємства.

2. Коефіцієнт швидкої ліквідності, або коефіцієнт "критичної оцінки", показує, наскільки ліквідні засоби підприємства покривають його короткострокову заборгованість. Коефіцієнт швидкої ліквідності визначається по формулі

КБЛ = (А1 + А2) / (П1 + П2).

У ліквідні активи підприємства включаються всі оборотні активи підприємства, за винятком товарно-матеріальних запасів.

Даний показник визначає, яка частка кредиторської заборгованості може бути погашена за рахунок найбільш ліквідних активів, тобто показує, яка частка короткострокових зобов'язань підприємства може бути негайно погашена за рахунок засобів на різних рахівницях, в короткострокових цінних паперах, а також надходжень по розрахунках. Значення даного показника, що рекомендується, від 0,7-0,8 до 1,5.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яку частку кредиторської заборгованості підприємство може погасити негайно.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності розраховується по формулі:

КАЛ = А1/ (П1 + П2).

Значення даного показника не повинне опускатися нижче 0,2.

4. Для комплексної оцінки ліквідності балансу в цілому рекомендується використовувати спільний показник ліквідності балансу підприємства, який показує відношення суми всіх ліквідних коштів підприємства до суми всіх платіжних зобов'язань (короткострокових, довгострокових, середньострокових) за умови, що різні групи ліквідних засобів і платіжних зобов'язань входять у вказані суми з певними ваговими коефіцієнтами, що враховують їх значущість з погляду термінів надходження засобів і погашення зобов'язань.

Спільний показник ліквідності балансу визначається по формулі

КІЛ = (А1 + 0,5А2 + 0,3А3) / (П1 + 0,5П2 + 0,3П3).

Значення даного коефіцієнта має бути більше або рівне 1.

В ході аналізу ліквідності балансу кожен з коефіцієнтів ліквідності, що розгледіли, розраховується на початок і кінець звітного періоду. Якщо фактичне значення коефіцієнта не відповідає нормальному обмеженню, то оцінити його можна по динаміці (збільшення або зниження значення).

Висновок

Показник рентабельності виробництва має особливо важливе значення в сучасних, ринкових умовах, коли керівництву підприємства потрібно постійно приймати лаву неординарних рішень для забезпечення прибутковості, а, отже, фінансовій стійкості підприємства.

Чинники, що роблять вплив на рентабельність виробництва, багаточисельні і багатообразні. Одні з них залежать від діяльності конкретних колективів, інші пов'язані з технологією і організацією виробництва, ефективності використання виробничих ресурсів, впровадженням досягнень науково-технічного прогресу.

Як показали практичні розрахунки, показники рентабельності мають більш менш значні коливання по роках, що є наслідком зміни цін реалізації і собівартості продукції. На рівень реалізаційних цін надає перш за все кількість і якість товарної продукції. В даний час більшість підприємств є нерентабельними (збитковими) або малорентабельними, що є наслідком економічної кризи в країні.

Показники рентабельності є важливими характеристиками факторної середи формування прибутку підприємств. Тому вони обов'язкові при проведенні порівняльного аналізу і оцінці фінансового стану підприємства. При аналізі виробництва показники рентабельності використовуються як інструмент інвестиційної політики і ціноутворення.

На фінансовому положенні підприємства негативно позначається як недолік, так і надлишок чистого оборотного капіталу. Недолік цих засобів може привести підприємство до банкротства, оскільки свідчить про його нездатність своєчасно погасити короткострокові зобов'язання. Недолік може бути викликаний збитками в господарській діяльності, зростанням безнадійної дебіторської заборгованості, придбанням дорогих об'єктів основних засобів без попереднього накопичення засобів на ці цілі, виплатою дивідендів за відсутності відповідного прибутку, фінансовою непідготовленістю до погашення довгострокових зобов'язань підприємства.

Значне перевищення чистого оборотного капіталу над оптимальною потребою в нім свідчать про неефективне використання ресурсів. Прикладами є: випуск акцій або отримання кредитів без реальної потреби в них для господарської діяльності підприємства, нераціональне використання прибули від господарської діяльності.

Список використаної літератури

1. Фінанси підприємств. А.Д. Шеремят, Р.С. Сайфуллін, - М.: ІНФРА, 2002г.

2. Фінанси підприємств. Під редакцією проф. Колчиної Н.В. - М.: Вид-во ЮНІТІ, 2001г.

3. Довідник фінансиста підприємства. - М.: ІНФРА - М, 1999г.

4. Баканов М.І., Шеремят А.Д. Теорія аналізу господарської діяльності. - М.: Фінанси і статистика, 1998г.