Смекни!
smekni.com

Система управління податками в Україні (стр. 1 из 10)

ЗМІСТ

1. Загальне ознайомлення із структурою Болградської ДПІ

2. Облік та роз'яснювальна робота з платниками податків

3. Контроль за справлянням непрямих податків:

3.1 Податок на додану вартість

3.2. Акцизний збір

4.Контроль за справлянням прямих податків, податку на прибуток підприємств

5. Контроль за справлянням прибуткового податку з доходів громадян

6. Контроль за справлянням податку на землю

7. Контроль за справлянням майнових податків

8. Контроль за справлянням ресурсних податків та платежів

9. Контроль за справлянням місцевих податків та зборів

10. Валютний контроль

11. Ознайомлення з інформаційними системами у Болградській ДПІ

12. Організація охорони праці у Болградській ДПІ

12.1 Закони та нормативні акти з охорони праці

12.2 Організація і структура охорони праці. Система управління

охорони праці у Болградській ДПІ

12.3 Колективний договір – відображення питань охорони праці в колективному договорі

12.4 Фінансування заходів з охорони праці

12.5 Страхування установи чи підприємства в фонді державного соціального страхування від нещасного випадку

12.6 Атестація робочих місць

12.7 Виробничий травматизм та професійні захворювання

12.8 Організація пожежної безпеки

Список використаних джерел

Додатки

1. Загальне ознайомлення із структурою Болградської ДПІ

Система управління податками в Україні являє собою єдину централізовану систему, побудовану на принципі багаторівневої ієрархічної організації, кожен рівень якої має свої функції і специфіку.

Згідно з Законом України «Про державну податкову службу України» Державна податкова інспекція у м. Болград виконує наступні функції: здійснює адміністрування за додержанням податкового законодавства; контролює своєчасність подання платниками податків податкової звітності та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків і платежів, а також перевіряють вірогідність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування та обчислення податкових платежів; забезпечує повний облік платників податків та платежів, а також своєчасність їх надходження; перевіряє законність валютних операцій, дотримання порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використання для розрахунків за товари, роботи та послуги; забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, адміністративних штрафів зі службових осіб підприємств, установ, організацій та громадян; проводить всебічні перевірки фактів приховування та заниження сум податків і платежів; аналізує причини та оцінює дані про факти порушення законодавства про оподаткування; в межах своєї компетенції під час здійснення контрольних функцій з'ясовує неправомірність дій підприємств, установ, організацій та громадян, що можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, та передає наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам з боротьби з організованою злочинністю; подають відповідним фінансовим органам звіти про надходження до бюджетів податків та платежів; подають правоохоронним органам матеріали про факти порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, а також подають до судів та арбітражних судів позови на підприємства, організації, установи та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами; розглядає заяви, пропозиції з питань оподаткування і скарги на дії службових осіб державних податкових інспекцій [2].

Структура ДПІ в м. Болград представлена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Структура ДПІ в м. Болград

Керівництво 4
Начальник державної податкової інспекції 1
Перший заступник начальника державної податкової інспекції 1
Заступник начальника державної податкової інспекції-начальник відділу оподаткування юридичних осіб 1
Заступник начальника державної податкової інспекції-начальник відділу податкового контролю юридичних осіб 1
Сектор персоналу 2
Фінансовий сектор 2
Юридичний сектор 2
Головний державний податковий інспектор з організаційно-розпорядчої роботи 1
Відділ оподаткування юридичних осіб * 7
Управління оподаткування фізичних осіб 12
Відділ адміністрування податків з фізичних осіб та майнових податків 7
Відділ контрольно-перевірочної роботи 4
Відділ обліку та звітності 4
Відділ податкового контролю юридичних осіб ** 10
Сектор контролю за розрахунковими операціями 2
Відділ погашення прострочених податкових зобов’язань 4
Відділ інформатизації процесів оподаткування 4
Сектор реєстрації та обліку платників податків 2
Сектор масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян 2
Водій 1
Всього по ДПІ 57

Станом на 16.03.2009 р. у ДПІ в м. Болград затверджено за штатним розписом 57 працівників. Очолюють роботу начальники управлінь та відділів, загальне керівництво інспекцією здійснює начальник ДПІ та його замісники (Додаток 1).

В роботі з кадрами значна увага приділяється укріпленню трудової та виконавчої дисципліни. За звітний період за допущені недоліки в роботі (неналежне виконання прогнозних показників з закріплених платежів до зведеного та державного бюджетів, допущення росту недоїмки) працівників позбавлялися або їм зменшувався розмір премії за відповідні місяці.

