Смекни!
smekni.com

Проблеми функціонування Бреттонвудської валютної системи (стр. 2 из 2)

1976

Відбулася Ямайська конференція (р. Кінгстон). Представники провідних світових держав сформували нові принципи формування Світової валютної системи. Держави відмовилися від використання золота як засіб покриття дефіциту при міжнародних платежах. Основними елементами нової системи виступають міждержавні організації, регулюючі валютні відносини, конвертована валют. Платіжними засобами виступають національні валюти держав. Головним механізмом, за допомогою якого здійснюються міжнародні валютні операції, виступають комерційні банки.


1978

Створюється Європейська валютна система (ЕВС). Стрижнем ЕВС є сітка кросс-курсов валют з центральними і граничними значеннями обмінних курсів. В цілому, ЕВС нагадує Бреттон-вудс. Якщо крос-курс наблизиться до межі, обидві сторони зобов'язано проводити інтервенцію. Ключова валюта ЕВС - дойчмарка.

1985

Поступове ЕКЮ стає не рахунковим, а фізичним інструментом. Випускаються деноминированные в ЕКЮ дорожні чеки і кредитні картки, банки відкривають депозити в ЕКЮ.

Січень 1999

На ринку з'явилася нова європейська валюта Євро, яка замінила собою Екю. 11 Європейських держав зафіксували обмінні курси по відношенню до Євро. Європейський центральний банк почав управляти валютною політикою Європейського валютного союзу (EMU).

В даний час Форекс об'єднує більше 17000 дилинговых центрів, близько 50 млн. клієнтів - учасників більш ніж з 100 країн світу. Учасниками ринку Форекс є наступні групи:

*центральні банки

*комерційні банки

*міжнародні корпорації

*брокерські і фінансові компанії

*інші юридичні і фізичні особи.

Форекс використовується Центральними банками для підтримки на необхідному рівні курсів національних валют. Комерційні банки, корпорації і інші учасники працюють на ринку як для вирішення своїх поточних завдань і хеджування (страхування) фінансових операцій, так і для отримання прибули від спекулятивних операцій на Форекс. Найчисленніша ж група учасників - дрібні інвестори, і саме вони забезпечують ліквідність ринку.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР, англ. EuropeanBankforReconstructionandDevelopment, EBRD) — інвестиційний механізм, створений в 1991 60 країнами і двома міжнародними організаціями для підтримки ринкової економіки і демократії в 27 країнах, — від Центральної Європи ка Центральної Азії.

Найвищий керівний орган банку - Рада керівників, до складу якої кожен акціонер призначає свого керівника, як правило, міністра фінансів. Професійне стратегічне управління здійснює інший орган - Рада директорів (23 людини), яка відповідає за керівництво загальною діяльністю і реалізацію директивних документів ЄБРР. Президент ЄБРР здійснює оперативне управління діяльністю банку згідно вказівкам Ради директорів. Президент обирається Радою керівників більшістю голосів на 4 роки і може бути переобраний на другий термін.

Організація виникла в період, коли в державах Центральної і Східної Європи мінявся політичний устрій і країни колишнього радянського блоку потребували підтримки для створення нового приватного сектора в умовах демократії.

ЄБРР є найбільшим інвестором в регіоні, і крім виділення своїх засобів привертає значні об'єми прямих іноземних інвестицій. Проте, хоча його акціонерами і є представники держави, ЄБРР вкладає капітал головним чином в приватні підприємства, як правило, спільно зі своїми комерційними партнерами.

Він здійснює проектне фінансування банків, підприємств і компаній, вкладаючи засоби як в нові виробництва, так і у фірми, що діють. Він також працює з державними компаніями в цілях підтримки процесів приватизації і структурної реорганізації на них, а також вдосконалення комунального господарства. ЄБРР використовує сталі у нього тісні зв'язки з урядами країн регіону в цілях реалізації курсу на створення сприятливих умов для підприємницької діяльності.

Статут ЄБРР передбачає його діяльність тільки в тих країнах, які прихильні принципам "демократії". Турбота про навколишнє середовище є складовим елементом надійно працюючої системи корпоративного управління і фігурує у всіх інвестиційних операціях ЄБРР.

У всіх своїх інвестиційних операціях ЄБРР винен:

сприяти становленню в країні повноцінної ринкової економіки, тобто забезпечувати ефект дії на процес переходу;

брати на себе ризики в цілях сприяння приватним інвесторам, але при цьому не витісняючи їх з ринку;

застосовувати раціональні принципи ведення банківської діяльності.

За допомогою своїх інвестицій ЄБРР сприяє:

проведенню структурних і галузевих реформ;

розвитку конкуренції, приватизації і підприємництва;

зміцненню фінансових організацій і правових систем;

розвитку необхідної інфраструктури для підтримки приватного сектора;

впровадженню надійно працюючої системи корпоративного управління, у тому числі і в цілях вирішення природоохоронних проблем.

Будучи каталізатором змін, ЄБРР:

стимулює співфінансування і залучення прямих іноземних інвестицій;

привертає вітчизняний капітал;

надає технічне сприяння.

Штаб квартира банку на ходится у Великобританії за адресою: OneExchangeSquareLondonEC2A 2JNUnitedKingdom


ВИСНОВОК

Закономірності розвитку валютної системи визначаються відтворювальним критерієм, відображають основні етапи розвитку національного і світового господарства. Даний критерій виявляється в періодичній невідповідності принципів світової валютної системи змінам в структурі світового господарства, а також в розстановці сил між його основними центрами. В зв'язку з цим періодично виникає криза світової валютної системи. Це вибух валютних суперечностей, різке порушення її функціонування, що виявляється в невідповідності структурних принципів організації світового валютного механізму до умов виробництва, що змінилися, світової торгівлі, співвідношенню сил в світі. Дане поняття виникло з кризою першої світової валютної системи — золотого монометалізму. Періодичні кризи світової валютної системи займають відносно тривалий історичний період часу: криза золотомонетного стандарту продовжувалася близько десяти років (1913-1922 рр.), Генуезької валютної системи — 8 років (1929-1936 рр.), Бреттонвудськой — 10 років (1967-1976 рр.).

При кризі світової валютної системи порушується дія її структурних принципів і різко загострюються валютні суперечності. Гострі спалахи і драматичні події, пов'язані з валютною кризою, не можуть довго продовжуватися без загрози відтворенню. Тому використовуються різноманітні засоби для згладжування гострих форм валютної кризи і проведення реформи світової валютної системи.

Еволюція світової валютної системи визначається розвитком і потребами національної і світової економіки, змінами в розстановці сил в світі.