Створено резерв кадрів на посади керівних працівників інспекції для заміщення та просування їх по службі з державних службовців, які підвищили кваліфікацію, працівників органів виконавчої влади і органів самоврядування, випускників вищих навчальних закладів відповідного профілю у віці не старше 40 років. На кожну посаду державного службовця - керівника в кадровий резерв зараховано двоє і більше осіб.


2. Облік та роз’яснювальна робота з платниками податків

Однією з основних функцій державної податкової служби є облік платників податків, зборів та інших обов‘язкових платежів. Облік платників є основою для здійснення контролю за правильністю, своєчасністю, повнотою розрахунку та оплати платниками податків та інших платежів до бюджету.

Для обліку платників податків у ДПІ м. Болград призначений відділ обліку платників податків, який є структурним підрозділом Управління автоматизованого адміністрування податків, у своїй діяльності підпорядковується начальнику управління.

Основними завданнями відділу є: облік платників податків, реєстрація розрахункових операцій у суб‘єктів підприємницької діяльності, які проводять готівкові розрахунки.

Основними функціями відділу є: взяття на облік суб‘єкта оподаткування, перереєстрація суб‘єкта оподаткування, зняття з обліку, видача довідок про реєстрацію, адміністрування за застосуванням ідентифікаційних номерів і кодів, адміністрування за своєчасністю та повнотою надання установами банків та суб‘єктами діяльності, відомостей про відкриття рахунків, взаємодія з органами реєстрації, статистики, прокуратури, МВС та іншими організаціями з питань повноти та достовірності обліку платників податків (Додаток 2).

Після реєстрації в державних органах виконавчої влади кожне підприємство зобов‘язане зареєструватися в державній податковій інспекції.

Реєстрація провадиться за місцем знаходження підприємства. На підставі поданих документів до інспекції відбувається реєстрація, і потім видається довідка про взяття на облік.

У відділі по обслуговуванню платників податків працює 2 чоловіка. Кожен з них веде роз’яснювальну роботу з платниками податків по окремому виду податку (Додаток 3).

Серед найбільш важливих аспектів роботи підрозділів у ДПІ в м. Болград по роботі з платниками є навчання платників податків.

За формами роботи можна виділити наступні основні напрями:

- розробку методичних рекомендацій з організації процесу навчання платників податків;

- визначення щоквартальної тематики загальнодержавних семінарів і пріоритетних напрямів роботи з платниками податків;

- розробка й тиражування текстів лекцій семінарів з найбільш актуальних питань для проведення загальнодержавних семінарів, а також нормативно-правових актів з конкретної тематики семінарів;

- створення автоматизованих допоміжних систем роботи з платниками податків (автовідповідачі, комп'ютерні довідки і т.п.);

- проведення адаптації законодавчих і нормативних актів у спрощених варіантах (графічному, табличному, ілюстрованому) для проведення масово-роз'яснювальної роботи з конкретними категоріями платників податків.

Для забезпечення контролю за діяльністю підрозділів по роботі з платниками, проведення аналізу ефективності їх роботи, проведення оперативного впливу на їх діяльність в ДПІ в м. Болград розроблені основні показники роботи цих підрозділів, форми їх обліку, а також форми оперативної звітності.

У податковій службі встановлено всього лише дві форми звітності «Інформація про роботу з платниками податків по роз'ясненню податкового законодавства» і "Інформація про проведену консультаційну роботу", що направляється вищим органам щокварталу, а в скороченому вигляді щомісяця.

У першій формі звітності наводяться дані про структуру й адміністративний ресурс підрозділу по роботі з платниками в регіонах (кількість підрозділів у регіоні в розрізі їх видів; чисельність працівників у цих підрозділів), вказуються (кількість підрозділів у регіоні в розрізі їх видів; чисельність працівників у цих підрозділів), вказуються основні кількісні показники їх роботи (кількість проведених семінарів; кількість прочитаних лекцій; кількість проведених прес-конференцій, брифінгів, круглих столів, гарячих ліній, зустрічей у трудових колективах, заходів із громадськими організаціями, кількість публікацій і виступів у засобах масової інформації). Окремо наводяться про кількість трансляцій соціальної реклами на каналах телебачення і радіо. Як приклад, приведемо данні з цього звіту за 2008 рік. Працівниками підрозділів організовано та проведено 33 семінари, , проведено 7 прес-конференції, 7 "круглих столів", 44 сеанси "гарячих ліній". Підготовлено 17 публікацій у пресі. У Другій формі звітності наводяться дані, що характеризують кількість звернень усіх видів: (листи, телефонні дзвінки, особисті звернення на прийомі) платників податків в ДПІ в м. Болград. Крім того, вказуються основні питання (в розрізі видів податків і платежів), на які податкові органи готували консультації і відповіді (Додаток 4).